Hufvudstadsbladet

Enat EU säger nej till May

Bara ett mirakel kan få eU att låta Storbritan­nien redan nu förhandla om nästa fas i förhandlin­garna om brexit. visa pengarna, lyder budet från ett enat eU.

- WikTOr nUmmelin/TT nyheter@hbl.fi

På väg in till gårdagens EU-toppmöte i Bryssel märktes tydligt att inte ens premiärmin­ister Theresa May tror att hennes Storbritan­nien redan ska få börja förhandla om framtida handel med EU.

Nu handlar det i stället om att skapa ”en ambitiös plan för de kommande veckorna”.

– Jag vill bland annat se en skyndsam lösning vad gäller medborgarn­as rättighete­r, sade May i Bryssel.

Ingen räknade med något genombrott under Mays korta brexitgeno­mgång som planerades in till gårdagens arbetsmidd­ag.

”kräver mer betalning”

EU och Storbritan­nien har förhandlat på allvar sedan i somras, utan att komma tillräckli­gt långt i det som kallas ”skilsmässo­delen” – om rättighete­r för EU-medborgare i Storbritan­nien (och vice versa), gränsfrågo­rna på Irland och den ekonomiska uppgörelse­n.

Från brittiskt håll har fortfarand­e för lite sagts om hur mycket landet kan tänka sig att betala och för vad.

– Storbritan­nien måste visa större beredskap för att se till att göra rätt för sig med de åtagan- den som är gjorda redan. Det kräver mer betalning helt enkelt, sade Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S). TT: Men rent egoistiskt: vore det inte bättre för Sverige att få i gång en framtidsdi­skussion redan nu? – Nej. Vi vill ha en pragmatisk och bra lösning naturligtv­is med Storbritan­nien när detta är över, men det absolut viktigaste för oss är EU-27 (de kvarvarand­e EU-länderna). Vi måste ha tillräckli­gt bra framsteg i fas ett innan vi går in i fas två, säger Löfven.

förbereder internt

Även om flera EU-länder gärna hade sett en viss öppning för Storbritan­nien är budskapet utåt tydligt. Så gott som samtliga statsoch regeringsc­hefer betonar att britterna måste göra mer.

– Naturligtv­is är vi lite frustrerad­e över framstegen, konstatera­de Finlands statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Vad som i stället kommer att ske är att EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier ges i uppdrag att internt ändå börja förbereda nästa steg i förhandlin­garna, så att allt kan dras i gång så fort som möjligt, om bara tillräckli­ga framsteg gjorts i tid till EU-ledarnas nästa ordinarie toppmöte, i mitten av december.

 ?? Foto: LEHtIKuVA/AurorE BELot ?? väggen kommeR emot. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas fortfarand­e få i gång fas två i brexitförh­andlingarn­a även om EU är emot det.
Foto: LEHtIKuVA/AurorE BELot väggen kommeR emot. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas fortfarand­e få i gång fas två i brexitförh­andlingarn­a även om EU är emot det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland