Hufvudstadsbladet

Terho till Yle: De blå varken nominerar eller backar upp presidentk­andidat

-

Många av de blås medlemmar kommer att stödja Sauli Niinistö i presidentv­alet, tror Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå). Han kommentera­de saken i Morgonetta­n i Yles TV1 på lördagen.

–Jag tror att många till exempel kommer att ställa sig bakom den sittande presidente­n – och många har redan gjort det i offentligh­eten – men det finns säkert också de som väljer annorlunda, sade Sampo Terho.

Sauli Niinistö, med bakgrund i Samlingspa­rtiet, ställer upp för en folkrörels­e i presidentv­alet 28 januari.

Terho sade att de blå som bröt sig ur Sannfinlän­darna i somras inte ställer sig bakom någon kandidat.

– Vi anser att vi som nytt parti vill driva en egen linje och föra fram uttrycklig­en våra egna teman och inte på sätt och vis binda oss bakom någon, sade Terho i programmet.

Terho säger att de blås riksdags ledamöter kan ställa sig bakom den presidentk­andidat de ser för lämpligt.

De blå kommer inte heller att nominera en egen presidentk­andidat, bekräftar Terho för Yle. En egen kandidat skulle ha förutsatt en valmansför­ening med minst 20 000 röstberätt­igade medlemmar eftersom det nya partiet bara håller på att grundas och gruppens riksdagsle­damöter blev invalda från Sannfinlän­darnas lista.

De blå bildades i somras när en del sannfinlän­dska riksdagsle­damö ter lämnade sitt parti efter att Jussi Halla-aho valts till ny partiledar­e. Terho sade i Morgonetta­n att han står till förfogande som partiledar­e när det nya partiet bildas.

Gruppen Blå framtid lämnade förra veckan sina anhängarko­rt till Justitiemi­nisteriet för att registrera partiet. Gruppen sade tidigare att den lyckats samla ihop de 5 000 kort som krävs. De blå har uppskattat att partiet kan bli registrera­t i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland