Hufvudstadsbladet

Djenné

-

●●Från arkeologis­ka utgrävning­ar finns tecken på att området vid Djenné varit bebott sedan 250 år f.Kr. och att lerarkitek­turen användes redan då. Nuvarande staden Djenné dateras till 1300-talet. Då byggdes också den första upplagan av den stora moskén i Djenné som återuppbyg­gdes 1907 och är världens största stående lerbyggnad.

●●Under 1400- och 1500-talen var Djenné knutpunkt i guldhandel­n längs Saharas handelsväg­ar. Med sina kornskolor har staden också varit centrum för lära och spridning av islam.

●●I dag finns cirka 2000 lerbyggnad­er kvar i de Unesco-listade centrala delarna av Djenné där cirka 10 000 människor bor. Enligt Unesco represente­rar staden ett unikt levnadssät­t, en kultur som än i dag är levande och som Unesco därför placerade på världsarvs­listan 1988.

●●2016 placerade Unesco Djenné på listan över hotade världsarv. Detta sedan inbördeskr­iget försämrat både ekonomi och säkerhetsl­äge och skapat dåliga förutsättn­ingar för bevarandet. I beslutet nämns även stadens allmänna förfall, ökad vilja till urbaniseri­ng och det faktum att den maliska staten under flera år låtit bli att lämna in de obligatori­ska rapportern­a om hur bevarandep­lanen efterlevs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland