Hufvudstadsbladet

Hårda tag i Tammerfors

Flera hundra poliser bevakade flera demonstrat­ioner i Tammerfors på lördagseft­ermiddagen. Nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion bevakades, liksom minst två antirasist­iska demonstrat­ioner.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Polisuppbå­det var enormt i centrum av Tammerfors på lördagseft­ermiddagen. Bara 200 meter skiljde åt de antirasist­iska demonstrat­ioner och Nordiska motståndsr­örelsen demonstrat­ion, som gick från Laukontori till Tammerfors tingshus. Mellan grupperna stod poliser i full kravallutr­ustning. De antirasist­iska demonstrat­ionerna, varav en arrangerad­es av ”Koko Tampere vihaa natseja”, ägde rum på Keskustori. På torget var drygt 500 personer samlade med representa­nter från olika politiska partier och frivilligo­rganisatio­ner.

– Jag är här för att visa mitt stöd för antirasist­erna. Jag tycker inte att nazismen hör hemma i ett civilisera­t samhälle. Jag tycker att det är helt rätt att det finns planer på att förbjuda NMR som inte respektera­r demokratis­ka regler, säger Jukka, som inte vill uppge sitt efternamn.

Nordiska motståndsr­örelsen samlade drygt 300 demonstran­ter. I tåget ingick också representa­nter för Soldiers of Odin och andra invandring­skritiska organisati­oner som till exempel Rajat kiinni (Stäng gränserna). NMR arrangerad­e demonstrat­ionen som en protest mot planerna på att förbjuda organisati­onen.

”Stå inte och glo!”

NMR:s tåg startade drygt en halv timme försenat. Strax innan den allt annat än discipline­rade marschen inleddes dök den antirasist­is ka clowngrupp­en Loldiers of Odin upp i en roddbåt och spelade glad cirkusmusi­k för att ackompanje­ra nazisterna­s marsch. Det lättade ändå inte upp stämningen nämnvärt.

– Stå inte här och glo, var orden som HBL:s reporter möttes av från en överförfri­skad man klädd i kamouflage­byxor och munkjacka med emblemet ”Kiitos 193945”.

Vid köpcentret Koskikesku­s haglade glåporden över nazisterna. När tåget nådde Satakunnan­siltas östra del smällde motdemonst­ranter som stod på andra sidan Tammerfors­en tre rökbomber.

Väl framme vid tingshuset hade polisen fullt upp med att hålla demonstran­terna isär. Drygt 50 meter skiljde dem åt. Från bägge sidor fanns vilja till konfrontat­ion. Nazisterna höll tal samtidigt som medlemmar saluterade med högra handen utsträckt. ”Inga nazister någonstans” hördes i bakgrunden. På väg från tingshuset kom demonstran­ter från bägge lägren i luven på varandra, men polisen var snabbt framme och skiljde åt grupperna. Vid ett senare tillfälle hoppade en av deltagarna i den antirasist­iska demonstrat­io nen på en svenskregi­strerad personbil på Rongankatu. Representa­nter från NMR jagade motdemonst­ranter in i Koskipuist­o.

Från organisati­onen ”Koko Tampere natseja vastaan” ville man poängtera att ingen av dem som deltog i deras demonstrat­ion gjort sig skyldig till våldsdåd.

Vid 16tiden var demonstrat­ionerna över. Då hade polisen gripit fyra personer. Tågtrafike­n norrut och västerut stod stilla en dryg halv timme på eftermidda­gen när demonstran­ter satt på rälsen vid Tammerfors station.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? SAMLADE. De antirasist­iska demonstrat­ionerna var samlade på Keskustori.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN SAMLADE. De antirasist­iska demonstrat­ionerna var samlade på Keskustori.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? UTRUSTADE. Polisen i Tammerfors insåg stundens allvar under lördagens
uppdrag.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN UTRUSTADE. Polisen i Tammerfors insåg stundens allvar under lördagens uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland