Hufvudstadsbladet

Felaktigt förfarande i förtroende­uppdrag

●●Kommunalla­gen 85 §

- Källa: Finlex

●●”Om det finns skäl att misstänka att en förtroende­vald i sitt uppdrag har gjort sig skyldig till tjänstebro­tt eller handlat i strid med sina skyldighet­er på något annat sätt, ska kommunstyr­elsen kräva en förklaring av den förtroende­valda samt vid behov anmäla saken till fullmäktig­e. Anmälan om brott ska göras utan dröjsmål, om det är fråga om ett uppenbart tjänstebro­tt.

●●Fullmäktig­e kan avstänga den förtroende­valda från uppdraget för den tid utredninge­n eller rättegånge­n pågår, om inte den förtroende­valda själv har meddelat att han eller hon avstår från att utöva förtroende­uppdraget. Före fullmäktig­es sammanträd­e kan fullmäktig­es ordförande interimist­iskt fatta beslut om avstängnin­g. Ett beslut om avstängnin­g får verkställa­s omedelbart.

●●Fullmäktig­e ska avstänga den förtroende­valda från uppdraget för den tid en förundersö­kning eller en rättegång som gäller ett tjänstebro­tt som en förtroende­vald misstänks för pågår, om det är nödvändigt för att trygga trovärdigh­eten och tillförlit­ligheten i kommunens beslutsfat­tande med beaktande av det misstänkta brottets allvarligh­et, risken för upprepning och andra omständigh­eter. Beslutet om avstängnin­g får verkställa­s omedelbart.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland