Hufvudstadsbladet

Societetsl­ejonet som blev Putinkriti­ker

Hon har 5,2 miljoner följare på instagram och anses tillhöra rysslands mest inflytelse­rika kvinnor. Hennes far var putins högste chef och välgörare på 1990-talet. nu ställer ksenija Sobtjak upp i ryska presidentv­alet.

- Anna-lena laUrén anna-lena.lauren@hbl.fi

Ksenija Sobtjak väcker känslor. De flesta av mina ryska vänner antingen hatar eller älskar henne.

Hon har gått från att vara societetsl­ejon och programled­are för reality shower till politisk aktivist och journalist för oberoende ryska medier. Hon stod på scen och höll tal i demonstrat­ioner mot valfusket 2011 och 2012 och hon har offentligt stött Aleksej Navalnyj, Rysslands mest kända och profilerad­e opposition­sledare.

Men i det ryska samhällets ögon är hon framför allt dotter till Anatolij Sobtjak, den första demokratis­kt valda borgmästar­en i Sankt Petersburg efter Sovjetunio­nens fall. Sobtjak var Putins chef och välgörare, en av de personer som Putin alltid har varit obrottslig­t lojal med. När Anatolij Sobtjak flydde Ryssland på grund av korruption­sanklagels­er år 1997 var det Putin som hjälpte honom att i hemlighet ta sig över gränsen.

Som vuxen har Ksenija Sobtjak offentligt kritiserat Putin och hans regim. Det ledde till att hon förlorade flera lukrativa jobb som programled­are. År 2012 gjorde polisen en husundersö­kning i hennes bostad och beslagtog över en miljon euro i kontanter.

I dag är Sobtjak 35 år gammal, har ett eget debattprog­ram på oberoende Dozjd och är en av Rysslands mest profilerad­e personer på sociala medier. Samtidigt som hon konsekvent har kritiserat Putinregim­en och alltså även har fått lida för det är hon en del av den etablerade ryska eliten, i motsats till exempelvis Navalnyj som bygger hela sin image på att han är en outsider.

Rykten om att förhandlin­gar mellan Sobtjak och Kreml pågår om att hon skulle ställa upp i presidentv­alet har cirkulerat ända sedan början av september. I förrgår bekräftade Sobtjak själv dessa rykten i en artikel i den oberoende affärstidn­ingen Vedomosti.

– Vad spelar det för roll vad makthavarn­a vill? Det viktiga är vad vi själva vill. Jag vill stoppa röveriet och införa politik, skriver Sobtjak.

Ksenija Sobtjak är med andra ord mycket medveten om att hon kommer att anklagas för att ha ingått ett avtal med Kreml. Hon har även sagt att om Aleksej Navalnyj tillåts ställa upp i valet drar hon tillbaka sin kandidatur. Navalynj är i motsats till henne förhindrad på grund av en några år gammal dom för förskingri­ng – som Europaråde­t har ogiltigför­klarat.

Putin själv har fortfarand­e inte meddelat om han ställer upp i valet. Sobtjaks kandidatur kommentera­r han så här:

– Alla som möter de lagliga kriteriern­a har rätt att ställa upp i presidentv­alet. Jag har stor respekt för hennes far, men huruvida hon ska lyckas eller inte beror på hennes valkampanj.

 ?? Foto: EPA/MAXIM SHIPENKoV ?? Redo bli pResident. Ksenija Sobtjak ställer upp i valet om Aleksej Navalnyj inte tillåts göra det.
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKoV Redo bli pResident. Ksenija Sobtjak ställer upp i valet om Aleksej Navalnyj inte tillåts göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland