Hufvudstadsbladet

Centerns läkare är kritiska

Tre av Centerns riksdagsle­damöter, som också är läkare, kritiserar det reviderade förslaget till valfrihets­lag inom vårdreform­en som publicerad­es på torsdagen. De anser att ett problem som saknar lösning är den rätt så omfattande valfrihete­n inom den spec

- FNB

Niilo Keränen, Pekka Puska och Martti Talja önskar att det slutliga lagförslag­et, som ska vara färdigt nästa år, bjuder på lösningar till svaghetern­a.

Enligt riksdagsle­damöterna ger lagförslag­et en omfattande möjlighet för landskapen att ta i bruk kundsedlar inom den specialise­rade sjukvården.

– Specialist­vården är i nuläget den delen av social och hälsovårds­tjänster som fungerar allra bäst. Faran ligger i att det reviderade lagförslag­et och dess omfattande utnyttjand­e av kundsedlar splittrar upp helheten inom den specialise­rade sjukvården, säger riksdagsle­damöterna i sitt uttalande.

Det nya förslaget till valfrihets­lag är ett klart steg i rätt riktning, säger juridikpro­fessorn Juha Lavapuro vid Tammerfors universite­t.

Lavapuro säger att det är en klar förbättrin­g att till exempel tvångsbola­giseringen strukits. Riksdagens grundlagsu­tskott konstatera­de i juni att tvångsbola­giseringen strider mot grundlagen.

Lavapuro säger att det är för tidigt att bedöma om det nya lagförslag­et kommer att godkännas av grundlagsu­tskottet i vår. Remissrund­an spelar en avgörande roll, tillägger han.

– Så länge som lagens inverkan på den jämlika tillgången på social och hälsovårds­tjänster inte granskats så är det omöjligt att säga om den är grundlagse­nlig eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland