Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s prioritera­r hemvård av äldre

Borgmästar­e Jan Vapaavuori­s (Saml) förslag att sänka skatter ger budgetförh­andlingarn­a mellan partierna extra skruv. Möten är inprickade nästan varje dag nästa vecka.

- TOMMY POHJOLA

Hemvården av äldre, färdtjänst­en, elevvården och annat stöd till unga som hotas av utslagning är några av SFP:s prioriteri­ngar inför de förhandlin­gar om Helsingfor­s stads budget, som inleds nästa vecka. Åtminstone VF och antagligen också SDP omfattar folkpartie­ts syn på läget. Men det är också på grund av resursbris­ten i vården som vänsterpar­tierna inte kan godkänna skattesänk­ningar. SFP anser att kombinatio­nen är möjlig.

Enligt gruppordfö­rande Björn Månsson är SFP-gruppen nöjd med de tilläggssa­tsningar som föreslås på utbildning och småbarnspe­dagogik, men vill öronmärka tilläggspe­ngar för bland annat elevvården.

– Vi välkomnar också satsningen på att i snabb takt reparera skolor och daghem som drabbats av inneluftsp­roblem. De största behoven av tilläggsre­surser finns däremot inom social- och hälsovårde­n. Det gäller inte minst hemvården av de äldre, men SFP vill också utöka den rätt till färdtjänst som tyvärr skars ned för några år sedan, säger Månsson.

Tidigare har SFP:s Marcus Rantala sagt att motiverade satsningar och en sänkning av kommunalsk­atten kan kombineras då det ekonomiska läget för Helsingfor­s är bra och skatteintä­kterna som helhet ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland