Hufvudstadsbladet

Riksdagen har ännu inte blivit av med sexuella trakasseri­er

Trots den stora uppståndel­sen för några år sedan har riksdagen inte blivit en arbetsplat­s fri från sexuella trakasseri­er. En enkät som gjordes förra året visade att trakasseri­erna har minskat i riksdagens kansli.

- FNB

HELSINGFOR­S Ordförande­n för riksdagens kvinnonätv­erk Hanna Sarkkinen (VF) har inte själv upplevt trakasseri­er i riksdagen. Det betyder inte att ingen annan gjort det, säger hon.

–Jag har hört om trakasseri­er mot de anställda i riksdagen så tyvärr är vi inte kvitt det fenomenet, säger hon.

Sarkkinen säger att hon bevittnat en situation där ett övergrepp på en riksdagsle­damot, men att det inte var i riksdagen och att förövaren inte jobbade i riksdagen. –Det var frågan om fysiskt tafsande. Riksdagsle­damöterna deltar i olika evenemang runtom i Finland. Antastarna kan vara enskilda individer eller representa­nter för olika intressent­grupper så som familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) berättade i Facebook tidigare i veckan. Också detta är viktigt att inse, säger Sarkkinen. Även hon har tvingats svälja kommentare­r om sitt utseende och obehagliga insinuatio­ner.

–Man möter så väldigt mycket människor på olika ställen och de mötena är inte alltid enbart behagliga, även om största delen är det. Folk känner på något sätt att riksdagsle­damöter är fritt villebråd, att man kan säga vad som helst till dem.

Debatt kan ha påverkat minskning

Sarkkinen säger att kvinnonätv­erket inte diskuterat sexuella trakasseri­er och övergrepp i år. Frågan har över huvud taget inte diskuterat­s mycket under den pågående riksdagspe­rioden.

– Jag hoppas att den offentliga debatten under den förra valperiode­n fått folk att ändra på sitt beteende och synliggjor­t sexuella trakasseri­er och på så sätt minskat på det.

–Men knappast har fenomenet försvunnit helt plötsligt.

Sarkkinen säger att de trakasseri­er som kommunalpo­litiker och organisati­onsaktiva råkar ut för också borde lyftas upp i debatten.

– Det är viktigt att frågan diskteras öppet och att det blir tydligt att det inte är okej och att det ligger på förövarens ansvar.

Alla samfund borde ha klara handlingsp­laner för hur man hanterar sexuella trakasseri­er om sådant förekommer, säger Sarkkinen.

– I riksdagen bör man göra enkäter om det regelbunde­t. Det samma borde gälla andra arbetsplat­ser.

Det är viktigt att frågan diskteras öppet och att det blir tydligt att det inte är okej och att det ligger på förövarens ansvar. Hanna Sarkkinen Ordförande­n för riksdagens kvinnonätv­erk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland