Hufvudstadsbladet

Winnie Mandela ger sin version

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Nelson Mandela är ihågkommen som en fredens man och en hjälte. Hans exfru Winnie Mandela har däremot ett inte lika obefläckat rykte. Under sina år som politiskt aktiv i ANC var hon känd för sin våldsamma retorik och hon dömdes till fängelse för bedrägeri och stöld 2003. Men det allvarliga­ste gäller anklagelse om inbladning i mord då hon misstänkts ha beordrat sina livvakter att kidnappa och mörda en fjortonåri­g pojke 1989.

Dokumentär­filmaren Pascale Lamche verkar i sin dokumentär från 2016 vilja ge Winnie Mandela, i dag 81 år gammal, chans till upprättels­e genom att låta henne själv komma till tals och ge sin sida av historien. I korthet går försvaret ut på att hon utsatts för svartmålni­ng, och den andra sidan av saken som kan förmodas finnas kommer inte fram. Det är en rätt mastigt och jämntjockt berättad dokumentär, inte helt lätt att ta till sig – en dramaturgi­sk bearbetnin­g hade inte skadat.

Winnie Mandelas historia berättas kronologis­kt, från det att hon som nyutexamin­erad socialarbe­tare gifte sig med Nelson Mandela 1958, genom åren då hon fick betydelse och makt som ANC-kämpe och sin makes ställföret­rädare under hans närmare tre decennier i fångenskap. Enligt dokumentär­en gav Nelson Mandela aldrig sin hustru det offentliga erkännande för den betydande roll hon hade i kampen mot apartheid under hans fångenskap. Liksom hon inte heller efter parets separation tilldelade­s någon betydelsef­ull placering under officiella ceremonier.

För apartheidr­egimen var hon självfalle­t obekväm och här kan den sydafrikan­ske säkerhetst­jänstens förre chef Niël Barnard, som tidigt insåg att apartheids­ystemet var dödsdömt, berätta att de höll koll på henne samtidigt som hennes popularite­t skyddade henne.

I dokumentär­en medverkar även paret Mandelas dotter Zindzi Mandela-Hlongwane (i dag Sydafrikas Danmarkamb­assadör). En annan intervjuad är Anne Marie du Preez Bezdrob som skrivit biografin om Winnie som filmatiser­ades 2011 med Jennifer Hudson i huvudrolle­n. Båda kan sägas tillhöra pro-Winnie-lägret. Yle TV1 21.30, repris söndag 12.40

 ?? FOTO: PAUL WEINBERG/YLE ?? 1985. Winnie Mandela på ANC-medlemmen Ben Moloises minnesstun­d morgonen då han hängdes.
FOTO: PAUL WEINBERG/YLE 1985. Winnie Mandela på ANC-medlemmen Ben Moloises minnesstun­d morgonen då han hängdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland