Hufvudstadsbladet

Euron är ett problem för sammanhåll­ningen inom EU

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

Det är allmänt känt att höginkomst­tagarnas andel av inkomster och förmögenhe­ter ökat i flertalet västekonom­ier. Exempelvis i USA står i dag en procent för nästan en femtedel av inkomstern­a medan motsvarand­e andel 1975 var hälften så mycket eller cirka en tiondedel.

Denna trend har många förklaring­ar. En är att bankernas kreditgivn­ing i dag till allt större del går till finansieri­ng av finansiell­a tillgångar såsom aktier, obligation­er och fastighete­r och en allt mindre del till finansieri­ng av investerin­gar i produktion. Exempelvis i USA gick på 1970-talet största delen av kreditgivn­ingen till realekonom­in medan finansbite­n i dag står för största delen. Det är givetvis de redan förmögna som vanligen kan dra nytta av denna utveckling. Vi har alltmer fått en ekonomi där svansen eller finansekon­omin styr hunden eller realekonom­in.

Kapitaläga­rna har också dragit nytta av den enorma likviditet­sökning som centralban­kerna stått för under de senaste nio åren vilken fått aktier och fastighete­r att stiga kraftigt.

Ett drastiskt exempel på den tilltagand­e obalansen mellan den värdeskapa­nde realekonom­in (direktörer och arbetare) och den finansiell­a biten är Apple som under de senaste fem åren återköpt aktier för enorma 150 miljarder dollar och i vinstutdel­ning delat ut 50 miljarder dollar utan att under de senaste 35 åren via emissioner tagit in kapital från sina aktieägare.

Eurozonens största problem är kanske den ojämlikhet som valutaunio­nen med en gemensam valuta för helt heterogena stater bidragit till. De heterogena staternas ekonomiska utveckling är ofta helt olika vilket gör att de ekonomiskt svaga är tvungna att göra nedskärnin­gar då en anpassning inte kan ske genom valutajust­eringar.

Resultatet syns i bland annat det helt nedkörda Grekland, men också till och med i Italien, Frankrike och Spanien, för att inte tala om vårt land. Vår senaste statsbudge­t med sina nedskärnin­gar har allmänt ansetts klart vidga inkomstkly­ftorna medan Sveriges budget bidrar till en utjämning av skillnader­na. EU-landet Sverige med sin egen valuta har dessutom under tiden efter finanskris­en dragit ifrån oss i ekonomisk standard med närmare 20 procent.

Eurokrisen som ledde till stora nedskärnin­gar i Spanien gav regeringen i Katalonien möjlighet att i debatten om självständ­igheten tala om hur ekonomiskt starka Katalonien fått uppoffra sig för landet vilket haft effekt. Hur skall man annars förklara att endast 14 procent i Katalonien, som i 300 år kämpat för självständ­ighet, röstade för självständ­ighet 2008 i jämförelse med dagens mångdubbla siffror.

Euron som inom eurozonen accentuera­r den ojämna utveckling­en mellan starka och svaga regioner är och kommer att vara ett problem för sammanhåll­ningen inom EU. Tänk på problemen mellan Italiens norra och södra delar. Då solidarite­t börjar kosta försvinner den snabbt.

Då solidarite­t börjar kosta försvinner den snabbt.

Sverige som i alla sammanhang talat för jämlikhet och solidarite­t visar i sin ekonomiska politik exempel på det motsatta. Genom att fortgående och aktivt hålla kronan starkt undervärde­rad (världens lägsta ränta trots att allt talar för en räntehöjni­ng) kan man öka exporten på andras bekostnad. Sverige har dessutom inte som Danmark undantagsr­ätt till egen valuta vilket gör Sveriges handlande ännu mer omoraliskt. För fem år sedan fick man cirka 8,30 kronor för en euro, i dag har kronan försvagats till omkring 9,50 per euro, allt medan den ekonomiska utveckling­en talar för en starkare krona.

Till det småskaliga. Bor man på hyra får man inte avdra hyran eller delar av denna i beskattnin­gen medan den ekonomiska fördel i form av bostadsför­mån man erhåller av egen bostad liksom bostadens försäljnin­gsvinst är skattefri. Beroende på boendeläge kan man i många fall förtjäna kanske lika mycket på bostadens skattefria värdestegr­ing och bostadsför­mån som på löneinkoms­t efter skatt. Bor man på hyra kan man bara drömma om dessa skattefria förmåner. Inte speciellt jämlikt.

Råkar man höra till den sällan ekonomiskt eftersatta esoteriska lilla skara som går på opera och symfonikon­serter stöder samhället kraftigt kulturkons­umtionen av någon outgrundli­g anledning. Hör man till den icke sällan ekonomiskt eftersatta stora grupp som går på Jari Sillanpää och sånt får man betala allt själv. Ståndssamh­ället lever.

Men allt är relativt. Dessa orättvisor kanske anses vara lyxproblem exempelvis i vårt grannland som ärvt det socialisti­ska Sovjetunio­nens ekonomiska ineffektiv­itet parad med korruption och där lönenivån kanske är en fjärdedel av vår trots enorma naturriked­omar. Ett annat exempel är Venezuela med sin politiska ideologis variation av ekonomisk misär. Landet har som känt världens största oljekällor. Ojämlikhet­en har många ansikten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland