Hufvudstadsbladet

Tusentals gambiers dröm om Europa krossas brutalt i Libyen

Unga utnyttjade gambier försöker hindra jämnåriga att ta samma livsfarlig­a rutt till Europa.

- FNB–AFP

BANJUL En bättre framtid i det rika Europa hägrade för gambiern Karamo Keita, 27, när han med smugglarna­s hjälp lämnade sitt hemland för att ta sig till Libyen. I stället för Europa blev han bestulen, misshandla­d, förslavad och till slut skickad tillbaka till Gambia. Nu har Keita ett nytt mål: att förhindra att andra unga gambier råkar ut för samma öde.

Keita och hans olycksbröd­er har grundat en organisati­on med namnet Unga mot olaglig migration, som sprider informatio­n i Gambia om människosm­ugglingens verklighet.

Organisati­onen betonar att de rosenröda drömmarna om Europa är orealistis­ka, att de till exempel baserar sig på sociala medier och människosm­ugglarnas löften.

– Vi genomlevde resan och vet vilka svårighete­r de som vill bli migranter står inför på vägen till och i Libyen, säger Keita.

Organisati­onen kräver också att de politiska beslutsfat­tarna i Gambia skapar arbetstill­fällen för unga gambier i hemlandet, för att de inte ska behöva ge sig av på den livsfarlig­a resan till Europa.

Slavarbete på lantgårdar, våld i arresterin­gscentra

Bara i år har över 5 400 gambier anlänt från Libyen till Italien, rapportera­r Internatio­nella migrations­organisati­onen IOM.

Ännu fler gambiers resa har strandat i Libyen. Enligt IOM sitter omkring 6 000 gambier fast i Libyen och hittills har organisati­onen hjälpt närmare 800 gambier att återvända till sitt hemland. En av dem är Keita.

Människosm­ugglare hjälpte Keita att ta sig via Burkina Faso och Niger till Libyen. Det var där den verkliga mardrömmen började.

–De skjutsade oss från lantgård till lantgård, och på gårdarna sålde libyerna oss till slavarbete. Vi arbetade gratis. De som var för långsamma blev slagna, säger han.

– Det enda vi kunde göra var att be om att lyckas fly med livet i behåll.

Slutligen nådde Keita Tripoli, Libyens huvudstad. Där blev han anhållen.

–De tog mina pengar och min mobiltelef­on. Soldaterna klädde av oss nakna och slog oss tills det blev morgon.

Keita tillbringa­de tre månader i olika arresterin­gscenter, tills IOM erbjöd honom möjlighete­n att återvända till Gambia. Där grundade han en organisati­on som arbetar mot smuggling. Vid det här laget har den över 160 medlemmar. Organisati­onen har bedrivit kampanjer i medierna och planerar nu att göra en upplysning­sturné ut på landsbygde­n i Gambia, för det är där mångas resa mot Europa startar.

Arbetslösh­eten driver unga från landet

Den största orsaken till gambiernas iver att resa till Europa är arbetslösh­eten. Unga väntas hjälpa sina släktingar ekonomiskt men de har svårt att hitta levebröd ens för sig själva.

Gambias president Adama Barrow, som tillträdde tidigare i år, säger att bekämpning­en av ungdomsarb­etslöshete­n hör till de viktigaste prioriteri­ngarna för hans administra­tion.

– Unga tar risken och ger sig iväg på resan till Europa. Man kan inte anklaga dem. De blir frustrerad­e eftersom de inte kan göra något, säger Barrow.

Organisati­onen Unga mot olaglig migration anser att regeringen ska hjälpa befolkning­en på landsbygde­n att börja med jordbruk och fiske, till exempel genom att betala ut startpeng eller bistå i köpet av utrustning.

–Till priset av några fiskebåtar skulle man förhindra flera människor från att bege sig på den riskfyllda resan till Italien, säger Keita.

 ??  ?? Karamo Keita (i mitten med vit keps) tillsamman­s med vänner i Banjul i Gambien. Keita grundade en organisati­on som sprider informatio­n om människosm­uggling.
Karamo Keita (i mitten med vit keps) tillsamman­s med vänner i Banjul i Gambien. Keita grundade en organisati­on som sprider informatio­n om människosm­uggling.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STRINGER
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LAMIN KANTEH ?? En stängd marknad i Banjul i Gambien. En stor orsak till att många gambier försöker ta sig till Europa är arbetslösh­eten i landet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STRINGER FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LAMIN KANTEH En stängd marknad i Banjul i Gambien. En stor orsak till att många gambier försöker ta sig till Europa är arbetslösh­eten i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland