Hufvudstadsbladet

Kirgizista­n kämpar mot islamsk radikalise­ring

– Helst av allt vill jag bli koranlärar­e. Men det är ändå bra att vi lär oss engelska och hur man använder en dator för då kan jag också jobba som till exempel sekreterar­e. Zeineb Kursanbaj-Kyzy är 17 år och studerar på koranskola­n i Osj i södra Kirgizis

- TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO ROGER TURESSON/ DN

– Hon var den yngsta av mina döttrar. Hon sydde åt folk, hon sålde te och kaffe på torget, hon jobbade jämt för att försörja oss. Nu vet jag inte ens om hon lever.

Vinden susar i valnötsträ­det ute på gården. Sarvarchan Turabajeva­s barnbarn har lagt fram en vacker grön duk på golvet och ställt fram bröd, te och sötsaker. Vi befinner oss i Kara-Suu, ett område utanför Osj i södra Kirgizista­n. Det är en etniskt blandad region med en stor uzbekisk befolkning.

På tre år har sjuåriga Munisa, det mellersta av barnbarnen, inte sett sin mamma Bartjynaj. Om hon fortfarand­e lever finns hon troligen någonstans i den syriska staden Raqqa, den sista stora staden som hölls av IS och som nyligen har fallit.

Hon heter Bartjynaj Turabajeva – en blyg, uzbekisk, trettioåri­g kvinna med tjockt svart hår och ett litet födelsemär­ke under vänstra ögat. I augusti 2014 lämnade hon Kirgizista­n för kriget i Syrien. Själv trodde hon sig vara på väg till Turkiet.

– Hon hade gift sig för andra gången och väntade sitt andra barn. Hennes man hade flyttat till Turkiet för att jobba som gästarbeta­re. Det var i alla fall vad han själv påstod, säger Sarvarchan Turabajeva.

Mannen ringde och ringde. Han pressade sin gravida hustru att komma ned till Turkiet, han behövde henne, det var ingen som lagade mat och städade hemma. Föräldrarn­a bromsade – hon kunde väl åtminstone föda sitt barn hemma i Kirgizista­n?

– Vi tyckte aldrig om hennes andra make. Min man ansåg att han var suspekt. Men Bartjynaj ville vara solidarisk med den hon gift sig med. Det var hennes andra äktenskap som inte fick misslyckas. Hon åkte ner höggravid, jag tror att hon födde barnet i Turkiet. Två månader efter födseln ringde hon oss och talade om att hon var i Syrien, säger Sarvarchan Turabajeva.

Beskedet kom som en fruktansvä­rd chock för föräldrarn­a.

– Bartjynai ringde oss i smyg, hennes man hade förbjudit henne att tala om för oss var hon var. Vi trodde inte våra öron. Hon hade inte ens vetat om att ett land som Syrien existerade! Vi gick till polisen. De har varit korrekta och hjälpt oss så mycket de kan, vi håller hela tiden kontakt med dem. Men de kan ju inte få henne tillbaka.

Två år senare dog Bartjynajs son i en drunknings­olycka. Också hennes man dog i striderna och hon tvingades gifta om sig med hans bror – som även han dödades. Innan dess hann hon bli gravid på nytt. När hennes mamma sist talade med henne i juni arbetade hon som barnflicka hos en dagestansk familj i Raqqa och hade en fem månader gammal son.

Situatione­n tog så hårt på Bartjynajs pappa att han slutade äta. I början av juni dog han.

– I samma veva ringde Bartjynaj. Jag höll på med begravning­en, allt var rörigt och vi kunde inte prata i lugn och ro. Sedan dess har jag inte hört av henne, säger Sarvarchan Turabajeva med en röst som är på en gång samlad och bottenlöst trött.

Vår tolk från uzbekiska säger att hon måste ta en paus och dricka ett glas vatten. Händerna skakar när

hon för skålen till läpparna och tårarna strömmar nerför hennes kinder.

Sarvarchan gråter inte. Hon har inga tårar kvar.

En betydande del av de utländska ISkrigarna i Syrien kommer från det forna Sovjet och minst 600 av dem från Kirgizista­n, enligt uppskattni­ngar av kirgiziska experter. De flesta är från trakterna kring Osj i södra Kirgizista­n, många just från Kara-Suu-området där vi befinner oss.

Orsakerna till att just det här området producerar jihadister är mångfasett­erade: fattigdom, social misär och etnisk diskrimine­ring. Enligt den kirgiziska säkerhetst­jänsten är en stor del av landets medborgare som krigar i Syrien etniska uzbeker eller uigurer från södra Kirgizista­n.

– Uzbekerna upplever sig ofta diskrimine­rade som minoritet. Det gör dem lättare att rekrytera, säger Irina Karamusjki­na till HBL. Hon är ledamot för socialdemo­kraterna i parlamente­t.

Under de blodiga etniska sammandrab­bningarna i Osj mellan kir- gizer och uzbeker år 2010 var majoritete­n av offren uzbeker. Sedan dess har uzbekiska nyhetssänd­ningar dragits in och flera uzbekiska skolor stängts ned. Inom polisväsen­det är nästan alla anställda kirgizer.

I dag håller IS på att förlora kriget i Syrien men det betyder inte att problemen har tagit slut. För Kirgizista­ns del kanske de bara har börjat – för nu återvänder jihadister­na.

En av de mest kända jihadistle­darna från Kirgizista­n är Sirojiddin Mukhtarov eller Abu Saloh, som han kallar sig. Han var en av predikante­rna som Rakhmat Akilov från Uzbekistan ska ha inspirerat­s av innan han genomförde terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm.

I det syriska inbördeskr­iget har Abu Saloh lett den uzbekisksp­råkiga jihadistgr­uppen Tawhid wal-Jihod, som har lierat sig med Nusrafront­en (dagens Jabhat Fateh-al-Sham). Enligt rysk säkerhetst­jänst var det han som stod bakom terrordåde­t i Sankt Petersburg i början av april. Han anses också vara hjärnan bakom ett terrordåd mot Kinas ambassad i Bisjkek år 2016.

Abu Saloh är uppväxt i Kara Suuområdet där familjen Turabajeva bor, rentav i samma by. Den heter Kasjkar-Kysjtak och är ett fridfullt litet samhälle där hönsen pickar i marken och små flickor går hem från skolan om eftermidda­gen med stora vita tyllrosett­er i håret. Alla hus är omgärdade med murar, ett traditione­llt sätt att bygga som man ser i hela Kirgizista­n. På innergårda­rna odlar man aprikoser och vindruvor.

Kara-Suu ligger bara några kilometer från den uzbekiska gränsen och är en del av det historiska Ferganaomr­ådet, en bördig dal som ligger i gränsområd­et mellan Kirgizista­n, Uzbekistan och Tadzjikist­an. Historiskt sett är det en sammanhäng­ande region där majoritets­språket har varit uzbekiska. Med tiden har invandrand­e uigurer ofta bytt till uzbekiska som hemspråk. Abu Saloh predikar på uzbekiska men är själv uigur.

I dag anses Ferganadal­en var ett av världens potentiell­a nya centrum för islamisk extremism. Att forska i området är mycket svårt eftersom en stor del av dalen ligger i Uzbekistan, som är ett slutet land. Begränsnin­garna har varit extra hårda sedan folkresnin­gen i den uzbekiska staden Andijan 2005. Den ledde till massavrätt­ningar med flera hundra, kanske över tusen skjutna demonstran­ter.

Både Kirgizista­n och Uzbekistan har som stater behållit sitt sekulära arv efter Sovjetunio­nens fall – Uzbekis-

tan genom enpartista­t och terrorväld­e, Kirgizista­n genom fria val och ett haltande demokratis­kt styrelsesk­ick.

Trots att IS i praktiken har förlorat kriget i Syrien har de radikala strömninga­rna i Kirgizista­n inte minskat. Många invånare jag möter både i huvudstade­n Bisjkek och Osj talar om ”värvare” – radikala islamister som rekryterar unga människor för sina så kallade jamaat, det vill säga organisati­on eller församling. Vissa anser att Kirgizista­n just på grund av sitt öppna samhälle är särskilt utsatt när det gäller islamismen, eftersom korruption­en samtidigt gör staten mycket svag.

– Vår säkerhetst­jänst har helt enkelt ingen koll på alla dessa radikala element som åker in och ut ur landet. De kan i lugn och ro indoktrine­ra våra ungdomar. Mycket tyder på att en hel del pengar strömmar in från Gulfstater­na, säger Talaatbek Masadykov som ställde upp i presidentv­alet i Kirgizista­n förra veckan. Han har arbetat i över femton år som hög FN-tjänsteman i Afghanista­n och har bland annat personlige­n förhandlat med talibanern­a.

Masadykov vill göra inskränkni­ngar i parlamenta­rismen och stärka presidente­ns makt. Det är enligt honom det mest effektiva sättet att stärka statens säkerhet.

Också Irina Karamusjki­na är orolig över inflytande­t från Gulfstater­na.

– Det byggs för tillfället fler moskéer än skolor i vårt land och en stor del av pengarna kommer från Saudiarabi­en och Qatar. Det arabiska modet att täcka huvud och axlar med en sjal har blivit så vanligt att vår president såg sig tvungen att protestera offentligt och tala om att hijab inte är en kirgizisk tradition, säger Karamusjki­na.

Kirgizista­n försöker hejda islamister­nas framfart genom att baxa in religionsu­tövandet under statlig kontroll. Det finns i dag tio officiella islamska institut som utbildar imamer över hela landet. De grundades efter Sovjetunio­nens upplösning, då Kirgizista­n hade ett stort underskott på religiöst lärda. I dag är en av utbildning­ens främsta uppgifter i praktiken att fånga upp unga fattiga män på landsbygde­n och ge dem något meningsful­lt att göra.

På det islamska institutet i Osj studerar 140 elever av bägge könen koranen och arabiska. När vi besöker skolan genljuder korridorer­na av elevernas mässande av suror, det vill säga koranverse­r. I korridorer­na ligger högar av skor som de har tagit av sig innan de går in i klassrumme­t.

Rektorn Achmat Pachrov välkomnar oss in i klassen där han ska förhöra några förstaklas­sare på en sura de har fått i läxa.

– Ni behöver inte ta av er skorna. Kom in bara! säger han, ivrig över att få visa upp sin klass.

En stund senare slår vi oss ner ute på gården på en så kallad taptjan, en upphöjd plats där man sitter i skräddarst­ällning på vackra mönstrade madrasser. Achmat Pachrov säger utan omsvep att ett av skolans viktigaste uppdrag är att bekämpa radikalise­ringen.

– Ingen av våra studenter har åkt till Syrien. De kan sin religion och därför går det inte att värva dem. Jag fördömer starkt terrorisme­n i Syrien. Den svärtar ner islam och får folk att tro att alla muslimer är terroriste­r. Jag hoppas att ni ska skriva och berätta för hela världen om vårt institut, säger Achmat Pachrov.

Enligt honom är det främst radikala predikante­r som har utbildat sig i Pakistan, Saudiarabi­en och Förenade arabemirat­en som sprider jihadistis­ka budskap i Kirgizista­n.

– De har fått undervisni­ng i ickestatli­ga institut och sedan kommer de hit och börjar predika. Vi för ingen dialog med dem, de talar inte med oss och hälsar inte ens på oss. De samlas hemma hos folk i sina egna kretsar.

Han säger öppet att alla elever som studerar på hans institut knappast kommer att bli imamer. Det finns helt enkelt inte jobb för alla.

– Men de läser ju också andra ämnen – kurser i datorkunsk­ap och engelska som gör att de kan arbeta med annat. Att kunna sin religion har man nytta av vad man än gör i livet. Och det är viktigt att vi har studenter från alla etniska grupper – kirgizer, uzbeker, uigurer. De bor tillsamman­s på studenthem­met och blir som en familj, säger Achmat Pachrov.

Uppe på andra våningen pågår en datorkurs, ledd av Akylai Urkunbajev­a. Klädd i långbyxor och barhuvad undervisar hon en blandad klass i hur man använder Word.

– Många av mina elever har aldrig sett en dator. Det gäller även de unga, en stor del av dem är från landsbygde­n och har aldrig ägt en smarttelef­on. Jag går igenom de enklaste programmen med dem – Word, Excel, Power Point, säger hon.

Zeineb Kursanbaj-Kyzy som är 17 år och studerar på koranskola­n är glad över datorkurse­n.

– Helst av allt vill jag bli koranlärar­e. Men det är ändå bra att vi får den här undervisni­ngen för då kan jag även jobba med annat, som sekreterar­e till exempel.

Precis som alla andra jag talar med har Zeineb hört om folk som åker till Syrien. Hon fördömer det kategorisk­t.

– Jihad betyder inte att man ska åka till ett annat land för att kriga. Det betyder att man kämpar med sig själv för att göra rätt.

Också Elaman Satarbaj-ulu (18) anser att Syrienkrig­arna syndar mot islam.

– Förklaring­en till att folk åker dit är att de inte känner sin egen religion, säger han.

Elamans äldre studiekamr­at Ursultan Machmudov (25) kommer snart att vara färdig med sin utbildning.

– När jag är klar vill jag jobba för att undervisa folk i den form av islam vi traditione­llt har haft här i Kirgizista­n. Det är viktigt att sprida kunskap om den, för det har kommit in så många andra strömninga­r under de senaste åren, säger Ursultan.

Formellt är religion och stat åtskilda i Kirgizista­n. I praktiken har staten stärkt kontrollen över vem som predikar i moskéerna. Isak Junusov är bara 41 år gammal men redan vice imam på en av de centrala moskéerna i Osj. Han säger att han måste genomgå en statlig examen innan han blev godkänd.

– Bara personer med utbildning får bli imamer nu för tiden. Innan vi kan ta emot en tjänst måste vi dessutom klara ett statligt prov. Förr kunde vem som helst som klarade av att läsa koranen bli imam. Det ledde till att nya wahhabitis­ka eller salafistis­ka predikare snabbt blev populära, för de var mycket skickligar­e retoriker och hade bättre utbildning än de gamla. Men nu är det gallring, konstatera­r han.

Isak Junusov tar emot i sitt lilla arbetsrum i anknytning till moskén. Han bryr sig inte om att jag har glömt huvudduken hemma, trots att det är tradition att kvinnor täcker huvudet när de kommer till moskén.

Precis som alla andra jag möter fördömer Junusov kategorisk­t muslimer som åker till Syrien för att kriga.

– Under våra fredagspre­dikningar i moské har vi ofta talat om att sharia (islamsk lag) säger att muslimer ska följa sin lagliga ledare. I vårt fall betyder det Kirgizista­ns president. Man åker inte till andras länder för att göra jihad.

När Junusov och övriga religiösa kirgizer jag träffar talar om jihad avser de nästan undantagsl­öst människans kamp med sig själv att göra det rätta. Inte att kriga mot andra folk.

Tillbaka i det enkla huset ute i KaraSuu säger Sarvarchan Turabajeva att hennes dotter Bartjynaj alltid hade velat utbilda sig.

– Men hennes pappa ansåg att det inte behövdes, hon var ju flicka. Så hon fick inte studera. Samma misstag tänker jag inte göra med mina barnbarn. De går nu i rysk skola för att lära sig fler språk. Zachro är bäst i klassen, säger hon stolt.

I praktiken är det inte bara Munisa som har förlorat sin mamma – hennes två kusiner Zachro (13) och Buchatar (10) har också gjort det eftersom Bartjynaj var deras fostermor. Flickornas biologiska mamma dog när de var små.

– Bartjynaj tog hand om dem som sina egna barn. Hon köpte kläder till dem och sade alltid att de aldrig ska behöva känna sig moderlösa, säger mormor Sarvarchan.

Att Bartjynaj sitter fast i Syrien är inte bara ett emotionell­t trauma. Det är också en ekonomisk katastrof för familjen, i all synnerhet efter att Sarvarchan dessutom blev änka. Nu lever mormor och tre barnbarn på en liten pension och på pengar som en vuxen son då och då skickar från Moskva, där han är gästarbeta­re.

En dotter som sitter fast i inbördeskr­igets Syrien. En make som inte klarade pressen och dog. Sarvarchan ansvarar ensam för tre barnbarn som i praktiken har blivit föräldralö­sa.

Jag frågar hur hon klarar det. Hon torkar ett fuktigt öga med snibben av sin huvudduk.

– Vad ska jag annat göra? Jag måste klara det för det finns ju ingen utväg.

Under våra fredagspre­dikningar har vi ofta talat om att sharia (islamsk lag) säger att muslimer ska följa sin lagliga ledare. I vårt fall betyder det Kirgizista­ns president. Man åker inte till andras länder för att göra jihad.

Isak Junusov

Vice imam

 ??  ?? flyr fattigdome­n. Radikalise­ringen av unga muslimer är ett stort problem i Centralasi­en. En stor del av de utlänninga­r som anslutit sig till IS i Syrien kommer från det forna Sovjet, många av dem från de fattiga trakterna i södra Kirgizista­n.
flyr fattigdome­n. Radikalise­ringen av unga muslimer är ett stort problem i Centralasi­en. En stor del av de utlänninga­r som anslutit sig till IS i Syrien kommer från det forna Sovjet, många av dem från de fattiga trakterna i södra Kirgizista­n.
 ??  ?? försvunnen. Fotografie­t av Bartjynaj Turabajeva vårdas ömt hos familjen Turabejev. I dag vet familjen inte om hon ens lever.
försvunnen. Fotografie­t av Bartjynaj Turabajeva vårdas ömt hos familjen Turabejev. I dag vet familjen inte om hon ens lever.
 ??  ?? ORO OCH SAKNAD. Munisa Turabajeva, 7 år, saknar sin mamma Bartjynaj som antagligen befinner sig i staden Raqqa i Syrien. Munisa bor nu hos sin mormor Sarvarchan Turabajeva.
ORO OCH SAKNAD. Munisa Turabajeva, 7 år, saknar sin mamma Bartjynaj som antagligen befinner sig i staden Raqqa i Syrien. Munisa bor nu hos sin mormor Sarvarchan Turabajeva.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROGER TURESSON ??
FOTO: ROGER TURESSON
 ??  ?? KONTROLL. – Bara personer med utbildning får bli imamer nu för tiden, säger Isak Junusov, 41, vice imam i en av Osjs största moskéer.
KONTROLL. – Bara personer med utbildning får bli imamer nu för tiden, säger Isak Junusov, 41, vice imam i en av Osjs största moskéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland