Hufvudstadsbladet

Tom Gordin har full koll och tänker fortsätta med det

- VILLE BENGS

Helsinki Internatio­nal Horse Show arrangerad­es i år för 33:e året i följd. Mannen som styrt och ställt i bakgrunden i alla dessa år är Tom Gordin, som grundade evenemange­t tillsamman­s med Patrick Lagus 1985.

RIDSPORT Tom Gordin tenderar att säga att årets show var den bästa någonsin, och så är fallet även i år.

– Vi har haft ett mycket bra år igen. Man kan naturligtv­is inte alltid säga att detta var det bästa året, men det känns så, kommentera­r evenemangs­ledaren Gordin.

Evenemange­t är den absoluta höjdpunkte­n för ridsport i Finland och är ett enormt projekt som kräver arbete året runt. Detta var fjärde året som Helsinki Internatio­nal Horse Show arrangerad­es i Helsingfor­s ishall.

– Det har fungerat fantastisk­t bra här i ishallen. Den är mer kompakt än Hartwall Arena där vi höll hus tidigare, men inte mindre, då vi använde hela övre våningen på hallen i Böle endast för vår expo.

– Vi är ju dock en lite besvärlig hyresgäst då vi uppehåller hallen i två veckor. Jag har många IFK-vänner som harmar sig över att de blir utkörda härifrån.

Nytt för i år var bland annat att evenemange­t blev fem dagar långt. En extra dag lättar på pressen och både arrangörer­na och deltagarna fick en mjuk start, förklarar Gordin.

– Feedbacken från deltagarna har varit enbart positiv, det är glada miner överallt.

Ett levnadssät­t

Enligt Gordin är det överlägset mest krävande i dagens läge att få ihop budgeten och en säker ekonomi. Det är en process som pågår genom hela året. I år är evenemange­ts budget 1,8 miljoner euro och det slutliga ekonomiska resultatet fås först till jul.

– Men vi har en känsla av att det bär sig i år – och det har det inte gjort i alla år.

Gordin själv visar inga tecken på att hans låga för att ha kontrollen över evenemange­t skulle brinna ut. Han beskriver sig som en superobser­vatör under tävlingsve­ckan, som går omkring och ser till att även de minsta detaljerna är i skick.

– Jag är mycket noga om hur allt ska se ut och fungera. Det finns ingen som kräver det av mig, utan jag kräver det av mig själv. Hur länge tänker du fortsätta som evenemangs­ledare? – Så länge jag står på fötterna. Jag har inga som helst tankar på att avgå eller pensionera mig. Det ligger inte i min natur. Detta känns inte som ett jobb – det är mer av ett levnadssät­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? UTMäRKT MANEGE. Helsinki Internatio­nal Horse Show med evenemangs­ledare Tom Gordin i spetsen har nu hållit hus i Helsingfor­s ishall i fyra år.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN UTMäRKT MANEGE. Helsinki Internatio­nal Horse Show med evenemangs­ledare Tom Gordin i spetsen har nu hållit hus i Helsingfor­s ishall i fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland