Hufvudstadsbladet

Flyktingar från när och fjärran

I den kinesiska konstnären Ai Weiweis dokumentär framträder världens flyktingkr­is i sin helhet till ett lyriskt foto.

- Krister uggeldahl krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR

●●Human Flow

HHHII Regi: Ai Weiwei. Manus: Chin-Chin Yap, Tim Finch, Boris Cheshirkov.

■■Ibland■är■det■blott■av■godo■att■skomakaren■låter■bli■att■hålla■sig■vid■sin■ läst.■Tänker■på■den■kinesiska■multikonst­nären■–■och■dissidente­n■–■Ai Weiwei som■i■Human Flow■ställer■ sig■bakom■filmkamera­n,■bara■för■ att■trolla■fram■en■dokumentär■som■ ringar■in■den■högaktuell­a■flyktingte­matiken.

Det■är■fråga■om■en■närmast■episk■ studie■ som■ ingalunda■ nöjer■ sig■ med■de■dagsaktuel­la■krishärdar­na.■Nej,■som■Ai■Weiwei■konstatera­r■är■■flyktingst­römmarna■inte■endast■ett■resultat■av■krig■samt■politiskt■och■■etniskt■motiverade■förföljels­er.■Bidrar■gör■nu■även■klimatförä­ndringen.

Och■även■om■fokus■i■filmen■ligger■ på■det■dokumentär­a■bortser■man■ här■inte■från■det■strikt■h■ umanistisk­a■ perspektiv­et,■ackompanje­rat■av■■citat■ av■poeter■och■författare■med■det■ medmänskli­ga■för■ögonen.

En■ annan■ poäng,■ riktad■ till■ dem■som■i■tid■och■otid■kräver■att■ ■flyktingar■i■första■hand■skall■hjälpas■på■ort■och■ställe:■redan■nu■bär■ länder■som■Libanon,■Jordanien■och■ Turkiet■en■oproportio­nerligt■stor■del■ av■bördan.

Europa stänger gränserna

I■en■av■de■inledande■sekvensern­a■ går■färden■till■ön■Lesbos,■som■för■att■ påminna■oss■om■att■Grekland■åren■ 2013–2014■tog■emot■inte■mindre■än■ en■miljon■människor■på■flykt.■Kompar■gör■Boris Cheshirkov,■talesperso­n■för■flyktingor­ganet■UNHCR,■som■ konstatera­r■att■världen■inte■sett■maken■till■flyktingst­römmar■sedan■andra■världskrig­et.

Poängen■ är■ att■ samtidigt■ som■ ■antalet■flyktingar■bara■ökar■väljer■ett■oenigt■Europa■att■till■slut■ stänga■sina■gränser.■Mera■om■detta■i■■grekiska■Idomeni■som■inhyser■ över tiotusen■flyktingar■utlämnade■åt■de■mest■primitiva■av■förhålland­en.

Och■när■människoma­ssorna■sedan■försöker■ta■sig■vidare■möts■de■ av■taggtråd■på■alla■håll■och■kanter.■ Ödets■ironi■är■att■det■asylsystem■som■ fungerade■väl■så■länge■det■gällde■att■ ta■emot■enskilda■flyktingar,■företrädes­vis■just■från■östblocket,■nu■hotar■ att■kollapsa.

Flera■ tragiska■ människoöd­en■ väntar■ i■ Bangladesh■ som■ ju■ tagit■ emot■ hundratuse­ntals■ rohingyafl­yktingar■(från■grannlande­t■Myanmar),■i■Dadaab■i■Kenya,■och■i■Jordanien■som■redan■inhyser■två■miljoner■ palestinsk­a■flyktingar.

Fast■nu■är■Human■Flow■inte■en-

dast jämmer och elände, hunger och fattigdom. Vi träffar också den jordanska prinsessan Dana Firas som betonar vikten av att slå vakt om mänsklighe­ten – också för vår egen skull.

Palestinie­rnas öde

Däremellan fyller Ai Weivei filmen med personport­rätt (såväl bildligt som bokstavlig­t talat) av människor som förlorat det mesta, som ingenstans har att ta vägen.

Allt det här gör Ai Weivei utan att sätta sig på höga hästar. Och trots att mycket av handlingen i filmen kretsar kring de nu akuta krishärdar­na påminner regissören om att det är palestinie­rna som utgör världens största flyktinggr­upp.

Många av dessa har bott i flyktinglä­ger i generation­er, i värsta fall sedan sextio år tillbaka. Då har vi inte sagt ett ord om förhålland­ena i Gaza, även kallat för världens största fängelsehå­la.

Det säger sig självt att Human Flow inte alltid är munter läsning. Och gärna hade man sett en ännu mera personlig vinkling – ett sätt att se träden (enskilda flyktingöd­en) för skogen om man så vill.

Vänder man på steken och går in för att se skogen för träden är Human Flow däremot uppfriskan­de klarsynt. Sett mot en nyhetsrapp­ortering som präglas av snuttifier­ing framträder flyktingpr­oblematike­n här i sin helhet, detta till ackompanje­mang av ett foto som ingalunda skyr det lyriska. Sett på avstånd är världen hur vacker som helst.

 ?? FOTO: 2017 © HUMAN FLOW UG ?? KENYA. Över 65 miljoner människor i världen har tvingats fly från sina hem på grund av hungersnöd, klimatförä­ndring och krig.
FOTO: 2017 © HUMAN FLOW UG KENYA. Över 65 miljoner människor i världen har tvingats fly från sina hem på grund av hungersnöd, klimatförä­ndring och krig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland