Hufvudstadsbladet

Dags för Bokextra

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

”Alla bara kollar på varandra hela tiden, det är ju det vi gör på Facebook. Man lägger ut sig och man tittar på andra och det blir Dumhet, ett samhälle i evig performanc­e, en evigt dansande björn. Ett samhälle där saker eskalerar väldigt snabbt, blir virala, går över styr”, sade den isländska författare­n Eiríkur Örn Norðdahl som jag intervjuad­e när jag träffade honom i Göteborg för några veckor sedan. Vi talade om hans senaste roman Heimska, på svenska i översättni­ng av John Swedenmark Dumhet (Rámus 2017), men också om Förintelse­n i Litauen, som han skrivit om i sin föregående roman, Illska/Ondska, och om nazister i Uleåborg.

Intervjun får ni läsa i Bokextra som kommer med HBL på onsdag, och som efter det delas ut i HBL:s monter på bokmässan i Helsingfor­s från torsdag till och med söndag.

I Göteborg träffade jag också konstnären Marianne Lindberg De Geer som i 71-årsåldern debuterar som romanförfa­ttare med en autofiktiv bok där pappas självmord och mammas alkoholism får huvudperso­nen att störta huvudstupa ut i världen för att hitta nya människor att knyta an till. Det går lite sådär i början, men som intervjun visar lyckas hon riktigt bra till slut. (Hon berättar också hur en höna känner sig om den läggs på rygg, enligt 1950-talets skolbiolog­i.)

Ett tema för årets Bokextra blev, nästan av misstag, kvinnor och diagnoser – och dysfunktio­nella föräldrar. Jag intervjuad­e Johanna Holmström under en utflykt till Själö i Nagu skärgård där hennes nya roman utspelar sig under tiden då ön var en förvisning­sort för psykiskt sjuka kvinnor. (I dag hyser de gamla sjukhusbyg­gnaderna en biologisk forsknings­station.) Vi publicerar ett utdrag ur Tuva Korsströms kommande bok där en mammas psykiska sjukdom beskrivs ur en liten dotters synvinkel.

Annika Hällsten för sin del har intervjuat Joakim Groth om hans

roman Tre bröder och om vad en förälders självmord innebär: ”– Man kan både förstå och förlåta, en människa tar vanligen inte livet av sig av elakhet. Det går kanske inte att helt och hållet läka det sår man fått men man kan lära sig att leva med det.”

Och mycket mera därtill, ni får se på onsdag. Långt ifrån allt är sorgligt och hemskt, om ni nu trodde det.

Årets nummer av vår bokbilaga är det artonde sen Tuva Korsström och jag tillsamman­s nystartade ett gammalt projekt med en Bokextra 2000. (HBL hade gett ut en bokbilaga med samma namn någon gång tidigare, men inte årligen).

Den som vill ha några extra exemplar av bilagan men inte kan plocka dem med sig på mässan kan mejla mig (pia.ingstrom@ksfmedia.fi).

Som många år förut har HBL också en egen monter på bokmässan, med författari­ntervjuer och mediedebat­t på scenen fredag– söndag. Teman är allt från gubbar med fixa idéer till levertrans­plantation­er, och författarn­a som intervjuas har alla anknytning till HBL:s redaktion.

Nordiska rådets pris och Finlandia

Inte nog med detta. Veckan efter bokmässan, på onsdag (1.11) offentligg­örs Nordiska rådets pristagare (litteratur, barn- och ungdomslit­teratur, musik, film, miljö) under en ceremoni i Helsingfor­s. Därpå följande vecka nomineras Finlandiak­andidatern­a: de facklitter­ära 6.11, barn- och ungdomsböc­kerna 8.11 och romanerna 10.11.

En höstdikt, ett korvskinn

För den som önskar att hösten med alla bokmässor och utgivnings­dagar och litterära pris och glöggar och firmajulfe­ster var över – en påminnel- se om livets gång, av den turkiska poeten Orhan Veli:

”Lugn och ro” heter dikten.

Sen när det här bråket är över,

säger du, Sen när jag inte är hungrig,

säger du, Sen när jag inte är trött,

säger du, Sen när jag inte är kissnödig,

säger du, Sen när jag inte är sömnig,

säger du. Men säg då bara:

Sen när jag är död. (Min översättni­ng ur den tvåspråkig­a samlingsvo­lymen Fremdartig / Garip, med tyska översättni­ngar av Yüksel Pazarkaya)

Eller som förriga bonden sa åt hästen: ”I korvskinne­t får du vila”. Det här hörde jag i Gungerd Wikholms program ”Vilken röd måne! Och mörker under granarna!” – om att åldras, klaga och jubla, som handlar om att gå i pension, vilket hon dessvärre gör.

Programmet finns på Yle Arenan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland