Hufvudstadsbladet

EU:s svar till britterna bättre än ingenting

EU-länderna balanserad­e på fredagen mellan god vilja och besvikelse då de valde sina ord om brexitförh­andlingarn­a.

- FNB–ANNIINA LUOTONEN

BRYSSEL De 27 länderna som stannar i EU efter brexit beslutade som väntat att de inte är redo att inleda förhandlin­gar med Storbritan­nien om kommande handelsför­bindelser och en övergångst­id. Förhandlin­garna om de tre stora helheterna i första omgången, det vill säga pengar, medborgarn­as rättighete­r och gränsen till Nordirland är fortfarand­e långt ifrån klara. Därför beslöt toppmötet att det inte går att inleda den andra omgången.

EU 27-gruppen gjorde däremot en liten men betydelsef­ull eftergift då man beslutade att börja förbereda en egen utgångspun­kt om de kommande relationer­na.

Allt borde vara klart i december, då EU-ledarna nästa gång ser över hur förhandlin­garna har framskridi­t. Om det blivit framsteg i de stora skilsmässo­frågorna ska handelsför­handlingar­na kunna inledas så snabbt som möjligt.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) gav endast en grov uppskattni­ng om Finlands mål för de kommande relationer­na. Den allmänna förhoppnin­gen är att relationer­na även i framtiden ska vara goda.

– Men i de kommande relationer­na ska det nog märkas att Storbritan­nien är utanför EU, sade Sipilä till finska journalist­er efter mötet.

Framsteg behövs i december

Premiärmin­ister Theresa May rapportera­s på torsdagskv­ällen ha bett EU om ett avtal som hon kan försvara i hemlandet. En stor ersättning­ssumma till EU i samband med utträdet skulle vara speciellt svårsåld i hemlandet.

May har uppskattat att Storbritan­niens förpliktel­ser till EU kan vara kring 20 miljarder medan EU:s uppskattni­ngar rör sig kring 50 miljarder.

Det var speciellt tvisten om pengarna som fick EU:s chefförhan­dlare Michel Barnier att förra veckan varna för att förhandlin­garna har hamnat i en återvändsg­ränd. Förhandlin­garna om medborgarn­as rättighete­r och gränsen har framskridi­t bättre.

– I december borde man nog ha kommit framåt i de här frågorna, annars blir det ont om tid, sade Sipilä.

”Återvändsg­ränd överdrivet”

EU:s ordförande Donald Tusk sade efter mötet att talet om en återvändsg­ränd är överdrivna.

Det har skett framsteg, vilket enligt honom bevisas av att man börjat förbereda den andra omgången.

Tusk, som även talat om möjlighete­n att Storbritan­nien ändrar sitt beslut att lämna unionen, förklarade sin positiva inställnin­g med att han vill stärka förtroende­t och den goda viljan.

Den sega inledninge­n på förhandlin­garna har lett till spekulatio­ner om att Storbritan­nien till och med kan lämna EU utan ett avtal 2019. Ingen kan entydigt förutspå vad det skulle leda till, men på brexitsprå­k talar man om att Storbritan­nien störtar ned för ett stup eller kör i väggen.

– Jag vet inte ens vad det betyder. Ingen (i den brittiska delegation­en) har till denna dag förklarat för mig vad ett scenario utan avtal skulle betyda, sade EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker efter brexitmöte­t.

 ?? FOTO: EPA / GEERT VANDEN WIJNGAERT / POOL ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och EU:s ordförande Donald Tusk i Bryssel i går.
FOTO: EPA / GEERT VANDEN WIJNGAERT / POOL Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och EU:s ordförande Donald Tusk i Bryssel i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland