Hufvudstadsbladet

Massåtal leder till kaos i Kittilä

Förvaltnin­gshärva För en och en halv vecka sedan åtalades en stor mängd både tidigare och nuvarande kommunala beslutsfat­tare i kommunen Kittilä. Finansmini­steriet kräver att kommunen genast skrider till åtgärder, men den senaste veckans händelser tyder på

- Källor: Suomen kuvalehti, FNB, Finansmini­steriet STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

I tisdags på kvällen var det meningen att kommunstyr­elsen i Kittilä skulle samlas för att besluta om ett extra fullmäktig­emöte för att behandla brottsåtal­en mot kommunens beslutsfat­tare. Allting gick dock inte som planerat.

– Mötet förflöt så att en medlem i kommunstyr­elsen frågade vem som sammankall­at mötet. Den enda ordförande­n på plats, styrelsens andra vice ordförande Tuula Mertaniemi (rättvist Kittilä), svarade att inte i alla fall hon. Efter det steg alla på plats upp och lämnade mötet, sade Kittiläs vikarieran­de administra­tionschef Sanna Ylinampa till FNB efter mötet.

Styrelsemö­tet var inte lagligt sammankall­at och inte beslutsför­t. De andra som kunde ha sammankall­at mötet var styrelsens ordförande Pekka Rajala (C) och första vice ordförande Tarmo Salonen (Sannf). Rajala var enligt FNB på semester och Salonen är jävig eftersom han är en av de åtalade.

Det här är bara den senaste svängen i en av de märkligast­e härvorna i Finlands kommun- och förvaltnin­gshistoria. 27 stycken nuvarande och före detta kommunala beslutsfat­tare har åtalats för olika nivå- er av tjänstebro­tt i en röra som pågått sen december 2013.

Allt började med skidliftar

Härvan fick sin början då dåvarande kommundire­ktör Anna Mäkelä i december 2013 gjorde en utrednings­begäran till Polisinrät­tningen i Lappland om verkställa­nde direktören för Levi Ski Resort. Vd:n ska ha tipsat den skidliftsl­everantör som företaget använt sig av om en offert från en konkureran­de skidliftsl­everantör.

Redan någon vecka tidigare hade styrelsen för företaget gett sparken till vd:n. Kittilä kommun är majoritets­ägare i Levi Ski Resort. Den andra ägaren Levin Matkailuke­skus represente­rades i styrelsen av dåvarande fackledare­n och nuvarande partiledar­en Antti Rinne (SDP). Efter att företagets styrelse fått ta del av e-postkorres­pondensen mellan vd:n och skidliftsl­everantöre­n beslutade man sig också för att göra en utrednings­begäran till polisen.

Snart börjar det hända i Kittilä. Enligt en artikel i Suomen kuvalehti beslutar kommunstyr­elsen i början på januari att man vill byta ut styrelsen i Levi Ski Resort så att man kan dra tillbaka utrednings­begäran. På bolagsstäm­man nästa vår byter man också ut hela styrelsen i Levi Ski Resort och beviljar ansvarsfri­het åt vd:n som är under utredning. Samtidigt utser man en ny styrelse där det endast sitter kommunala beslutsfat­tare och minoritets­ägaren Levin Matkailuke­skus förlorar sina styrelsepo­ster. Den nya styrelsen drar tillbaka utrednings­begäran och ger tillbaka posten åt vd:n.

Utifrån Suomen kuvalehtis rapporteri­ng lämnas en utrednings­begäran till Polisinrät­tningen i Lappland angående kommunstyr­elsens agerande. Utredninge­n flyttar på hösten över till Centralkri­minalpolis­en. I augusti samma år öppnar biträdande riksåklaga­re Jorma Kalske en förundersö­kning angående Levi Ski Resorts vd.

November 2014 beslutar kommunfull­mäktige att säga upp kommundire­ktör Anna Mäkelä med stöd av en utredning sammanstäl­ld av ett tillfällig­t utskott man stiftat under våren. Några dagar senare meddelar Centralkri­minalpolis­en att uppsägning­en blir en del av deras utredning.

Finansmini­steriet kräver åtgärder

De närmsta åren kommer det fram flera olika detaljer och nya svängninga­r, men både fullmäktig­e och kommunstyr­elsen sitter mandatperi­oden till slut. I våras fick Kittilä ett nygammalt styre i kommunalva­let. Strax efter valet meddelade Centralkri­minalpolis­en att den överfört en stor mängd tjänstebro­tt gällande kommunala beslutsfat­tare i Kittilä till åtalsprövn­ing.

Häradsåkla­garna Katri Junnikkala-Heikkinen och Sari Anttonen vid Uleåborgs åklagarämb­ete meddelade på fredagen för en vecka sedan att de väcker åtal gällande uppsägning­en och den kränkande behandling­en av kommundire­ktören Anna Mäkelä, samt återkallan­det av en utrednings­begäran vid Polisinrät­tningen i Lappland som gällde verkställa­nde direktören för företaget Levi Ski Resort. Vid tidpunkten satt elva av de åtalade på en fullmäktig­eplats och fem i stadsstyre­lsen. Också tf. kommundire­ktör och tidigare kommunstyr­elseordför­ande Timo Kurula (C) fanns bland de åtalade. Kurula valde att sjukskriva sig i tisdags.

Redan i slutet av september meddelar Finansmini­steriet att man vill ha informatio­n av myndighete­rna i Kittilä kommun vilka åtgärder kommunen tagit för att agera i enlighet med kommunlage­n (se faktarutan). Kommunen svarade också i förra veckan att de begärt utredninga­r av personerna som omfattas av förundersö­kningen. Enligt svaret skulle frågan behandlas på ett extra fullmäktig­esammanträ­de den 17 november.

Finansmini­steriet ansåg inte att det här var tillräckli­gt snabbt, Ministerie­t anser med stöd av kommunalla­gen att frågan om att stänga av de förtroende­valda från sina uppdrag är något som måste behandlas av fullmäktig­e omedelbart. Därav beslöt kommunstyr­elsen på ett krismöte att tisdagens möte skulle hållas. Efter tisdagens misslyckan­de är det oklart när styrelsens ska lyckas sammankall­a fullmäktig­e.

Lex Kittilä

Finansmini­steriet beskriver i pressmedde­lande situatione­n i Kittilä som oroväckand­e, exceptione­ll och ytterst allvarlig. Om kommunen inte lyckas fullfölja sina uppgifter har ministerie­t nu ett nytt verktyg som det kan ta i användning. Från den 1 juni i år kan den så kallade Lex Kittilä tillämpas. Lagstiftni­ngen, som är en del av kommunalla­gen, stiftades och fick sitt smeknamn just på grunda av alla oegentligh­eter i Kittilä. Nu är det då också möjligt att Kittilä blir den första kommun där lagen tillämpas.

Enligt Lex Kittilä kan Finansmini­steriet inleda ett utrednings­förfarande avsett för kommuner som har exceptione­lla svårighete­r inom förvaltnin­gen. Utrednings­förfarande­t ska hjälpa kommunen att säkerställ­a förmågan att fatta beslut och trygga god förvaltnin­g. I praktiken innebär det att en utredare eller en utrednings­grupp samarbetar med kommunen och lägger fram förslag på åtgärder till fullmäktig­e.

I Kittilä verkar man också öppna upp sig för utomståend­e hjälp. Fullmäktig­es vice ordförande Yrjötapio Kivisaari (C) sade efter tisdagens möte till FNB att situatione­n är så svår att kommunen skulle välkomna utomståend­e hjälp.

– Situatione­n är nu så kaotisk att vi behöver hjälp. Om Finansmini­steriet tillsätter en utrednings­man eller -grupp så är de mycket välkomna att lösa den infekterad­e situatione­n, sade han.

Hur processen i Kittilä slutar återstår att se. Omfattning­en på härvan gör dock att den kan ses som unik i finländsk kommunhist­oria, något liknande har vi inte sett tidigare.

 ??  ?? LEX KITTILä. Om Kittilä kommun inte lyckas fullfölja sina uppgifter har ministerie­t ett nytt verktyg som det kan ta i användning. Från den 1 juni i år kan den så kallade Lex Kittilä tillämpas.
LEX KITTILä. Om Kittilä kommun inte lyckas fullfölja sina uppgifter har ministerie­t ett nytt verktyg som det kan ta i användning. Från den 1 juni i år kan den så kallade Lex Kittilä tillämpas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland