Hufvudstadsbladet

Glöm inte Mannerheim

- ULF JOHANSSON, Esbo

Jag läste i somras Henrik Meinanders bok om C.G. Mannerheim. Den var utmärkt, objektiv som en vetenskapl­ig bok ska vara. På en punkt svek ändå Meinanders objektivit­et, eller var det mitt öga som svek?

Jag märkte inte Mannerheim­s viktigaste statement då han 1944 blev president: Finland skall alltid bemöda sig om att ha goda förbindels­er med Sovjet-Ryssland och ta avstånd från dess fiender, såväl nu som efter mig. Det var kloka ord baserade på blodiga erfarenhet­er. Finland får aldrig glömma dem. De innefattar Finlands existens.

J.K. Paasikivi sade efteråt ungefär detsamma. Saknas en så ödesmättad deklaratio­n i boken måste Meinander avsiktligt ha utelämnat den.

Deklaratio­nen dök upp för mig nu då SFP starkt går in för Finlands anslutning till Nato samtidigt som alliansens existens ifrågasatt­s av USA:s president. EU:s ledare med Angela Merkel och Emmanuel Macron i spetsen, för att inte tala om president Sauli Niinistö, är inne på samma linje. Det underförst­ådda scenariot är att en försvarsun­ion inom EU i någon mån skulle ersätta Nato.

Det var bland annat Carl Haglunds odiplomati­ska överenskom­melse med Nordens försvarsmi­nistrar som fällde SFP ur regeringen. Nu riskerar SFP att för gott ge upp alla tankar på ett nytt regeringse­ngagemang. SFP kan bara förlora på att i Natofrågan gå i bunkalag med Sannfinlän­darnas krigstuppa­r.

Partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson, sätt foten i golvet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland