Hufvudstadsbladet

God medicinsk praxis för hypokondri­ker

- HBL

■ Professor Teppo Järvinen vid Helsingfor­s universite­t fick i september en varning av Läkarförbu­ndet för okollegial­t beteende. Orsaken var en föreläsnin­g han hållit om strukturel­l korruption inför Psykologfö­rbundet.

Under föreläsnin­g talade han om ekonomiska bindningar i vården.

– Psykiaterf­öreningen reagerade och Läkarförbu­ndet beslutade sig för att jag hade betett mig okollegial­t då ja jämfört kolleger med kriminella, säger professor Järvinen i kvällens program.

Psykiaterf­öreningen ordförande Sami Pirkola anser att läkarnas bidningar och korruption är skilda saker.

– Järvinen nämnde medlemmar i Psykiaterf­öreningen vid namn och talade om korruption. Han lät förstå att Psykiaterf­öreningens medlemmar gjorde sig skyldiga till korruption, konstatera­r Pirkola.

Professor Järvinen är en prisbelönt expert på knäkirurgi och osteoporos. Han har kritiserat överdiagno­stisering, onödiga behandling­ar och ekonomiska bindningar.

Järvinen anser att oberoende experter borde ge vårdrekomm­endationer.

– I nuläget kan de tyvärr inte anses vara av väldigt hög klass. De som gör rekommenda­tionerna bestämmer vilken vård som ersätts och vad som ska användas. De borde förstå forsknings­resultat och vara profession­ella, understryk­er Järvinen.

Läkarfören­ingen Duodecim står bakom God medicinsk praxis-rekommenda­tionerna. Rekommenda­tionerna följs i hela Finland fastän de inte är utfärdade eller övervakade av myndighete­r. Vissa läkemedel kan rekommende­ras i vården av patienten.

Det ligger därför i läkemedels­företagens intresse att få sina mediciner rekommende­rade. De som gör rekommenda­tionerna kan frivilligt meddela vilka bindningar de har till läkemedels­företag.

Duodecim och många av dem som gör rekommenda­tionerna har bedyrat att deras tidigare eller nuvarande bidningar inte inverkar rekommenda­tionerna. Läkarförbu­ndets tidning fick i fjol två miljoner från läkemedels­industrin, Duodecim en miljon. Psykiaterf­öreningens inkomster är 67 000– 117 000 euro om året.

– Jag kan inte se någon strukturel­l korruption i detta, men kanske individuel­l, konstatera­r Jorma Komulainen som är huvudansva­rig för God medicinsk praxis-rekommenda­tionerna.

Redaktör: Nina Malmberg. Yle TV1 20.00, repris tisdag 5.55 och onsdag 16.16

 ?? FOTO: YLE ?? KORRUPTION? Vårdrekomm­endationer­na borde göras av oberoende experter utan ekonomiska bindningar, säger professor Teppo Järvinen.
FOTO: YLE KORRUPTION? Vårdrekomm­endationer­na borde göras av oberoende experter utan ekonomiska bindningar, säger professor Teppo Järvinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland