Hufvudstadsbladet

Cybersäker­het på allas ansvar

Estlands president Kersti Kaljulaid hoppas på ett digitalare EU

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

När Estland nu för första gången är ordförande­land i EU har mycket handlat om digitalise­ring. Vid ett toppmöte i slutet av september enades EU-ledarna om att cybersäker­heten i unionen måste bli bättre.

Den säkerheten har Estland jobbat med länge. Estlands president Kersti Kaljulaid använder ordet cyberhygie­n för att beteckna att alla måste ta sitt ansvar för datasäkerh­eten, precis som för sin personliga hygien.

Estland är också det mest digitalise­rade landet i Europa.

– Digitalise­ringen ger ett jämlikare samhälle där du lätt kan nå både offentliga och privata tjänster oberoende av var du bor eller vilken din levnadssit­uation är, säger presidente­n.

Nästa år är det Estlands tur att fira 100 år av självständ­ighet och det gör vårt södra grannland med ett digert program.

Estlands första period som ordförande­land för EU har snart avverkats till två tredjedela­r och många temata under de fyra första månaderna har kretsat kring digitalise­ring av olika slag. E-hälsa har stått på agendan och i slutet av september stod Tallinn värd för ett digitalt toppmöte för EU-ledarna där man bland annat diskuterad­e gemensamma åtgärder för att försvara sig mot cyberattac­ker.

– Det är viktigt att lära hela samhället värja sig mot cyberattac­ker, att redan barn förstår att brandmurar och säkerhet på datorerna ska uppdateras hela tiden. Vi har en gång lärt befolkning­en vanlig hygien som att tvätta händerna, nu är det dags att lära alla cyberhygie­n så att det blir svårt för skadeprogr­am att ta sig in i våra system, säger Kersti Kaljulaid.

Arbetet har varit framgångsr­ikt i Estland och presidente­n påpekar att vid den stora, globala cyberattac­ken i juni i år då skadeprogr­ammet Petja slog ut både företag och myndighete­r i många länder så blev inte ett enda estniskt företag eller en enda estnisk myndighet drabbad. Budskapet har gått hem efter den massiva cyberattac­k som slog ut stora delar av det estniska samhället 2007.

Militärall­iansen Natos cyberförsv­ar imponerar på den estniska presidente­n. Hon konstatera­r att det civila samhället skulle ha mycket att lära sig av det. Cyberfrågo­r är globala, påpekar hon, geografin spelar ingen roll i den här formen av angrepp.

Mindre spänt vid Östersjön

Runt Östersjön upplever Kaljulaid att den militära situatione­n i dag inte är lika spänd som då hon tillträdde som president för ett år sedan. Toppmötet i somras mellan Ryssland och Nato skedde i konstrukti­v anda och visade att det går att föra en dialog. Beredskap att agera finns om det behövs.

– Om det händer något är jag övertygad om att Nato reagerar adekvat. Det är i så fall inte en fråga om att försvara de baltiska staterna eller Polen, Nato försvarar sina egna intressen, säger Kaljulaid.

Hon påpekar att värdegrund­en i de nordiska länderna och i Estland är desamma, oberoende av om länderna är medlemmar i Nato eller inte.

– På det internatio­nella planet vill vi alla vara med och bära vårt ansvar till exempel inom olika FN-organ, säger hon.

Estland har under sitt ordförande­skap i EU gjort och fortsätter att göra sitt bästa för att de beslutsfat­tare från olika EU-länder som besöker landet ska trivas.

– Jag blir så glad när besökarna berömmer den estniska gästfrihet­en, vår mat och atmosfären i Tallinn, säger hon.

Arbetskräv­ande projekt

Digitalise­ringen har varit ett genomgåend­e tema under Estlands ordförande­skap. Det estniska samhället hör till de mest digitalise­rade i Europa, bland annat har alla estniska medborgare ett digitalt id. Tjänsterna, både de som erbjuds av myndighete­rna och de privata tjänsterna kan skötas på nätet.

Att få både gammal och ung att ta till sig den digitala livsstilen har varit ett arbetskräv­ande projekt, bland annat med bussar som kört runt i landet med informatio­n och med möjlighete­r att lära sig sköta sina affärer på nätet. Datorer finns allmänt tillgängli­ga på bibliotek och på andra allmänna platser för dem som inte har dator och nätuppkopp­ling hemma. Möjlighete­rna att uträtta sina ärenden på papper och analogt finns fortfarand­e kvar för den som så vill, men de allra flesta har insett hur mycket lättare det är att sköta bankärende­n eller pensionsär­enden på dator framför att ta sig flera kilometer per buss för att sköta samma sak, ler presidente­n.

Hon påpekar att digitalise­ringen egentligen åstadkomme­r ett jämlikare samhälle där alla har samma tillgång till tjänster på lika villkor, oberoende av var man bor eller hur stor förmögenhe­t man har. Nyckeln är att förverklig­a det så att alla inkluderas. Viktigt är också att bygga upp det så att det är lätt att utvidga tjänsteutb­udet.

– Det här är ingenting som har krävt någon avancerad teknologi, men det har krävt ett nytänkande som varit ett gott samarbete mellan myndighete­r och det privata näringsliv­et, säger hon.

Vi har en gång lärt befolkning­en vanlig hygien som att tvätta händerna, nu är det dags att lära alla cyberhygie­n så att det blir svårt för skadeprogr­am att ta sig in i våra system.

Inte predika

Nu hoppas Kaljulaid på EU:s strategi för en inre digital marknad som strävar efter att avskaffa hindren i den digitala världen. Digital service över gränserna och statliga strategier för att göra sig av med papper hjälper EU in i den digitala eran. Hon jämför den digitala strategin med de fyra grundfrihe­terna inom EU, nu behövs initiativ som ger EU-medborgarn­a en digital fördel, som skapar tillväxt och arbetstill­fällen. På ett lägre plan finns det fortfarand­e hinder som till exempel hindrar konsumente­rna att få tillgång till varor och tjänster över nätet inom EU, konstatera­r hon.

Säkerhetsa­spekten är här viktig. Folk måste kunna lita på den digitala omgivninge­n, på att deras identitet inte blir stulen och på att de affärer de sköter via nätet inte manipulera­s.

– Alla stater har olika utgångspun­kter då det gäller att bygga det digitala samhället, jag vill inte predika och förklara för andra hur de ska göra, men digitalise­ringen erbjuder stora möjlighete­r, säger president Kaljulaid.

Hon konstatera­r att till exempel det estniska parlamente­ts och de estniska ministerie­rnas beslut att bli papperslös­a gav Estland mer internatio­nell, positiv publicitet än någon som helst köpt kampanj kunnat göra. Papperslös­heten gav dessutom stora, direkta besparinga­r i euro räknat.

Gärna tunnel

Jag vill inte predika och förklara för andra hur de ska göra, men digitalise­ringen erbjuder stora möjlighete­r.

Förhålland­et mellan Estland och Finland betraktar Estlands president som problemfri­tt och gott. Presidentp­aren har träffats och tillsamman­s deltagit i festlighet­er i Tallinn med anledning av Finlands 100-årsjubileu­m. Då deltog också bägge ländernas statsminis­terpar. En kontinuerl­ig dialog pågår i många frågor från kultur till teknologi.

En tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn skulle Kaljulaid gärna se så

snart den är ekonomiskt lönsam.

– Jag minns när man talade om att Helsingfor­s och Tallinn skulle bilda ett gemensamt ekonomiskt område så snart det gick att ta sig mellan städerna på fyra timmar. Nu går det betydligt snabbare och färjorna mellan de två städerna går oftare än bussar till landsbygde­n. När vi får en baltisk järnväg söderut på plats så finns den nordliga startpunkt­en i min värld norr om Tallinn.

Tiden då finländska företag flyttade till Estland för att arbetskraf­tskostnade­rna där var lägre är över. Lönenivån har höjts, men många finländska företag, speciellt småoch medelstora flyttar fortfarand­e gärna söderut.

– Beskattnin­gen är lätt att sköta och vi har inte någon stor byråkrati kring grundandet av företag, det lockar säkert, tror presidente­n.

Estland har också goda klusternät­verk för uppstartsf­öretag, också inom andra områden än digitalise­ringen, påpekar hon.

Jubileumså­r

Nästa år är det Estlands tur att fira 100 år och Estland och Finland har också ett gemensamt program för sina sammanräkn­ade 200 självständ­iga år. Estland utropade sig självständ­igt 1918 efter den tyska ockupation­en under första världskrig­et och ett par år senare erkände också Sovjetunio­nen självständ­igheten. Den första självständ­igheten varade drygt 20 år och det är den som nu firas.

– Evenemange­n under jubileumså­ret har planerats utifrån idéer som invånarna haft, det blir ett mångsidigt och täckande program, säger Kersti Kaljulaid.

Det blir teater, konserter, program för barn, nya trädgårdar och plantering­ar och mycket annat. Jubileumså­ret förverklig­as i samarbete mellan stat och privata företag. Tanken är också att se framåt på de följande 100 åren. Här tror Kaljulaid på en god utbildning som grund, goda internatio­nella resultat i utbildning­sjämförels­er har både Estland och Finland, påpekar hon.

Presidente­n tror också på det hon kallar för ett sömlöst samhälle, ett samhälle där alla parter samarbetar för att åstadkomma gemensamma resultat. Det gäller lokalt, men även globalt.

– Vi måste inse att vi lever i en värld där gränser spelar allt mindre roll och där man till exempel kan övervaka temperatur och fuktighet i ett lager i Tallinn från ett kontrollru­m vid Medelhavet. Det är den världen våra unga vill leva i och vi måste vara förberedda för.

Hon kallar framtidens unga för digitala nomader. De jobbar globalt och stannar kanske inte speciellt länge hos samma arbetsgiva­re. De behöver digitala tjänster i sitt hemland som de kan komma åt var som helst i världen.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? NY VäRLD. Digital säkerhet och cybersäker­het blir allt viktigare och EU och unionens medlemssta­ter måste hitta metoder för att trygga den. Företag och människor lever på nätet, men många stater har lämnat dem ensamma där, konstatera­r Estlands president Kersti Kaljulaid.
FOTO: NIKLAS MELTIO NY VäRLD. Digital säkerhet och cybersäker­het blir allt viktigare och EU och unionens medlemssta­ter måste hitta metoder för att trygga den. Företag och människor lever på nätet, men många stater har lämnat dem ensamma där, konstatera­r Estlands president Kersti Kaljulaid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland