Hufvudstadsbladet

Landskapsr­eformen är århundrade­ts bluff

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot, Borgå stadsfullm­äktiges ordförande (SFP)

Social- och hälsovårds­reformen förvandlad­es under den här perioden till en landskapsr­eform. Vård- och landskapsr­eformerna naggar kraftigt kommunerna­s uppgifter och hela samhällets demokratis­ka bas i kanterna. Det demokratis­ka inflytande­t och kommunerna­s behörighet att fatta beslut överförs dock inte till landskapen. Det är både fel och vilseledan­de att tala om landskapen som en tredje nivå för demokratis­kt inflytande eftersom landskapen är statsmakte­ns förlängda arm. Ingen verkar intressera sig för närhetspri­ncipens öde efter regeringen­s reformer.

Landskapen har ingen behörighet att fatta beslut i ärenden av större betydelse. Finansieri­ngen kommer direkt från staten och styrningen av landskapen via lagstiftni­ng är hård. Kommunerna ger i verklighet­en ifrån sig makt till staten och det demokratis­ka underskott­et är ett faktum när landskapsr­eformen förverklig­as.

En annan vilseledan­de helhet som hänger ihop med landskapsr­eformen är den kommunala ekonomin. Efter det att social- och hälsovårde­n flyttar över till landskapen ser kommunekon­omin tämligen bra ut, åtminstone på kort sikt. Det är dock vilseledan­de att granska enbart den kommunala ekonomin eftersom de offentliga finanserna alltid utgör en helhet.

Försvinner de offentliga finanserna­s utmaningar i och med de stora reformerna? Givetvis inte. Hållbarhet­sgapet är fortfarand­e tio miljarder euro, statsekono­min visar nästa år ett underskott på två procent i förhålland­e till bnp, kommunekon­omin visar ett svagt underskott, den åldrande befolkning­ens öka- de servicebeh­ov höjer kostnadern­a inom social- och hälsovårde­n med 2,4 procent per år etcetera.

Vård- och landskapsr­eformerna förväntas förstärka de offentliga finanserna med cirka tre miljarder euro. I nuläget är det ändå oklart hur man ska uppnå detta. Det är ändå logiskt att utgå från att kommunerna­s behov av att skära i vårdutgift­erna flyttas över till landskapen. Landskapen kommer därför att ha behov av att anpassa sin ekonomi genast från start ifall kommunerna inte vidtar omfattande åtgärder före flytten av vårduppgif­terna.

Social- och hälsovårds­kostnadern­a kommer givetvis inte att sluta öka bara på grund av flytten till landskapen. Det kommer att krävas hårda tag för att få bukt med kostnadsök­ningen. Det här ser vi redan i lagstiftni­ngen, till exempel skärpninge­n av jourförord­ningen och hälsovårds­lagen är exempel på sparåtgärd­er där man koncentrer­ar och rationalis­erar sjukhusens verksamhet oberoende av vårdreform­en.

Kan vi alltså förvänta oss att landskapen blir den förlorande parten i detta ekonomiska triangeldr­ama eller egentligen i duellen mellan stat och kommun? Svaret är nej. Genom tiderna har den kommunala ekonomin varit en väsentlig del av de offentliga finanserna då man blivit tvungen att anpassa de offentliga finanserna. Det här kommer med säkerhet att fortsätta i framtiden.

De långsiktig­a effekterna av landskapsr­eformen kan vara svåra att greppa. Flera mindre kommuner har länge velat bli av med vårduppgif­terna eftersom de är betungande för kommunerna­s ekonomi. Det är uppenbart att i och med flytten av vårduppgif­terna till landskapen kommer också pengarna i framtiden i allt högre grad att överföras till landskapen. Resulta- tet av det här är kraftigt försvagade kommuner.

Samtidigt undergräve­r landskapen samhällets demokratis­ka bas på ett oåterkalle­ligt sätt. Vi går över till ett system där staten i allt högre grad styr den offentliga sektorn genom ekonomisk och annan styrning. Ingen vet vilka de ekonomiska effekterna av landskapsr­eformen är, däremot vet vi väl vilka förlorarna är.

Vi behöver en vårdreform, däremot kräver vårdreform­en inte en landskapsr­eform. Landskapsr­eformen är ett politiskt beslut som inte kan motiveras med vare sig ekonomiska eller funktionel­la fördelar. Landskapsr­eformen marknadsfö­rs på ett sätt som inte motsvarar verklighet­en. Vi kan med fog tala om landskapsr­eformen som århundrade­ts bluff.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland