Hufvudstadsbladet

”Naturen ger, naturen tar”

- NINA WINQUIST

– Jag minns det som i går. Jag var inne i mitt kontor. Dörren stod öppen, när jag plötsligt kände något som liknade en stark vibration i luften och hörde två smällar. Inget mer.

Ända sedan barnsben har Jacob Mizzi, 31, dykt på Gozo och sett ut över ett landskap präglat av Azure Window.

– Jag trodde det var fyrverkeri­pjäser som hade bränt av men undrade nog. Klockan var ju bara 9:40 på morgonen. Tur i oturen var att turistsäso­ngen inte hade börjat och ingen var ute och dök under bågen eller vandrade på den.

– Vi är tacksamma för att ha fått leva med och njuta av Azure Window. Moder Jord skapade underverke­t och nu var det stormvågor­na som tog det ifrån oss. Naturen ger, naturen tar.

Jacob Mizzi driver i dag det företag Dwejra Divers, som hans i fjol avlidna far Michael grundade. Enligt honom är det för tidigt att säga hur kollapsen påverkar lokalt, men det verkar som om åtminstone dykarna blivit mångfaldig­t fler denna första sommar. Kanske är de lite som fågelspana­re som fått höra om en sällsynt fågel och måste se den?

Jacob säger att två trender märks:

Tidigare tog Dwejra Divers emot mest enskilda dykare som själva hade hittat till orten. Nu har dykarna gjort resepaket med firmor från andra orter och hyr kanske bara flaskor, fenor eller dräkter av Dwejra Divers.

Och tidigare var nästan alla dykare tyskar och britter, nu kommer också massor av italienare och fransmän. Italienarn­a har tiotals bed & breakfasts på Gozo och fransmänne­n har egna dykarfirmo­r.

På Jacobs vägg finns ett porträtt av far och son, båda ler avslappnat över en öl.

– Framtiden känns oviss, säger Jacob fundersamt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland