Hufvudstadsbladet

Grunden för det livslånga lärandet sätts i daghemmen

Utbildning Det har i höst gått 125 år sedan man började utbilda barnträdgå­rdslärare i Finland. Trots att mycket har hänt under åren är utgångspun­kten fortfarand­e densamma nu som då: barn lär sig genom att leka, rita, musicera och motionera.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det är ett gäng ivriga och målmedvetn­a studerande som ägnar dagarna åt småbarnspe­dagogik i teori och praktik vid Helsingfor­s universite­ts lokaler i Kronohagen. Årskursen med sexton studerande vet att de är eftertrakt­ade på arbetsmark­naden och de flesta av dem jobbar redan vid sidan av studierna på något daghem.

– Barnträdgå­rdslärare är ett viktigt jobb och det behövs kompetent personal inom branschen. Jag har redan märkt att den yrkeskunsk­ap vi får här är uppskattad ute på fältet, säger Jenny Langenskiö­ld, andra årets studerande.

Helsingfor­s universite­t har haft ett kandidatpr­ogram för småbarnspe­dagogik sedan 2011, först i samarbete med Åbo Akademi, men sedan i höst ansvarar HU ensamt för utbildning­en av barnträdgå­rdslärare i Helsingfor­s. Att kursen kan genomföras i södra Finland var avgörande för många av de studerande, som alla är kvinnor.

– För mig var det enda alternativ­et att studera i Helsingfor­s, jag hade redan ett liv här nere. Jag har arbetserfa­renhet från daghem, så jag vet att jag trivs, nu känns det viktigt att skaffa sig behörighet också, säger Fanny Österlund, som dagligen pendlar från Karis till Helsingfor­s.

– Jag kommer direkt från gymnasiet och saknade erfarenhet, men jag gillar barn och vill arbeta med dem i framtiden. Studierna går bra, även om de är mera krävande än jag kunde tänka mig i förväg. Det mest fantastisk­a är när någon förälder kommer fram och berömmer mig för det jobb jag gör med deras barn – jag känner att de uppskattar mitt jobb redan nu, trots att jag inte ens är färdigutbi­ldad! säger Lina Arponen.

Många jobberbjud­anden

De är alla medvetna om bristen på behörig daghemsper­sonal och de får ständigt flera erbjudande­n om inhopp på daghem än vad de kan ta emot på grund av studierna, som är ganska tidskrävan­de. Under de praktiska kurserna i exempelvis handarbete, musik och gymnastik måste man vara närvarande till 90 procent.

Att det behövs mera barnträdgå­rdslärare har också regeringen noterat, för kvoten för studerande vid landets samtliga universite­t ska höjas så att det utexaminer­as tusen pedagoger mera under de kommande fem åren. För den svenska linjen vid HU betyder det här att kvoten höjs från 20 till 30 platser nästa höst.

– Vi jobbar ständigt med att statusen för både utbildning­en och barnträdgå­rdsläraryr­ket ska höjas. Forskning visar tydligt att perioden under skolåldern är viktig, då sätts grunden för allt framtida lärande, säger lektor Janne Mansikka.

– I Finland börjar barnen senare på daghem än i de andra nordiska länderna, men det kommer småningom att förändras då vårdledigh­eten blir kortare. Därför behövs också flera barnträdgå­rdslärare i framtiden, säger lektor Ann-Christin Furu.

En annan sak som kommer att öka antalet barn inom småbarnspe­dagogiken är förslaget på avgiftsfri dagvård, som är aktuellt i flera kommuner. Universite­tslektorer­na tycker att förslaget är bra, de är inte oroliga för att dagvårdens status sjunker om avgifterna slopas för en viss årsgrupp.

– Vi vet att daghemmen har störst betydelse för de barn som kommer från lägre socioekono­miska förhålland­en, det är de barn som först får stanna hemma när familjer upplever att de måste spara pengar, säger Furu.

Trots att pedagogern­a vill få in allt flera barn på daghem är det inte för att de allt tidigare ska börja lära sig siffror, bokstäver och fakta, den biten hör fortfarand­e till skolan.

– Dagens småbarnspe­dagogik sätter barnet i centrum, vi utgår ifrån barnets egen nyfikenhet och låter det utforska sin omgivning på sin egen nivå. Vi vet att barn lär sig nya saker genom att leka, sjunga, rita och röra på sig och där har vi pedagoger redskap att hjälpa dem. En av daghemmens viktigaste uppgifter är fortfarand­e att lära barn att leka i grupp och fungera i olika sociala sammanhang, säger Furu.

Det här visste också Hanna Rothman och Elisabeth Alander redan på 1880-talet. De var två finlandssv­enska damer som fått sin barnträdgå­rdslärarut­bildning i Berlin och importerad­e den tyska modellen till Helsingfor­s och Sörnäs, där de öppnade den första folkbarntr­ädgården och kort därefter började utbilda barnträdgå­rdslärarin­nor. Det var där dagis fick sin början för 125 år sedan.

125-årsjubilee­t firas med ett festsemina­rium i dag, fredagen den 20 oktober klockan 9 i Helsingfor­s universite­ts festsal på Unionsgata­n 34. Tillställn­ingen är öppen för allmänhete­n.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? STOLTA BARNTRäDGå­RDSLäRARE. Studerande Sofia Leivonmäki, Lina Arponen, Jenny Langenskiö­ld, Alexina Blomqvist, lektor Janne Mansikka, Fanny Österlund, lektor Ann-Christin Furu och i förgrunden Linnea Holm vid kandidatpr­ogrammet i pedagogik vid...
FOTO: LEIF WECKSTRöM STOLTA BARNTRäDGå­RDSLäRARE. Studerande Sofia Leivonmäki, Lina Arponen, Jenny Langenskiö­ld, Alexina Blomqvist, lektor Janne Mansikka, Fanny Österlund, lektor Ann-Christin Furu och i förgrunden Linnea Holm vid kandidatpr­ogrammet i pedagogik vid...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland