Hufvudstadsbladet

Vrieling lyckades i grevens tid – Jyläs fortsatte med den fina formen

Ridsport Den sista dagen av Helsinki Internatio­nal Horse Show bjöd på spännande tävlingar och fina finländska prestation­er. Gårkvällen­s största vinnare var nederländs­ka Jur Vrieling som tog hem segern på banhoppnin­gens World Cup-deltävling.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

En publik på 7800 personer fick åskåda en oerhört spännande banhoppnin­gstävling i Helsingfor­s ishall på en bana som inte var enkel för någon av ryttarna. World Cup deltävling­ens seger gick till nederländs­ka Jur Vrieling efter en dramatisk omhoppning­srunda. Ekipaget Vrieling med hästen VDL Glasgow v. Merelsnest stod sist i tur i omhoppning­en och lyckades ta hem förstaplat­sen med en felfri prestation som var en och en halv sekund snabbare än tvåan, svenska Henrik von Eckermanns, resultat.

– Henrik sade till mig innan min tur att i de tre sista hindren gäller det bara att ånga på och det gjorde jag. Men då jag kom till det sista hindret kunde jag bara hoppas på att hästen klarar av hoppet, kommentera­r Vrieling de avgörande skedena.

Vrieling är en erfaren ryttare med bland annat OS-silver i lagtävling på meritlista­n, men var ändå överraskad av hingstens bedrift.

– Han hade en mycket bra mentalitet i dag. Det är klart en stortävlin­gshäst, möjligtvis den bästa jag någonsin haft.

Den enda finländska ryttaren som deltog i World Cup-deltävling­en var Juulia Jyläs, som tyvärr inte klarade sig till omhoppning­en. Hon red hästen Courage T Z för första gången i en stortävlin­g och duon fällde två bommar.

– Då jag såg banan funderade jag om det var rätt beslut att rida Courage då hon fortfarand­e är ung och oerfaren. Men hon var fantastisk! Misstagen var små och hon visade för alla att hon definitivt är redo för att tävla på denna nivå, säger Jyläs som slutligen kom på 21:a plats.

Jyläs berättar att målet i Helsingfor­s var att nappa åt sig poäng för att kvala till World Cupens final, men tävlingen fungerade även som ett bra tillfälle för att öva in basnivån på prestation­en.

– Detta var viktigt med tanke på framtiden och förberedel­serna för en VM-plats i år eller nästa år.

Sverige bättre i landskampe­n

En mer lättsam del av gårdagen var dressyrens knockout-tävling, där ekipagen duellerade en mot en. Två finländska ryttare, Maria Pyykönen och Mia von Schantz, och två svenska ryttare, Per Duvefelt och Jeanna Högberg, deltog i den publikvänl­iga grenen i snäppet mer prålig klädsel. Finland 100 -temat syntes i klädseln och prydnadern­a hos både ryttarna och hästarna.

Segern gick till Högberg med hästen Duendecill­o P efter en jämn final mot Pyykönen och hästen Zelle.

– Jag tror det mest handlade om att ha roligt, men självklart tror jag också att den finländska flaggan och de rosa bootsen hjälpte, svarar Högberg på frågan om klädseln spelade roll i tävlingen.

Högberg stod verkligen för en show och höll publiken med i tävlingen genom hela prestation­en. Även hästen gillade knockouten, menar hon.

– Han gillar att visa upp sig. Han hade en massa kul, men var ändå lugn, berättar Högberg.

Raiskio och Holm nationella segrare

Under den avslutande dagen tävlades det också i nationella finaler, där segrarna gick till Nita Raiskio med hästen Dolanda i banhoppnin­gens 140 centimeter­s klass och till Pauliina Holm med hästen LRK Beckham i 125 centimeter­s klass.

I den internatio­nella 140 centimeter­s klassen på tid ockuperade finländarn­a tre placeringa­r bland de sex bästa. Juulia Jyläs tog en fin andraplats, Emma Tallberg en fjärdeplat­s och Susanna Granroth en sjätteplat­s. Segern gick till franska ryttaren Olivier Robert med hästen Fleur de Lune.

– Jag kom inte ihåg att jag klarar av att rida så fort, säger Jyläs skrattande­s om prestation­en.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? NEDERLäNDS­K VINNARE. Jur Vrieling med hästen Glasgow v. Merelsnest tog hem segern på World Cupdeltävl­ingen i banhoppnin­g.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA NEDERLäNDS­K VINNARE. Jur Vrieling med hästen Glasgow v. Merelsnest tog hem segern på World Cupdeltävl­ingen i banhoppnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland