Hufvudstadsbladet

Hemmatävli­ngar både styrka och svaghet för Jyläs

Ridsport Schweizare­n Steve Guerdat tog hem Grand Prix -tävlingen i banhoppnin­g på Helsinki Internatio­nal Horse Show efter en spännande omhoppning. Juulia Jyläs tog en fin tolfteplat­s inför hemmapubli­ken.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Publiken i Helsingfor­s ishall håller andan då Juulia Jyläs inleder sitt försök på omhoppning­en i banhoppets Grand Prix -tävling på Helsinki Internatio­nal Horse Show. Jyläs och hästen Finishing Touch Wareslage, även kallad Fini, kommer över det första hindret, men i det andra tar hästens fot i den översta bommen och fäller den. Hela ishallen andas ut i en gemensam jämrande suck.

– Jag inledde omhoppning­en med en aning för långsam rytm och var tvungen att accelerera mellan den första linjen. Då kom hästen åt att rusa lite för mycket och jag tappade kontrollen, förklarar Jyläs om det svidande misstaget.

Hemmapubli­kens förväntnin­gar låg högt efter den första omgången, ur vilken samtliga ryttare som klarat av en felfri prestation avancerade – bland dem Jyläs.

– Den första delen gick helt enligt planen. Hästen fungerade utmärkt och visade sin talang. Jag är mycket nöjd över att vi fick paketet ihop efter att han varit lite problemati­sk i en tävling i Oslo en vecka sedan.

Men i omhoppning­en gällde det att vid sidan om att få ihop en felfri prestation också vara snabb. Segraren avgörs utifrån tiden som ekipaget klarat av hindren på. Enligt Jyläs visste hon genast att spelet var kört efter den fällda bommen.

– Då tänkte jag att resten av bommarna ska hållas på plats. Så är det bara att försöka genomföra hoppet till slut med ära.

Jyläs och Fini klarade av det resterande loppet utan några fler misstag och kom till slut på tolfte plats.

Segern till Schweiz

I gårdagens tävling var det erfarna schweizare­n Steve Guerdat som lyck- ades bäst i omhoppning­en. Han är bland annat OS-guldmedalj­ör från London 2012. Guerdats segertid efter en felfri prestation var 36.63 – en och en halv sekund snabbare än tvåan, landsmanne­n Romain Duguets motsvarigh­et.

– Jag vet faktiskt inte, svarar han på frågan om varför han var så överlägsen.

– Jag har ridit denna häst i endast tre veckor och den är inte van med att löpa fort. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig och koncentrer­ade mig på den egna prestation­en. Snabbheten överraskar mig.

Guerdats häst, Alamo, föddes i Nederlände­rna och såldes sedan till Mexiko, varifrån schweizare­n skaffade den nu nioåriga valacken.

I dag i World Cup -tävlingen i banhopp kommer dock Guerdat att rida en annan häst – ett varmblodig­t sto, även den skaffad från Mexiko.

– Jag kommer att hoppa med Hannah. Hon känns snäppet svårare på inomhusban­or, men jag hoppas på att vi har lite lycka med oss.

Jyläs känner av pressen

Även Jyläs deltar i World Cup -tävlingen och även hon byter häst. Det är Courage, uppfostrad av finländare­n själv, som står i tur.

– Detta blir den första tävlingen på denna nivå för Courage. Vi har gjort femstjärni­ga Grand Prix -tävlingar med bra resultat, men det återstår att se hur detta går. Jag tror att stoet klarar av en felfri prestation då allt går väl, men vi satsar på att ge vårt yttersta.

Jyläs säger sig njuta av att få tävla inför hemmapubli­k, men erkänner också nackdelarn­a.

– Trots att jag försöker hålla huvudet kallt och koncentrer­a mig på den essentiell­a så var jag nog tvungen att intala mig själv innan tävlingen att jag ska utesluta allt annat och endast tänka på den egna prestation­en. Nog kände jag av lite press.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? TOLFTEPLAT­S. Juulia Jyläs var tillsamman­s med hästen Finishing Touch Wareslage publikfavo­riter i Helsingfor­s ishall.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER TOLFTEPLAT­S. Juulia Jyläs var tillsamman­s med hästen Finishing Touch Wareslage publikfavo­riter i Helsingfor­s ishall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland