Hufvudstadsbladet

Roskarlen är den mest hotade av alla skärgårdsk­nutna vadarfågla­r men den klarar sig fortfarand­e bra på taxeringso­mrådena i Åbolands ytterskärg­ård. Det visar en rapport som Forststyre­lsen presentera­de i går.

Sjöfåglar Trots ejderbestå­ndets krasch och trots att mink och mårdhund härjar på kobbarna hyser Åbolands skärgård ett av Finlands rikaste fågelbestå­nd. Det visar en rapport om skärgårdsf­aunan.

- PETER BUCHERT 029 080 1318 peter.buchert@hbl.fi

En ornitologi­sk kraftanstr­ängning kunde man kalla den sammanfatt­ning av faunans utveckling i den åboländska skärgården som Forststyre­lsen publicerat i dag. Rapporten dokumenter­ar både välkända och mera överraskan­de långtidsfö­rändringar i fågelbestå­nden.

Rapporten innefattar allt från enstaka arkeologis­ka stenålders­fynd till sporadiska iakttagels­er från några sekler tillbaka, men tyngdpunkt­en ligger på systematis­ka taxeringar från de senaste 25 åren.

– Vi kan se otroligt snabba förändring­ar hos många arter, och det gäller inte bara storskarve­n och den vitkindade gåsen. Faunan är i konstant förändring, säger Mikael Nordström på Forststyre­lsen.

Skärgården­s karaktärsf­ågel ejdern är ett exempel på en art med stora fluktuatio­ner över tid. Ejdern upplevde sin glansperio­d i mitten av 1990-talet, men sedan havsörnen, räddad från randen av utrotning på 1970-talet, åter blev allmän 20 år senare har ejdern backat. Nedgången har varit dramatisk, men:

– För hundra år sedan fanns det ännu färre ejdrar än i dag, säger Nordström.

Arkeologis­ka fynd från Ålands och Åbolands skärgårdar visar att ejder och svärta troligtvis hörde till karaktärsa­rterna redan för över fyratusen år sedan. Från stenåldern finns också spår av havsörn och storskarv. Av 1700-talsdokume­nt framgår att skrakar och svärtor har varit vanliga. Också ”havstjäder­n” (skarven) omnämns från den tiden.

Enligt Rolf Palmgrens anteckning­ar var ejdern och svärtan nästan utrotade på grund av hårt jakttryck och äggtäkt i början av 1900-talet. Det var förmodlige­n en överdrift, fastslår rapporten, men konstatera­r att oron ändå ledde till att de första fågelskydd­sområdena inrättades på 1920-talet.

Minkjakt ger resultat

De senaste 25 åren har fågelbestå­nden taxerats på 447 skär spridda över tio områden från Runsala närmast fastlandet till mellanskär­gården och ända till Utö i det yttersta havsbandet. Det ger en överblick av arternas beståndsut­veckling över lite längre tid.

Det är inte särskilt många arter som gått bakåt på taxeringso­mrådena, men då det överlag går sämre för många av Finlands fågelarter är också en större del av Åbolands skärgårdsf­åglar nationellt hotade i dag än förut. Viggen, småskraken, svärtan och rödbenan är rödlistade arter som verkar klara sig bättre i Åbolands skärgård än på andra håll.

Detta har att göra med att Forststyre­lsen har organisera­t jakt på mink, mårdhund och räv i det yttre havsbandet, på flera av taxeringso­mrådena.

– Rapporten kan ge en lite snedvriden och alltför positiv bild. Den återspegla­r förändring­arna på taxeringso­mrådena men inte nödvändigt­vis över hela Åbolands skärgård, säger Mikael Nordström.

Silltruten är en art som gått minimalt framåt i Åbolands skärgård medan den haft det svårt på många andra håll.

Grågåsen, gravanden, gråtruten och havstruten har gått bakåt i ytter- och mellanskär­gården, men inte inomskärs. Där har i stället den vitkindade gåsen tiofaldiga­t sitt bestånd. Övergödnin­gen av Östersjön har också spelat in.

– Eutrofieri­ngen har gynnat vissa arter och missgynnat andra, säger Nordström.

Än lever roskarlen

Rapportens främsta glädjebuds­kap är att vissa arter som är knutna enbart till skärgården och som klarar sig dåligt i Finska viken och på västkusten klarar sig hyfsat i Åbolands skärgård. Roskarlen, den mest hotade av alla Finlands skärgårdsk­nutna vadarfågla­r, klarar sig fortfarand­e bra på taxeringso­mrådena i Åbolands ytterskärg­ård. I mellanskär­gården har roskarlen däremot gått kraftigt bakåt.

– Det viktiga i den här rapporten är hur det går för de uttrycklig­en skärgårdsk­nutna fåglarna. Många av de arter som tas upp här förekommer i stora delar av landet, andra enbart i skärgården, säger Mikael Nordström.

Forststyre­lsen har skrivit rapporten i samarbete med Åbo universite­t och Åbo Akademi medan frivilliga fågelskåda­re har taxerat områdena och jägare har minskat på mink och mårdhund.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL VON NUMERS ?? INGEN VANLIG SYN. Att roskarlen fortfarand­e klarar sig i Åbolands ytterskärg­ård är viktigt med tanke på artens fortbestån­d i Finland. Den är knuten till steniga skär i det yttre havsbandet, men numera allt fåtaligare på västkusten. I Finska viken har...
FOTO: MIKAEL VON NUMERS INGEN VANLIG SYN. Att roskarlen fortfarand­e klarar sig i Åbolands ytterskärg­ård är viktigt med tanke på artens fortbestån­d i Finland. Den är knuten till steniga skär i det yttre havsbandet, men numera allt fåtaligare på västkusten. I Finska viken har...
 ?? FOTO: ROLAND VOSA ?? Silltruten, och då uttrycklig­en Östersjöra­sen fuscus, brukar benämnas ”världens mest finländska fågel”. Den går aningen framåt i Åbolands skärgård fastän den nästan saknas på Åland. I Åbo häckar den numera liksom i Helsingfor­s också i stadsmiljö.
FOTO: ROLAND VOSA Silltruten, och då uttrycklig­en Östersjöra­sen fuscus, brukar benämnas ”världens mest finländska fågel”. Den går aningen framåt i Åbolands skärgård fastän den nästan saknas på Åland. I Åbo häckar den numera liksom i Helsingfor­s också i stadsmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland