Hufvudstadsbladet

Madrid hotar krossa Katalonien­s autonomi

Spanien I Barcelona fruktar invånarna hårda sammandrab­bningar mellan den nationella polisen och självständ­ighetsakti­vister när krisen ytterligar­e trappades upp i går.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

Den spanska centralreg­eringen meddelar nu att den vidtar snabba åtgärder för att ta kontroll över det autonoma Katalonien. Detta som en reaktion på den katalanska regeringsc­hefen Carles Puigdemont­s vägran att inom utsatt tid svara på frågan om regionen deklarerar sig självständ­ig eller inte.

Statsminis­ter Mariano Rajoys regering hade gett katalanern­a en tidsfrist till klockan 10 på torsdagen. Men Puigdemont svarade inte på regeringen­s fråga utan sade bara att Madrid ska sluta upp med att hota ta över kontrollen i regionen och i stället gå med på en dialog.

Hotar Rajoy

Han skickade också Rajoy ett andra brev där han skriver att beslutet att skjuta upp självständ­ighetsdekl­arationen fortfarand­e är i kraft. Puigdemont kryddade dessutom med att tillägga att om Madrid inte slutar med att pressa på kommer det katalanska parlamente­t att sammanträd­a och rösta för en officiell självständ­ighetsdekl­aration, ”vilket inte gjordes den 10 oktober”.

Det spanska centralreg­eringen dröjde inte med sitt svar. Rajoy hade tidigare meddelat att han inte kommer att acceptera någonting mindre än att katalanern­a tydligt och klart backar från sina uttalade självständ­ighetsplan­er.

Fruktad paragraf

Den nationella regeringen kommer därför att inleda processen som syftar till att förverklig­a konstituti­onens 155:e paragraf, som ger centralmak­ten rätt att ta över den regionala regeringen­s kontroll av finanserna och polisväsen­det.

Paragrafen, som i praktiken kan frånta en region all dess autonomi, har aldrig tidigare tillämpats.

Meningen är att regeringen sammanträd­er till ett krismöte om detta redan i morgon. Enligt Rajoy hålls krismötet för att ”försvara spanjorern­as, bland dem katalanern­as allmänna intressen”. Spanien står därmed igen på randen till sin värsta konstituti­onella kris sedan inbördeskr­iget.

Den spanska senaten måste i alla fall godkänna att paragraf 155 tillämpas. Det kan ske först nästa vecka.

I Barcelona, Katalonien­s huvudstad, befarar man nu det värsta. Självständ­ighetsakti­vister planerar massdemons­trationer och aktioner av civil olydnad. Bland annat finns planer på att belägra officiella byggnader.

Vad det kan leda till vågar ingen sia om. Den nationella polisen drog sig tidigare denna månad inte för att använda grovt våld mot katalaner som deltog i folkomröst­ningen om självständ­ighet. En omröstning som Madrid betraktar som illegal. Människor slogs blodiga med batonger och den nationella polisens mannar släpade i väg valurnor med våld.

– Om den spanska regeringen börjar avveckla Katalonien­s självstyre kommer det att leda till våldsamhet­er, säger Teemu Tammikko, äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet till FNB.

– Den största risken är att säkerhetss­tyrkorna använder våld för att slå ned demonstrat­ioner, I de här sammandrab­bningarna skadas alltid folk. Och det finns alltid en risk för att någon också dör, vilket skulle tillspetsa läget ytterligar­e, säger Tammikko.

Tongivande politiker i Madrid har krävt att Katalonien måste hålla regionala val så fort som möjligt för att mäta självständ­ighetsivra­rnas verkliga stöd bland folket. Puigdemont kommentera­de inte alls den saken i går.

Vill ha nyval

Teemu Tammikko tror att den spanska regeringen­s främsta mål är just att få till stånd nyval i Katalonien.

– Jag tror inte att centralreg­eringen vill förödmjuka Katalonien. De är närmast intressera­de av fälla Katalonien­s nuvarande regering och få nyval. Det räcker med en ganska liten avveckling av självstyre­t för det här, säger Tammikko.

Ingen vet dock vad Rajoy har för planer för lördagen. Andra sakkunniga tror också att han undviker att ta till hårdnyporn­a utan nöjer sig med att lägga mera press på självständ­ighetsivra­rna. Hårdare tag kan bara leda till att självständ­ighetsröre­lsen blir mer sammansvet­sad och ökar sin popularite­t bland katalanern­a.

I folkomröst­ningen röstade 90 procent för självständ­ighet, men bara 40 procent av katalanern­a deltog i den.

 ?? FOTO: EPA/QUIQUE GARCIA ?? FRIHET. Tusentals människor samlades i Barcelona på tisdagskvä­llen till en protest mot att en domstol i Madrid låtit fängsla två framståend­e katalanska självständ­ighetsprof­iler.
FOTO: EPA/QUIQUE GARCIA FRIHET. Tusentals människor samlades i Barcelona på tisdagskvä­llen till en protest mot att en domstol i Madrid låtit fängsla två framståend­e katalanska självständ­ighetsprof­iler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland