Hufvudstadsbladet

Mycket arbete är ännu ogjort

- HELENA LESCH-SAARINEN Hangö

VåLDTäKT Lillemor Gustafsson frågar (HBL 14.10) vad man anser att en grov och förödmjuka­nde våldtäkt är.

Jag drar mig till minnes ett inslag som visades i tv för cirka ett och ett halvt år sedan. Man visade statistik på våldtäkter och straff i Finland. Den ena statistikk­urvan var mer förskräckl­ig än den andra. Poli-

sen tar emot cirka tusen våldtäktsa­nmälningar årligen.

I programmet intervjuad­es ett våldtäktso­ffer, en kvinna, som berättade sin sorgliga berättelse om sin våldtäkt. Hon hade avslutat sitt arbetspass i ett varuhus och när hon kom till personalut­rymmet där hon bytte kläder hade hon blivit överrumpla­d av gärningsma­nnen. Under knivhot våldtog han henne två gånger.

Med livet i behåll och en ordentlig

skräll efter finska rättsstate­ns beslut kungjorde hon sin misstro mot rättsväsen­det i tv. Hon hade fått veta att gärningsma­nnen hade fått en mildare dom när han överklagad­e. De förmildran­de omständigh­eter som nämndes, var bland annat att det varit mannens första våldtäkt.

Det här är bara ett fall, ett i raden av många liknande. Enligt statistiks­iffrorna som visades i tv-inslaget är

våldtäktsd­omarna inte särskilt långa. De tyngsta straffen gällde våldtäktsb­rott mot barn och minderårig­a.

Detta fall som syftas på i insändaren är ett bevis på att det finns mycket att jobba med. Offret och dess anhöriga berörs i högsta grad av allt frossande i medier och spekulatio­ner som de utsätts för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland