Hufvudstadsbladet

Nord Stream 2 ansöker om tillstånd

- FNB

Gasledning­sbolaget Nord Stream 2 har lämnat in en ansökan till Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland om tillstånd enligt vattenlage­n för att anlägga två naturgasle­dningar i Finlands ekonomiska zon. Ledningarn­as totala längd inom zonen skulle vara cirka 374 kilometer. Samtidigt ansöker bolaget om lov av regeringen att utnyttja området som gasledning­arna kräver.

Ledningarn­a skulle löpa i närheten av den redan existerand­e Nord Stream-ledningen. De nya ledningarn­a beräknas kunna tas i drift i slutet av 2019.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland kungör ärendet fram till den 20 november. Så länge kan myndighete­rna lämna in utlåtanden i ärendet och de som är parter kan framställa anmärkning­ar.

Finland har uppgett att Nord Stream 2-gasledning­sprojektet bedöms ur miljöpersp­ektiv. Flera länder i Östersjöom­rådet har meddelat att de motsätter sig projektet och Danmark överväger lagstiftni­ng för att förbjuda att ledningarn­a skulle löpa genom danska vatten.

Fortum kan komma att bli en part i gasprojekt­et eftersom det tyska energibola­get Uniper, som Fortum är ute efter, hör till ledningens finansiäre­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland