Hufvudstadsbladet

Riviga korn gör huden mjuk

Känns huden hösttrött och torr? Det är dags att gnugga bort de glåmiga hudcellern­a med några väl valda korn. Men vilken sort är bäst? Man kan göra sin egen skrubbkräm, välja en som passar den egna hudtypen eller köpa den som ger en lyxig spakänsla.

- VIKTORIA HANSéN/TT

Skrubba, peela och exfoliera – jepp, det är samma sak, men vi bestämmer oss för att använda ordet skrubba. Det svenska ordet ger nämligen en så bra vink om vad det faktiskt är som pågår: du tar en kräm med mer eller mindre vassa korn och masserar kroppen så att de döda hudcellern­a lossnar. Du behöver inte ta i, kornen gör jobbet.

– Jag brukar ta liknelsen med att måla ett hus. Om du målar den nya färgen ovanpå gammal, torr, flagig färg så blir det inget bra resultat. Du måste göra ett ordentligt grundjobb först. Samma sak med hudvården – lägger du en fuktkräm ovanpå gamla hudceller fungerar den som ett klister på den flagiga huden. Det kanske känns skönt, men den kommer att torka och falla av, säger hudterapeu­ten Annica Forsgren Kjellman.

Mjukare korn

Det finns alltså all anledning att ta fram skrubbkräm­en om du vill bli så där barnsligt len och mjuk. Men se upp så att du inte skrubbar för mycket i jakten på att känna dig ren och fräsch! Det kan hända att du blir överkänsli­g om du går på för hårt och för ofta. Hudens skyddande barriär kan skadas så att det blir repor där bakterier får fäste.

Annica föreslår att man använder skrubben en till två gånger i veckan, beroende på vilken typ av hud man har.

– Har du känslig hud ska du välja en peeling med lite mjukare korn, som till exempel jojobapärl­or som är runda och snälla. Vill du i stället ha lite mer riv kan du ta en med krossade aprikoskär­nor.

Det finns också en annan typ av kräm som inte innehåller korn utan i stället löser upp bindningar­na på huden med hjälp av syror. Med de krämerna behöver man inte skrubba. Hur ska man då gå till väga för att få bästa resultat? – Har du känslig hud kan du fukta den lite innan, annars applicerar du krämen på torr hud och skrubbar med cirklande rörelser.

Vilken skrubbkräm man väljer handlar mycket om personliga preferense­r. Annica gillar själv de krämer som innehåller olja som återfuktar.

– De föredrar jag särskilt så här på hösten när man lätt blir torr, framför allt på benen.

Redan efter att man fyllt 25 år börjar huden åldras, och cellförnye­lsen avtar. Men man brukar känna själv var på kroppen man har behov av skrubben – kanske armbågarna och baksidan av låren? Använd inte kroppsskru­bben till ansiktet, där är huden alldeles för känslig. Detsamma gäller dekolletag­et – det området brukar räknas till ansiktet och där ska du använda samma produkter som du har där.

 ??  ?? ciRKLANDE RÖRELSER. Du behöver inte ta i, kornen gör jobbet. Den som har känslig hud kan fukta den lite innan, annars applicerar man krämen på torr hud och skrubbar med cirklande rörelser.
ciRKLANDE RÖRELSER. Du behöver inte ta i, kornen gör jobbet. Den som har känslig hud kan fukta den lite innan, annars applicerar man krämen på torr hud och skrubbar med cirklande rörelser.
 ?? Foto: ViktoryiA dASuzhAVA/AdoBe Stock
Foto: AdoBe Stock ?? GÖRA SjäLv. Kaffe och salt kan vara två av ingrediens­erna om du vill göra din egen skrubbkräm.
Foto: ViktoryiA dASuzhAVA/AdoBe Stock Foto: AdoBe Stock GÖRA SjäLv. Kaffe och salt kan vara två av ingrediens­erna om du vill göra din egen skrubbkräm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland