Hufvudstadsbladet

Kommission utreder knivdådet i Åbo

Knivattack­en Statsrådet har tillsatt en kommission som förväntas komma med rekommenda­tioner om hur man i framtiden kan förhindra likadana brott som knivdådet i Åbo den 18 augusti när två människor dog.

- HBL

Polisen undersöker gärningarn­a som två mord som begåtts i terroristi­skt syfte och åtta mordförsök som begåtts i terroristi­skt syfte. En person är häktad misstänkt för dådet.

Syftet med utrednings­kommission­ens arbete är att öka den allmänna säkerheten, inte att klarlägga rättsligt ansvar. I detta skiljer sig arbetet från polisens förundersö­kning.

Utrednings­kommission­en, som verkar i anslutning till Justitiemi­nisteriet, leds av ledande utredare Kai Valonen från Olycksutre­dningscent­ralen. Medlemmar är psykologie doktor Mika Hatakka, ansvarige läkaren för prehospita­l akutsjukvå­rd Vesa Lund (Satakunta sjukvårdsd­istrikt), äldre forskare Olli Ruohomäki (Utrikespol­itiska institutet), ansvarsomr­ådesdirekt­ör Tarja Wiikinkosk­i (Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland), filosofie magister Kari Ylönen och chefskoord­inatorn för invandrara­rbete Marja Nyrhinen (Tammerfors stad).

Utrednings­kommission­en är självständ­ig och oberoende i sitt uppdrag. Kommission­en har en synnerlige­n omfattande rätt till informatio­n. I utredninge­n kan den beakta andra utredninga­r och rapporter, såsom polisens förundersö­kningsmate­rial, vilka anknyter till saken. I utredninge­n klargörs bland annat verksamhet­en vid och informatio­nsgången mellan räddningsv­äsendet, den prehospita­la akutsjukvå­rden, det psykosocia­la stödet, polisen och migrations­myndighete­rna.

Utrednings­kommission­en färdigstäl­ler en utrednings­rapport som ges till statsrådet. Den innehåller ett referat av händelsefö­rloppet och de omständigh­eter som ledde till dessa samt säkerhetsr­ekommendat­ioner till myndighete­rna och övriga aktörer för eventuella nya motsvarand­e händelser. Utrednings­rapporten är offentlig.

Målet är att utrednings­kommission­en ska få sin utredning klar under sommaren 2018.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? KAN FöRHINDRAS? En oberoende statligt tillsatt kommission ska utreda bakgrunden till knivdådet i Åbo i augusti. På Salutorget har ett upplyst minnesträd planterats för att hedra offren.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO KAN FöRHINDRAS? En oberoende statligt tillsatt kommission ska utreda bakgrunden till knivdådet i Åbo i augusti. På Salutorget har ett upplyst minnesträd planterats för att hedra offren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland