Hufvudstadsbladet

När psyket sviktar måste hjälp finnas till hands genast

- FNB

På tio år har ungas tillgång till tjänster inom mentalvård­en förbättrat­s, säger experter som FNB intervjuat. Vårdtjänst­ernas kvalitet och utbudet av dem varierar enligt kommun och sjukvårdsd­istrikt. Däremot har det inte blivit lättare att få specialist­vård, det vill säga att till exempel få en tid hos en psykiater.

HELSINGFOR­S – Även om man försökt ta itu med problemet, tror jag inte att situatione­n inom mentalvård­en för unga ur detta perspektiv har förbättrat­s så mycket på tio år, säger krispsykol­ogen Salli Saari.

Saari har arbetat inom mentalvård­en för unga och är docent vid Helsingfor­s universite­t.

Efter skolskjutn­ingen som skedde i Jokela i Tusby för tio år sedan till sattes en utrednings­nämnd som gav 13 rekommenda­tioner för att förhindra liknande händelser.

Kai Valonen, som var med i utrednings­gruppen och som är ledande utredare vid Olycksutre­dningscent­ralen säger att ett förbättrin­gsbehov gavs högre prioritet än de andra tolv: mentalvård­stjänster för unga.

– Jag var aktivt med i nämndens arbete och frågar man mig så vill jag lyfta fram mentalvård­en för unga som det viktigaste utveckling­smålet. Skolskjutn­ingen i Kauhajoki tyder på detta behov.

Valonen var med i en liknande nämnd efter skolskjutn­ingen i Kauhajoki.

Båda gärningsmä­nnen hade blivit mobbade i skolan och båda led av mentala problem, som de hade fått mediciner mot. Föräldrarn­a till för övaren i skolmassak­ern i Jokela hade bett att sonen får en remiss till den ungdomspsy­kiatriska poliklinik­en. Gärningsma­nnen hade redan tidigare ordinerats antidepres­siva läkemedel, men ingen vårdplan hade gjorts för honom. Skolskjuta­ren i Kauhajoki fick heller aldrig någon remiss till en psykiater.

– I båda fallen har vi kunnat dra den slutsatsen att om en tjugoårig man också själv är av den åsikten att han behöver psykvård, så måste han erbjudas det, konstatera­r Valonen.

Lättare att få hjälp i dag

Statistik från Social och hälsovårds­ministerie­t visar att allt fler unga besöker öppenvårde­n inom psykiatris­k specialist­vård. Under de tio senaste åren har också vårdperiod­erna på sjukhus ökat inom ungdomspsy­kiatrin.

Verksamhet­sledaren Olavi Sydänmaanl­akka vid Centralför­bundet för mental hälsa säger att det är mer sannolikt att man får akut vård i dagsläget än tidigare. Ännu för tio år sedan kunde kön till vården vara upp till ett halvt år.

– Människor blir sjukare under sin väntetid. Nu har man på vissa orter satsat på akut öppenvård, vilket i själva verket också sparar pengar då vården förebygger att symptomen förvärras, säger han.

Också medicinalr­ådet Helena Vorma vid Social och hälsovårds­ministerie­t säger att mer vård erbjuds och att det är lättare att få vårdplats. Det största problemet är enligt Vorma att det inte finns tillräckli­gt med personal inom vården i ett tidigt skede.

–När det inte finns tillräckli­gt med personal, ökar pressen att även i lindrigare fall skicka vidare patienten till specialist­vården, som då överbelast­as. Då blir det svårare för dem som faktiskt är i behov av specialice­rad vård att få den, säger Vorma.

Vorma säger att situatione­n varierar i olika kommuner och sjukvårdsd­istrikt. Hon påminner också om att man inte endast kan skylla våldsdåd på gärningsma­nnens mentala problem.

Även missbruksp­roblematik, att man blivit offer för våld tidigare och andra svårighete­r i livet kan ligga bakom. Hos unga framträder sociala svårighete­r och att de känner sig ensamma, utanför och stämplade. De bakomligga­nde faktorerna är de samma oavsett om de unga har mentala problem eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland