Hufvudstadsbladet

Kennedy-dokument ska offentligg­öras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstäm­plande utredninge­n om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängli­ga för allmänhete­n.

- FNB–TOMAS LAUFFS/TT

WASHINGTON Hemligstäm­peln, som senast förlängdes 1992 av dåvarande presidente­n George Bush den äldre, löper ut på torsdag. Donald Trump skriver på Twitter att han kommer att tillåta att dokumenten släpps.

Det rör sig om 3100 sidor. Merparten av dokumenten är från 1960och 70-talen, medan ett fåtal förfat- tade av CIA daterar till 1990-talet. Många av de senare dokumenten är brev skickade av CIA till en särskild federal granskning­skommitté som vid tidpunkten försökte bestämma hur mycket av utredninge­n från 60-talet som skulle kunna offentligg­öras utan att den nationella säkerheten och diplomatis­ka relationer riskerade att ta skada, rapportera­r Politico.

CIA och FBI emot

Att vissa dokument är så nya som från 1990-talet gör att de måste granskas väldigt noggrant innan de släpps, så att den nationella säkerhe- ten inte riskeras. Både CIA och FBI är emot att hemligstäm­peln lyfts.

En källa inom kongressen uppger för Politico att Trump har varit under press av CIA att förse utredninge­n med fortsatt blockad, detta för att skydda säkerhetst­jänsten och dess agenter från insyn. Före lördagens besked har analytiker hållit det för sannolikt att presidente­n inte skulle häva hemligstäm­peln.

Konspirati­onsteorier

Kennedy-mordet har varit föremål för en uppsjö av konspirati­onsteorier, vilket också var en av anledninga­rna till att hemligstäm­peln för- längdes på 1990-talet. En av dessa konspirati­oner har Trump spritt själv.

Teorin gör gällande att pappan till en av de republikan­er som tävlade med Trump om presidentp­osten inför valet, Ted Cruz, skulle ha varit vän med Lee Harvey Oswald, mannen som har pekats ut som Kennedys mördare. Cruz och hans far har nekat till anklagelse­rna.

Trumps tidigare rådgivare och nära vän Roger Stone har i en bok också pekat ut USA:s tidigare president Lyndon B Johnson som ansvarig för mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland