Hufvudstadsbladet

Abe vinner – men kan mista viktiga mandat

Japanerna gick och röstade under mörka moln i går. Tyfonen Lan kunde inte blåsa bort premiärmin­ister Shinzo Abes framgång. Men även om segern är stor ser den styrande koalitione­n ut att tappa mandat.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Vallokalsu­ndersöknin­gar sedan vallokaler­na stängt klockan 14 finsk tid på söndagen tyder på en stabil Abeseger, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Tokyo. Enligt tv-bolaget TBS väntas regeringss­idan få 311 av de 465 mandaten. Det är precis vid gränsen för två tredjedela­r av underhuset, så kallad supermajor­itet.

Den gränsen anses avgörande för Abes chanser att få igenom ändringar av grundlagen. Han är övertygad om att Japan måste stryka de pacifistis­ka formulerin­garna i konstituti­onen – ett arv från andra världskrig­et – och skaffa sig en rejäl militärmak­t. Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

I det avgående parlamente­t har Abes LDP och koalitions­partiet Komeito 329 av 475 platser. I och med att det nya underhuset kommer att ha tio färre platser skulle det motsvara 322 mandat efter valet. Koalitione­n ser därmed ut att ha backat något.

Arbetsro över OS

Oavsett hur slutsiffro­rna blir har Abe nu köpt sig arbetsro över bland annat sommar-OS i Tokyo 2020. Han tros ha utlyst valet i förtid eftersom han inte vågade lita på utveckling­en fram till ordinarie valdatum i slutet av nästa år.

I valrörelse­n har premiärmin­istern fått medhåll i sin hårda linje mot Nordkorea och sin förlåtande syn på kärnkrafte­n. Dessutom har experter förutspått att hans konservati­va anhängare varit mer beslutsamm­a i att trotsa det dåliga vädret för att rösta.

Även på energiområ­det är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftv­erk stängdes efter Fukushima-katastrofe­n 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografisk­t isolerat att man inte kan förlita sig på energiimpo­rt, utan måste trygga försörjnin­gen själv.

Reaktorer startade

Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra i gång kärnkrafte­n igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenand­e fossila energislag­en – eller om man, likt Tyskland med dess ”Energiewen­de”, ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftforme­r.

Abe förespråka­r i första hand atomkrafte­n, och har redan återstarta­t några av de över 50 reaktorern­a. Huvudmotst­åndaren i valet, Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti), förespråka­r i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor kunde rösta i valet i Japan.

 ?? FOTO: EPA / FRANCK ROBICHON ?? En kvinna röstar i Tokyo.
FOTO: EPA / FRANCK ROBICHON En kvinna röstar i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland