Hufvudstadsbladet

Över hundra skådespela­re har upplevt sexuella trakasseri­er

Över hundra finländska skådespela­re berättar om sexuella trakasseri­er i arbetet.

- FNB

– Några manliga kollegor har tafsat mig på baken och brösten, tvingat mig att kyssas, hållit i mig och begränsat mina möjlighete­r att röra mig, stuckit någon käpp under kjolen och lyft på kjolen.

Så skriver en kvinnlig skådespela­re i 45årsålder­n som svarat på FNB:s och Finlands Skådespela­rförbunds enkät om sexuella trakasseri­er. Tiotals skådespela­re delar med sig av liknande erfarenhet­er.

Närmare 150 skådespela­re fyllde i det öppna formuläret. Av dem hade över 120 upplevt någon form av sexuella trakasseri­er i sitt jobb. Hälften hade varit med om fysiska angrepp. Bland annat hade de blivit klatschade och tafsade på baken, tafsade på brösten och fått händer instuckna i byxorna.

Det är i ögonfallan­de hur många som upplevt tydligt och grovt fysiskt antastande, till och med att någon gett sig på dem.

– Jag väntade på min tur att träda in på scenen bakom ridån framför en barnpublik. Teaterdire­ktören kom dit och tog mig på brösten. Jag kunde inte reagera på något sätt eftersom publiken satt bakom ridån, säger en 55årig kvinna.

”Ingen överraskni­ng”

Många av dem som svarade på enkäten säger att den fysiska närhet som hör till skådespela­rarbetet har utnyttjats och att man har gått längre än scenen hade förutsatt.

– Min motspelare grep mig djupt i grenen under repetition­en trots att det hade räckt med att röra mig på låret på den stora scenen, säger en 30årig kvinna.

Många berättar om tafsande på scenen, i kulisserna och under repetition­erna. Vid sidan av fysiskt antastande har många skådespela­re blivit ombedda att vara nakna trots

att det inte har något med den aktuella scenen att göra. Många har också fått direkta förslag om sex.

Svaren överraskar inte Skådespe

larförbund­ets verksamhet­sledare Elina Kuusikko, men hon säger att hon är besviken över resultatet.

– Framför allt över det att det fortfarand­e verkar vara så där allmänt. Jag hoppades att det inte skulle finnas unga offer.

Rädda för rykte som besvärlig

Antastarna har varit skådespela­rkolleger, men också regissörer och andra chefer. Många säger att de inte vågat reagera eller inte vetat hur de ska reagera.

Det är vanligt tiga och branschens natur med korttidsjo­bb bidrar till det, säger Kuusikko.

– Alla är rädda för sitt rykte. För att inte få nästa jobb, för att inte få roller. Då kan man tillåta regissören sådant som man normalt inte skulle tillåta.

En medelålder­s kvinna berättar att hon förlorade en filmroll som ung för att hon inte gick med på att dansa till ballader med regissören.

– Det angav han själv som orsak till varför jag inte fick rollen.

En överraskan­de stor del av fallen skulle kunna fylla rekvisiten för brott så som sexuellt antastande och även allvarliga­re brott.

– En berusad äldre kollega trängde sig in i mitt hem en ledig kväll för att ”betala sitt lilla lån”. Han ville tacka i natura. Där sprang vi runt mitt matbord, jag sprang undan och han efter. Det var nog på allvar.

Kvinnan säger att hon till sist lyckades få ut mannen ur sin bostad och då kallade mannen henne hora.

Också sexton män berättar om antastande. Förövarna har varit både kvinnor och män.

– Äldre män griper tag i en. Jag är själv inte homosexuel­l. En kvinnlig regissör bad mig klä av mig i en provfilmni­ng en gång. Jag har fortfarand­e inte kommit underfund med varför, säger en 45årig man.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Över 120 finländska skådespela­re vittnar om sexuella trakasseri­er på jobbet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Över 120 finländska skådespela­re vittnar om sexuella trakasseri­er på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland