Hufvudstadsbladet

Våld och modernitet­skritik i Norge

Claus Elholm Andersen läser en norsk kandidat för Nordiska rådets litteratur­pris, och är inte helt övertygad av sensmorale­n.

- ROMAN ●●Henrik Nor-Hansen Termin. En framstilli­ng av vold i Norge Tiden Norsk Forlag, 2016. CLAUS ELHOLM ANDERSEN kultur@ksfmedia.fi Författare­n uppträder på Helsingfor­s bokmässa, söndag 29.10 kl. 14.30, Minna Canth-scenen.

■ I januari 2004 blev jag nedslagen på gatan utanför mitt hem i Minneapoli­s i USA. Jag minns de tre killarna som kom gående mot mig då jag var nästan hemma, och deras mörka kläder. Det nästa jag minns är att jag hölls i ett strypgrepp med huvudet mot marken.

Lyckligtvi­s hände inget mera. De fyra sprang plötsligt i väg, och chockad tog jag mig, utan glasögonen som jag tappat på marken, in i huset där jag ringde polisen. Men en lång tid efter överfallet vågade jag inte gå ut på kvällarna. Och de fyra som slog ner mig den där kvällen i Minneapoli­s kan jag tacka för att jag än i dag – mer än 13 år efteråt – blir nervös när jag skall passera en fotgängare som kommer emot mig i kvällsmörk­ret.

Det meningslös­a våldet och dess konsekvens­er är exakt vad Henrik Nor-Hansens lilla roman Termin. En framstilli­ng av vold i Norge handlar om. Boken som bara är 85 sidor lång, har lite överraskan­de utnämnts till kandidat för Nordiska rådets litteratur­pris. Överraskan­de, eftersom Henrik Nor-Hansen är en förhålland­evis okänd författare och Termin på det hela taget ignorerade­s när den utkom.

Sken av objektivit­et

Den lilla romanen berättas på ett distansera­t och rapportart­at språk, så att man får en känsla av att läsa snarare en polisjourn­al eller rapport än en roman. På det sättet blir Termin motsatsen till den autofiktio­n som annars präglat de senaste årens nordiska litteratur. I autofiktio­nen beskrivs det personliga och nära – det autentiska – och vi kommer helt tätt inpå författare­ns liv.

Nor-Hansens roman handlar om Kjetil Tuestad, som sommaren 1998 hittas medvetslös efter att ha blivit utsatt för grov misshandel. Därefter följer vi honom till julen 2015. Vi tar del av hur han glider ifrån sin hustru och deras nyfödda son och lever mer och mer isolerat. Vi läser om hur hans mentala problem, som ett resultat av överfallet, eskalerar och kulminerar när han med en flaska börjar slå en alkoholise­rad bekant, varvid han själv alltså blir en våldsverka­re.

Författare­ns distansera­de rap- portspråk gör framställn­ingen saklig och ger sken av objektivit­et. Men språket visar också välfärdsst­atens dominanta drag och hur det kan förvandla den enskilda individen till en klient. Det här kommer särskilt till uttryck i det personliga pronominet ”man” som antyder en kritik av samhället som ser allt och vet allt:

”17. mai skal Kjetil Tuestad ha stått lenge på Domkirkepl­assen. Det hadde regnet. Man får fortalt at han spise en pølse utenfor SR-bank. Kjertil mener det var sent om ettermidda­gen, han hadde sett en del mennesker som kom fra folketoget. Kjertil skal deretter ha beveget seg langs Stavanger og ned i Byparken. Der kom han i prat med en eldre alkoholise­rt mann.”

Bredband och alienation

Genom undertitel­n En framstilli­ng av vold i Norge blir det tydligt

att ambitionen med Termin är att berättelse­n om Kjetil Tuestad skall fungera som en bild av det meningslös­a våldet i Norge som sådant. Och det är här det börjar bli problemati­skt. Under berättelse­ns lopp antyder Henrik Nor-Hansen en rad orsaker till våldet, som bland annat har att göra med det norska samhällets pågående moderniser­ing:

”I årene 2002–04 ble det gravd en rekke bredsbånds­grøfter på Hommesåk. Noen år senere begynte sosiale medier å gripe inn i folks liv. Man så en endring i menneskeli­ge relasjoner. På Hommersåk mente man, at internett hadde minsket avstanden til de mer sentrale deler av regionen. Dette var nok en utilsiktet effekt, som skulle styrke sig kraftig utover decenniet. Skolevesen­et rapportert­e samtidig om et stadig mer seksualise­rt ungdomsmil­jø. Utviklinge­n var urovekkend­e.”

Också här lönar det sig att lägga märke till pronominet ”man”. För vem är det egentligen som registrera­r förändring­arna i mänskliga relationer? Vem är det som finner utveckling­en oroväckand­e? Och varför?

Med de förklaring­ar som romanen erbjuder, framstår våldet som enbart ett resultat av samhällsut­vecklingen och den tilltagand­e alienation­en. Därmed fråntas den enskilda människan alla former av ansvar. Och våldet, ja det blir enbart sett som en konsekvens av sociala omständigh­eter, varvid det att vi som människor alltid har ett val fullständi­gt ignoreras.

Den förklaring­smodellen passar väl ihop med Termins distansera­de rapportspr­åk. Men den är en förenkling som gör att romanen trots sina uppenbara förtjänste­r och sitt nyskapande språk mister en del av sin trovärdigh­et.

 ??  ?? Henrik Nor-Hansens roman Termin. En framstilli­ng av vold i Norge har utnämnts till kandidat för Nordiska rådets litteratur­pris.
Henrik Nor-Hansens roman Termin. En framstilli­ng av vold i Norge har utnämnts till kandidat för Nordiska rådets litteratur­pris.
 ?? FOTO: NINA KRISTIN NIELSEN ??
FOTO: NINA KRISTIN NIELSEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland