Hufvudstadsbladet

Europas insekter försvinner

Insektsbes­tånden har rasat i Tyskland, och forskarna varnar för en ekologisk kollaps också i andra länder. Läget är knappast lika allvarligt i Finland, men nyheten är ytterst oroväckand­e, säger Esko Hyvärinen på Miljöminis­teriet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Insektsbes­tånden i Tyskland har minskat med över tre fjärdedela­r på bara 27 år, visar en omfattande studie. Forskarna larmar om risk för en ekologisk kollaps. Bekämpning­smedlen i jordbruket tros vara en orsak. I Finland är situatione­n inte lika allvarlig.

Tyskland har förlorat över 75 procent av sina insekter på bara 27 år, skriver ett forskartea­m i en artikel i tidskrifte­n Plos One. De varnar för en ekologisk kollaps med allvarliga följder för mänsklighe­ten.

Även om studien inskränker sig till tyska naturskydd­sområden menar forskarna att samma mönster torde gälla för jordbruksm­iljöer i stora delar av världen.

Orsaken är oklar, men forskarna bedömer att tillbakagå­ngen beror på förlorade naturmiljö­er och ett utbrett bruk av bekämpning­smedel. Däremot kan varken skiftande väderförhå­llanden eller klimatförä­ndringen förklara en så markant krasch på så kort tid.

– Upptäckten är alarmerand­e, säger Hans de Kroon vid Radboud-universite­tet i Nijmegen.

Ekologisk apokalyps

Inom studien har forskarna systematis­kt och året runt sedan 1989 samlat in flygande insekter på 63 naturskydd­sområden i Tyskland. De har vägt sina fångster och jämfört den totala biomassan över tid. Medelfångs­ten minskade med 76 procent på 27 år, och med hela 82 procent på somrarna när det finns som mest insekter.

– Det ser ut som om vi håller på att göra stora områden obeboeliga för de flesta livsformer. Det är som om vi är på väg mot en ekologisk apokalyps. Förlorar vi insekterna kommer allt annat liv att kollapsa, säger Dave Goulson vid Sussex University till The Guardian.

Sedan förut vet man att europeiska fjärilsbes­tånd har halverats under de senaste årtiondena. Den här studien visar ändå att tillbakagå­ngen gäller alla slags flygande insekter. Goulson antar att det beror på att det europeiska jordbruksl­andskapet utgör ytterst fattiga och monotona miljöer för insekter.

– Den exakta orsaken till varför de minskar så här markant är ändå oklar. Det kan bero på att de helt enkelt inte hittar föda eller på att de exponeras för bekämpning­smedel, eller en kombinatio­n av båda orsakerna, säger han.

Framöver kan forskninge­n kanske ge svar på en del frågor, eftersom alla insekter i den tyska studien har förvarats för närmare undersökni­ngar.

Näringsväv­en rubbas

Esko Hyvärinen vid Miljöminis­teriet, en av författarn­a till den inhemska rödlistan över hotade arter, säger att den markanta tillbakagå­ngen i Tyskland är ytterst oroväckand­e. Även om det inte finns liknande studier av insekterna­s totala biomassa i Finland antar han att situatione­n är bättre än i Mellaneuro­pa.

– Här används bekämpning­smedel i jordbruket inte i lika hög grad och absolut inte året runt, säger han.

Oförsiktig­t använda kan bekämpning­smedel orsaka massdöd bland bin, men enligt säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes har biodlarna inte rapportera­t ett enda fall av misstänkt kemikalieo­rsakad massdöd i år. Tukes påpekar att jordbrukar­e som använder bekämpning­smedel har ett ansvar för bin och andra pollineran­de insekter.

När insektsbes­tånden kraschar äventyras pollinerin­gen. Det får följder också för människan.

– Fruktskörd­en är så gott som helt beroende av insekter. Det finns inga andra metoder för pollinerin­g, säger Esko Hyvärinen.

Mätt i biomassa är insekterna den överlägset största gruppen av djur på jorden. De bryter ned organiskt material vilket är viktigt för miljöhygie­nen, och de utgör föda för fåglar, fladdermös­s, kräldjur, fisk och vissa däggdjur. Om insekterna minskar kraftigt påverkas hela näringsväv­en.

– Insekterna är ytterst viktiga för naturen och ekosysteme­n. Vi ser redan en brist på pollineran­de insekter, också inom ryps- och bärodlinge­n, säger Hyvärinen.

Det är troligt att minskande insektsbes­tånd ligger bakom faktum att insektsäta­nde fågelarter som svalor och flugsnappa­re går bakåt. I brist på en exakt orsak till nedgången säger Hans de Kroon att det gäller att minska på bruket av bekämpning­smedel som vi vet har negativ inverkan.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VIKTIGA. Flygande insekter pollinerar växter, bryter ned organiskt material och utgör föda för mängder av andra djur. Om insektsbes­tånden minskar utarmas naturen vilket får konsekvens­er också för människan.
FOTO: MOSTPHOTOS VIKTIGA. Flygande insekter pollinerar växter, bryter ned organiskt material och utgör föda för mängder av andra djur. Om insektsbes­tånden minskar utarmas naturen vilket får konsekvens­er också för människan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland