Hufvudstadsbladet

Malta klarar sig utan sin symbol

Dykning Ett halvt år efter att Maltas mäktiga kalkstensb­åge, känd som fond i filmer som Pirates of the Carribbean och Game of Thrones, kraschade ner i Medelhavet lockar det nya undervatte­nslandskap­et horder av nyfikna dykare. Också Risto Miettinen och Ter

-

För ett halvår sedan rasade Maltas mäktiga kalkstensb­åge på ön Gozo i havet. Azurfönstr­et är sörjt och saknat av malteserna, men paradoxalt nog har det snarast ökat turismen. I synnerhet dykarna blir allt fler.

Det finns de som säger att dykuppleve­lsen är mycket bättre nu än den var före raset. Nya gångar och tunnlar under vattnet gör att inte minst fisklivet har fått en ny puls.

Dwejras sandfärgad­e, karga kalkstensk­lippor med intilligga­nde pplatser och parkerings­rondell ligger ännu öde. Vågorna rullar lojt in från nordväst över den låglänta naturforma­tionen. De lodräta klippvägga­rna söderut badar i den mjuka, gyllengula morgonsole­n.

Tre rödvita varningssk­yltar är det enda som påminner om att precis här höjde sig ett av Europas mest kända och femhundra år gamla naturforma­de fönster Azure Window. I mars i år knäckte en ödesdiger vårstorm stöttepela­ren och inom några sekunder störtade den berömda bågen ned i vattnet.

Maltas 434 000 invånare sörjde den kära, nationella symbolen och ministern för turism, Konrad Mizzi, tweetade omedelbart sin förskräcke­lse för hur raset skulle påverka landet. Enligt Världsekon­omiskt forums (WEF) nya turismrapp­ort för 2017 är Malta det mest turistbero­ende landet i världen med ett årssaldo på 1,4 miljarder euro eller 15 procent av BNP.

De två senaste åren har turismen till Malta stadigt ökat med ca 10 procent årligen och gästerna är inte bara de sedvanliga äldre britterna utan allt yngre och kommer ända från Japan och Sydkorea. Azure Window har använts i nära nog alla turistfilm­er och -affischer och varit viktig i synnerhet för turismen på Gozo.

Men Mizzis oro verkar åtminstone efter denna första sommar obefogad. Någon katastrof för turistnäri­ngen tycks raset inte ha inneburit. Inte för hela Malta, och inte heller för den lilla ön Gozo. Snarare tvärtom.

Dykarna, som hittills uppgått till bara fem procent av turisterna, gillar läget och paketresen­ärerna verkar inte bry sig.

Business as usual

Men tillbaka till Dwejra, i den tidiga timmen är det endast lokalbefol­kningen som är på plats för att göra i ordning för dagen.

Nere vid inlandssjö­n putsar båtföraren Paul Caminzuri de orangefärg­ade flytvästar­na för att snart föra ut icke-dykande turister i sin båt, precis som han gjort i redan 20 år.

Dykinstruk­tören Jacob Mizzi drar trailern med gummibåten och 225-hästkrafte­rs Hondan för havsdykare över klotrunda stenar ner i Inland Sea, fäster båten vid bryggan, drar upp trailern och stegar sedan sakteligen uppåt backen med en gul bensinkani­ster för att fylla på.

Glassbilen med färger så grälla att

 ?? FOTO: NINA WINQUIST ??
FOTO: NINA WINQUIST
 ?? FOTO: NINA WINQUIST ?? MOT EN NY VäRLD. Risto Miettinen (t.v.) och Tero Juola är redo att dyka ner till den nya vattenmilj­ö som uppstod när Azure Window, Maltas mest berömda kalkstensb­åge rasade samman.
FOTO: NINA WINQUIST MOT EN NY VäRLD. Risto Miettinen (t.v.) och Tero Juola är redo att dyka ner till den nya vattenmilj­ö som uppstod när Azure Window, Maltas mest berömda kalkstensb­åge rasade samman.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FöNSTRET. Varningarn­a var många under de senaste åren. Ändå var alla överraskad­e den 8 mars när 30 meter höga och 500 år gamla Azure Window kollapsade totalt. Det finns 35 kalkstensb­ågar på Malta, men bara Azure Window var nominerad till Unesco:s...
FOTO: MOSTPHOTOS FöNSTRET. Varningarn­a var många under de senaste åren. Ändå var alla överraskad­e den 8 mars när 30 meter höga och 500 år gamla Azure Window kollapsade totalt. Det finns 35 kalkstensb­ågar på Malta, men bara Azure Window var nominerad till Unesco:s...
 ?? FOTO: RISTO MIETTINEN ?? BLåTT. Dykäventyr­et tar finländare över 20 meter ner i det blåaste av blåa vatten.
FOTO: RISTO MIETTINEN BLåTT. Dykäventyr­et tar finländare över 20 meter ner i det blåaste av blåa vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland