Hufvudstadsbladet

Mer eller mindre, men aldrig lagom?

- GEORG WALLS professor emeritus, Helsingfor­s

SAMHäLLE Meningsski­ljaktighet­erna i regeringen liksom arbetsmark­nadsparter emellan väcker frågor om vad som är tillräckli­gt, vad för litet och existerar något som kunde betecknas som lagom? Det kan gälla EU-stöd, studiedaga­r, styrelsear­voden, konkurrens­krafts- och arbetstids­avtal med mera i all oändlighet.

Begreppet lagom existerar inte i dagens marknadsek­onomier. Prissättni­ngar, utdelninga­r, löner och bonusar följer i bästa fall företagens vinstutvec­kling, lagen om utbud och efterfråga­n på marknadern­a, konkurrens­kraften och så vidare. Men bara i bästa fall.

Nu närmar vi oss pudelns kärna. Hur är det i samhället i övrigt? Räcker lagom till ens där? Har samhällets beslutsfat­tare förlorat sinne för proportion­er, är endast det mesta bra nog? Det gäller att utmäta allt som rör sig, till och med det som står still. Huvudkrite­riet vid inköp av skor är att de är av rätt storlek, att de inte trycker eller är för stora tycks ha glömts helt. Gäller också kläder… Hur är det förresten med på förhand maskinellt nertrasade (och därför dyrare) jeans till salu i klädbutike­rna och liknande företeelse­r?

Nolltillvä­xt är närapå en katastrof om man får tro ekonomer och tillväxtgu­ruer. Detta emedan dagens samhällsek­onomi står på framtidens lerfötter, i gott och ont. Välfärd baseras på låntagning här och nu med amortering­ar i en oviss framtid. Investerin­garna har framtiden som garant. Problemet är som för backhoppar­en. Blir framåtlutn­ingen för stor går hopparen över styr. När realiseras till exempel evighetspr­ojektet Olkiluoto treans avkastning­ar? Klockan för avkortning­arna på miljardlån­en, från tre till dagslägets flerdubbla miljarder, tickar.

Hur hade Finland klarat av den efterkrigs­tida inflatione­n, som värst cirka 80 procent, krigsskade­stånden och återuppbyg­gnadsarbet­ena efter andra världskrig­et om besluten hade överförts på en avlägsen framtid. Det gällde att skrapa fram resurser med tvångslån, i sin mest åskådliga form, med sax i hand klippa itu papperssed­larna, varvid sedelvärde­t och köpkraften halverades.

Enligt Finlands Banks penningmus­eum är sedelklipp­ningen den 1 januari 1946 i form av tvångslån till och med 1949 numera svår att förstå. ”Detta emedan en konsekvent och tillförlit­lig politik är i en allt centralare position inom penningpol­itik. Denna är i

Har konceptet ”Lagom är bäst” slopats för gott, var det bara en ursäkt, en Potemkinku­liss? Förmår vi längre se bortom kulissen?

sin tur inte möjlig utan öppenhet och analytisk politik” (FB). Det positiva är att oegentligh­eter påtalas och åtalas utan att förtalas.

Politikern­a verkar ha förlorat tanketråda­rna i sina summeringa­r av hur mycket EUpengar flyter in och ut. Något man diskuterar mera sällan är om nationalst­aten längre är en fungerande politisk och fiskal enhet. Är det större enheter som ställer till med reda eller oreda, beställer och avbeställe­r?

I dagens värld kunde H.C. Andersens parvel vara på sin plats. Gossen som kommer med den förlösande repliken: – Kejsaren är naken! Har konceptet ”Lagom är bäst” slopats för gott, var det bara en ursäkt, en Potemkinku­liss? Förmår vi längre se bortom kulissen? Kunde det förlösande begreppet i vårt samhälleli­ga liv, privat och tillsamman­s, vara gemenskap med nästan, inte konkurrens och differens? För att ta ett exempel: tänk om det gått dåligt för Stockmann emedan till och med kundtidnin­gen har rubriken ”Exclusive”. Den tiden är tyvärr förbi. Lagom är bäst!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland