Hufvudstadsbladet

Nytt och gammalt möts i Milano

Milano är perfekt för ett veckoslut. Staden lockar med massor av sevärdhete­r, läcker mat, superb design och det senaste modet. Trots sin moderna image har Milano kvar många av sina medeltida kvarter.

- JOHAN ÖBERG/TT

Vi slipper de många trappstege­n till taket på katedralen Santa Maria Nascente, mer känd som Duomo, eftersom någon vis person har installera­t en hiss. Byggnaden, som började uppföras 1386, stod inte klar förrän 430 år senare. Den vita marmorskön­heten i gotisk stil har i princip alltid renoverats sedan dess. I flera århundrade­n har taket varit en större attraktion än själva kyrkorumme­t.

Här uppe har man en fantastisk vy över staden och en klar dag som denna syns också de snötäckta Alperna som en mäktig mur i norr. Många besökare hänger här i timmar, solar och tittar närmare på alla makalösa marmorskul­pturer och fina gotiska detaljer. En del använder taket för privat modefotogr­afering: hett Milanomode i starka färger gör sig fint mot den vita marmorn.

– Ja, det här är en fantastisk plats. Men du ska veta att taket på 1800talet var ännu mer speciellt: Då fanns det nämligen en bar här uppe, så man kunde få en drink med utsikt, berättar min guide Elena Santini.

Spik från kors

Jag dröjer kvar här uppe ett par timmar i det härliga vädret. Först vid middagstid slinker jag in i kyrkan för att uppleva det vackra stengolvet, den berömda solen över högaltaret där en röd lykta markerar var en spik som sägs komma från Jesu kors förvaras. Ett psykedelis­kt färg

spel uppstår på de 52 pelarna i rummet när ljuset strömmar in genom de stora blyinfatta­de fönstren.

Från Piazza del Duomo når man Galleria Vittorio Emanuele II, som stod klar 1871. Den korsformad­e, glastäckta arkaden är än i dag kanske världens vackraste shoppingst­råk. Här finns en rad kända matställen, som Biffi där författare­n Ernest Hemingway hängde, men även barer, bokaffärer och kaféer med anor, liksom Pradas och Louis Vuittons prestigeaf­färer.

Är man seriöst intressera­d av mode är det Quadrilate­ro d’Oro som gäller. Den gyllene fyrkanten är ett halvdussin kvarter inramade Via Alessandro Manzoni, Via Montenapol­eone, Via Sant Andrea och Via de la Spiga, med alla heta modehusen.

Quadrilate­ro d’Oro ligger i Milanos äldsta delar, ett tämligen bilfritt medeltida gatutnät, precis som konstmusee­t Pinacoteca di Brera, med fantastisk­a samlingar från romartid och framåt.

Basen i museets samlingar till kom under Napoleons tid, då den franske kejsaren bestämde att stället skulle vara Milanos svar på Louvren i Paris. Därför samlade man in massor med krigsbyten från kyrkor, kloster och palats, framför allt verk av en rad italienska mästare.

Milanos överlägset mest berömda målning kunde Napoleon dock inte flytta. Den är en fresk målad direkt på väggen i dominikane­rklostret intill kyrkan Santa Maria delle Grazie: Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” som föreställe­r Jesus sista måltid tillsamman­s med lärjungarn­a.

Det finns många andra museer i Castello Sforzesco, den mäktiga röda borgen från 1400talet, som fick sitt nuvarande utseende för hundra år sedan. Hinner man med bara ett museum här bör man välja det som egentligen visar bara ett enda föremål, Leonardo da Vincis ofullborda­de marmorskul­ptur ”Pietà Rondanini”.

 ?? FOTO: JOHAN ÖBERG ?? FOTOMILJÖ. Att posera i elegant Milanomode är populärt på Duomos tak.
FOTO: JOHAN ÖBERG FOTOMILJÖ. Att posera i elegant Milanomode är populärt på Duomos tak.
 ?? FOTO: JOHAN ÖBERG ?? EN KLAR DAG. Vyn över Milano och de snötäckta Alperna från Duomos tak är superb en klar dag.
FOTO: JOHAN ÖBERG EN KLAR DAG. Vyn över Milano och de snötäckta Alperna från Duomos tak är superb en klar dag.
 ?? FOTO: JOHAN ÖBERG ?? Galleria Vittorio Emanuele II är världens vackraste inomhusgal­leria.
FOTO: JOHAN ÖBERG Galleria Vittorio Emanuele II är världens vackraste inomhusgal­leria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland