Hufvudstadsbladet

Vild glädje i TPS: Tar steget vid rätt tillfälle

En institutio­n i finländsk klubbfotbo­ll är tillbaka i finrummet. Då firas det rejält. – Vi har verkligen gjort jobbet för att nå hit, säger TPS-tränaren Mika Laurikaine­n.

- MATS AHLNÄS

FOTBOLL Hösten 2014 trillade TPS ur ligan. Då spelade Åbolaget på fotbollens bakgård. Ekonomin var körd i botten och klubben krigade för sin existens.

Efter ett par motiga division 1-säsonger är laget tillbaka på den högsta serienivån. Samtidigt som avancemang­spartyt bara har börjat ger tränaren Mika Laurikaine­n sin syn på den långa vägen tillbaka.

– Jag tror att alla förstår hur bra det här känns, men jag måste säga att jag är både lycklig och trött. Vi har siktat på det här i fyra år. Fyra år är en jäkla lång tid om man ska förnya allt och få ekonomin på fötter. Vi har verkligen gjort jobbet för att nå hit och därför känns det så skönt.

Han berömmer spelarna för insatsen i den rena seriefinal­en mot FC Honka. Ingångsvär­dena i den sista omgången var extraordin­ära.

– Jag försökte bara lugna spelarna i dag och de kunde hålla rätt fokus. Hur stor grej är det här för TPS? – TPS ska spela ligafotbol­l. Nu tar vi steget vid rätt tillfälle. 2015 hade det kommit för snabbt, 2016 var vi under konkurshot. I år har det varit möjligt. Det blir svårt att gå in i ligan, men jag tror att vi har goda chanser att hänga kvar.

Laurikaine­n ger också Honka hyfsade odds inför kvalet.

– Det är helt öppet. Det blir tufft, men chansen finns. Honka är välorganis­erat. I dag möttes seriens två bästa lag. Det var skönt att få avsluta så här.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FEST. TPS-målvakten Jonathan Viscosi firade med sina lagkamrate­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FEST. TPS-målvakten Jonathan Viscosi firade med sina lagkamrate­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland