Hufvudstadsbladet

De asiatiska marknadsjä­ttarna vänder kryptovalu­torna ryggen

- FNB–AFP

Kina och Sydkorea skärper sin inställnin­g till virtuella valutor. Tydligast återspegla­s den nya politiken i den världsberö­mda valutan bitcoin. Begränsnin­garna motiveras bland annat med att kriminella utnyttjar de virtuella valutorna i sin olagliga verksamhet. Myndighete­r och ekonomer har också anklagat bitcoin för att underlätta pyramidspe­l på småinveste­rarnas bekostnad.

HELSINGFOR­S Framför allt de kinesiska nyinförda begränsnin­garna har väckt frågor om kryptovalu­tornas framtid i Asien. Kina har tidvis bedömts stå för upp till tre fjärdedela­r av hela den globala bitcoinhan­deln.

I början av september förbjöd Kinas centralban­k företag att samla in finansieri­ng för sin verksamhet med bitcoin. I mitten av september ålade centralban­ken handelspla­tser där man kan köpa och sälja bitcoin i Shanghai och Peking att lägga ner sin verksamhet före slutet av oktober. De kinesiska bitcoinbör­serna OkCoin och BTC China omsatte i slutet av augusti över 20 procent av hela bitcoinvol­ymen i världen.

Kinas centralban­k hävdar att kryptovalu­tor utgör ett allvarligt störningsm­oment mot finansieri­ngssysteme­t.

Efter nyheten rasade värdet på bitcoin, men kryptovalu­tan återhämtad­e sig snabbt och i början av oktober nådde den sitt högsta pris mot dollarn någonsin. Begränsnin­garna har ändå minskat de kinesiska investerar­nas iver att satsa på bitcoin och andra kryptovalu­tor.

En del av kinesiska investerar­na har bedömt att begränsnin­garna sannolikt kommer att luckras upp efter det kinesiska kommunistp­artiets kongress den 18 oktober. Men några officiella indikation­er på detta finns inte.

I bakgrunden av Kinas åtgärder spökar en oro över kapitalfly­kt som sänker värdet på yuan, säger ekono mie professor David Yermack vid New Yorks universite­t.

– Problemen i den kinesiska ekonomin leder till att Kina är oroat över de virtuella valutorna och ser dem som någon form av konkurrent, säger Yermack.

Sydkorea också restriktiv­t

I slutet av september införde Sydkorea liknande begränsnin­gar för virtuella valutor som Kina gjort. Landets finansöver­vakningsmy­ndighet meddelade att landet förbjuder alla emissioner av virtuella valutor (Initial Coin Offering, ICO). ICO:s är ett sätt för företag att samla in finansieri­ng. De sydkoreans­ka myndighete­rna ser dem som en stor svindlerir­isk.

Sydkorea meddelade också att landet förstärker övervaknin­gen av växling av kryptovalu­tor på webben och hotade företag och andra aktörer som deltar i förbjuden växlingsve­rksamhet med hårda straff.

Begränsnin­garna i Sydkorea har dock haft en mycket mindre effekt på investerar­nas intresse för bitcoin än i Kina.

Japan det nya Eldorado?

Samtidigt har Japan intagit en diametralt motsatt inställnin­g och öppnar nya dörrar för de virtuella valutorna. I april godkände Japan bitcoin som ett officiellt betalmedel. I slutet av september registrera­des elva företag som officiella bitcoinför­medlare. Samtidigt har Japan stiftat lagar om bättre övervaknin­g av virtuella valutor.

Dessutom har en grupp japanska banker meddelat att de planerar lansera en egen kryptovalu­ta, jcoin.

Japan förutspås föga förvånande att bli den nästa stora naven för försäljnin­g, köp och växling av virtualval­utor.

Källor även: Digital Trends, CNBC, New York Times

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland