Hufvudstadsbladet

Stängde skolan för att rädda eleverna

Skolan har haft dåliga resultat under lång tid och ligger i ett område med hög kriminalit­et och segregatio­n.

- peTer al fakir

●●Det pågår en lågintensi­v kamp i flera utsatta förorter. I den ena ringhörnan finns organisera­d brottsligh­et som söker kontroll. I den andra vanliga människor som knegar på och vill leva sina liv utan att någon annan dikterar villkoren. Hitintills har polis och samhälle legat steget efter.

Bilderna från i onsdags på den bombade polisstati­onen i Helsingbor­g går inte att beskriva som något annat än en jävla smäll. Hela porten är bortblåst och fönsterrut­or runtom i kvarteret krossade. Statsminis­ter Stefan Löfven kallar det för en attack mot demokratin och lovar mer resurser till att bekämpa den grova brottsligh­eten.

Ingen skadades i dådet och ännu vet man inte vem som ligger bakom. Däremot är det inte svårt att gissa att de ökande attackerna mot rättsväsen­det kommer att sakteligen påverka det polisiära arbetet. Det är faran värt att polisstati­onerna byggs om till små fort och att kontaktern­a mellan polis och medborgare minimeras.

Andra företrädar­e för polisen menar att bombattack­en kommer som ett svar på att myndighete­n gör ett gott jobb i att störa ut och irritera de kriminella miljöerna. Det här lågintensi­va kriget om kontroll märks tydligast i vissa utsatta förortsomr­åden. Det är inte många platser det gäller men för människorn­a där genomsyras vardagen av en otrygghet.

I förra veckan stängde företagarn­a i Husby ner sina butiker i en protestakt­ion. I flera år har de krävt fler poliser på plats och hjälp att göra sitt centrum säkrare från rån och inbrott. Övervaknin­gskameror har satts upp och kommunen har lovat fler trygghetsv­akter men problemen återstår.

Sedan tidigare har det bestämts att det ska byggas ett nytt stort polishus i Rinkeby men det har dragit ut på tiden. Enligt uppgifter till SVT beror det på att inga byggföreta­g vill ta på sig uppdraget. Området anses alltför farligt. Här ligger polisen återigen efter de kriminella.

Nu i veckan bestämdes det att skolan i Örebroföro­rten Vivalla ska stängas ner. Skolan har haft dåliga resultat under lång tid och ligger i ett område med hög kriminalit­et och segregatio­n. Trots extra insatser från kommunen har inte skolresult­aten höjts och nu väljer man att flytta över eleverna till andra skolor. Modellen har tidigare testats i Rosengård i Malmö och där höjdes elevernas prestation­er märkbart när de fick gå i mindre segregerad­e skolor. Lokala polisen i Örebro hyllar kommunens beslut och menar att man bör göra likadant i andra utsatta områden eftersom kriminalit­et och drogmissbr­uk påverkar hur väl eleverna klarar sig i skolan.

Det är säkert ett lyft för de här ungdomarna att komma till bättre fungerande skolor. Samtidigt känns det som ett misslyckan­de. Barn ska kunna gå i skolor i närheten av sina egna hem. Företagare ska kunna bedriva sina verksamhet­er utan ständiga inbrott. Ordningsma­kten ska kunna göra sitt jobb utan att bli attackerad. Misslyckan­det är dock inte förortens utan hela stadens och i förlängnin­gen hela samhällets.

Bilderna från i onsdags på den bombade polisstati­onen i Helsingbor­g går inte att beskriva som något annat än en jävla smäll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland