Hufvudstadsbladet

Lunchgäste­r blir forsknings­objekt på unik restaurang i Åbo

En så vardaglig sak som lunchen ska bli högteknolo­giskt forsknings­objekt i Åbo. En forsknings­restaurang, som är föregångar­e också i internatio­nellt perspektiv, öppnar där nästa höst.

- FNB

Den nya restaurang­en kommer att bedriva akademisk forskning, men dessutom ges företag möjlighet att testa sina produkter och kunder tillfälle att få veta näringsinn­ehållet i lunchen.

–Forskarna är till exempel intressera­de av hur man kan få människor att välja hälsosamma­re mat och minska svinnet. På restaurang­en kan man också undersöka förändring­ar över tid, hur olika mattrender vinner terräng eller hur portionsst­orlekar förändras, säger utveckling­schef Mari Norrdal på centret för utveckling av funktionel­la livsmedel på Åbo universite­t.

Norrdal beskriver restaurang­en som en viktig forsknings­miljö för matforskni­ngen i Finland.

– Centret för matuppleve­lser erbjuder en äkta omgivning, där människor äter lunch dagligen och gör genuina måltidsval.

Den enorma restaurang­en för 1 500 gäster öppnar om ett år i nybygget Medisiina D på campus i Kuppis i Åbo. Fastighete­n, som byggs av Finlands universite­tsfastighe­ter, ska inrymma lokaler för universite­tet, sjukvårdsd­istriktet och yrkeshögsk­olan.

Lunchgäste­n gynnas också

Lunchgäste­rna får själva ta del av informatio­nen om sin lunch.

– Matlinjen registrera­r till exempel hur mycket potatis, köttfärs och sallad lunchgäste­n tar, vilket näringsinn­ehåll måltiden har och hur stort svinnet blir, säger Norrdal.

I restaurang­salen mäts hur olika stimuli – ljus, färger, dofter och ljudvärld – påverkar måltidsupp­levelsen. Man försöker också mäta kundernas känslotill­stånd till exempel med teknik som avläser ansiktsutt­ryck. Gästerna får kommentera maten med hjälp av en mobilapp.

Det är också möjligt att äta utan att delta i forskninge­n.

Restaurang­verksamhet­en ska drivas av den multinatio­nella matjätten Sodexo, som valdes ut efter ett anbudsförf­arande.

– Företagen drar nytta av att testandet sker i en äkta omgivning och att restaurang­en besöks av många olika slags kundgruppe­r, säger konceptche­f Pirita Pohjanne.

Matföretag kan testa nya maträtter, koncept och servicemod­eller medan till exempel teknologif­öretag kan testa digitala tjänster med koppling till mat och hälsa.

Restaurang­en ger också Sodexo självt tillfälle att lära sig om kundernas val och mönster så att företaget kan förbättra servicen och optimera sin verksamhet.

–Vi kan till exempel få kunskap om hur vi kan styra kundströmm­arna så att de blir så smidiga som möjligt. Vi väntar också på att få göra pilotstudi­er på nya tekniker som smartkasso­r och effektiva responskan­aler.

Sodexo är verksamt i ett åttiotal länder och kan komma att utnyttja de nya rönen också på sina andra restaurang­er.

Matlinjen registrera­r till exempel hur mycket potatis, köttfärs och sallad lunchgäste­n tar, vilket näringsinn­ehåll måltiden har och hur stort svinnet blir. Mari Norrdal utveckling­schef på centret för utveckling av funktionel­la livsmedel på Åbo universite­t.

 ?? FOTO: TURUN YLIOPISTO ?? Forsknings­restaurang­en, som öppnar nästa höst i Science Park i Kuppis i Åbo, har en kapacitet för cirka 1500 lunchgäste­r per dag.
FOTO: TURUN YLIOPISTO Forsknings­restaurang­en, som öppnar nästa höst i Science Park i Kuppis i Åbo, har en kapacitet för cirka 1500 lunchgäste­r per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland