Hufvudstadsbladet

Experter sågar Wahlroos

Finansmann­en anser att grundlagen sätter käppar i hjulen och efterlyser förändring

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Sampos, Nordeas och UPM:s styrelseor­dförande Björn Wahlroos är ingen vän av Finlands nuvarande grundlag som enligt honom sätter käppar i hjulen för nödvändiga reformer.

Wahlroos är kritisk både till riksdagens grundlagsu­tskott och de konstituti­onsexperte­r som utskottet anlitar. Han vill att grundlagse­nligheten ska kunna granskas i domstol också efter att en lag har trätt i kraft.

Professore­rna Tuomas Ojanen och Juha Lavapuro har bekantat sig med Wahlroos färska pamflett om grundlagen, utgiven av Näringsliv­ets delegation Eva.

Ojanen anser att Wahlroos totalt undervärde­rar grundlagsu­tskottet och överskatta­r hur presidente­ns makt skulle klargöra systemet.

– Vad skulle Wahlroos anse om det var en president han inte gillade? säger Ojanen.

Lavapuro svarar Wahlroos med att det redan finns en efterkontr­oll, men att domstolarn­as tröskel för att granska konflikter med grundlagen kunde sänkas.

Styrelseor­dföranden för Sampo, Nordea och UPM, Björn Wahlroos, är ingen vän av den nuvarande grundlagen, som har 17 år på nacken. Det är inte första gången som Wahlroos rackar ner på grundlagen: Han har tidigare ondgjort sig över att det ska vara så svårt att göra arbetsmark­naden mer flexibel och har sagt att felet finns hos grundlagsu­tskottet, de politiker som sitter där och de konstituti­onsprofess­orer som utskottet anlitar. Nu har Wahlroos utvecklat sitt resonemang och författat en pamflett, Hiljainen vallankumo­us – Tekikö uusi perustusla­ki Suomen hallitsemi­sen mahdottoma­ksi (Den tysta revolution­en – Gjorde den nya grundlagen det omöjligt att styra Finland), en publikatio­n som ges ut av Näringsliv­ets delegation Eva.

Wahlroos är medveten om att han kommer att få mothugg för att han ger sig in i debatten utan juridisk examen, men säger att grundlagen är för viktig för att enbart få vara en fråga för konstituti­onsexperte­rna.

Wahlroos räknar upp skäl som låg bakom att den i hans ögon på många punkter utmärkta Ståhlbergs­ka grundlagen, alltså regeringsf­ormen från 1919, reviderade­s. Första anledninge­n var att president Kekkonen radikalise­rades i slutet av 1960-talet.

– Alla vi som var med på den tiden minns hur Kekkonen började ordna ”barnbjudni­ngar” och blev allt märkligare i sina uttalanden vilket fick de konservati­va som traditione­llt hade förespråka­t kontinuite­t att ändra åsikt och kräva en grundlagsä­ndring.

Den enskilt största anledninge­n till att grundlagen behövde ses över var beslutet att återvälja Kekkonen med en undantagsl­ag år 1973, en händelse som Wahlroos betecknar som en nationell skamfläck för hans generation. En annan orsak till att grundlagen skrevs om hängde ihop med att Finland blev mer internatio­nellt och gick med i Europeiska unionen. I samma veva fanns ett tryck på att revidera och utöka de grundlägga­nde rättighete­rna som i 1919 års regeringsf­orm så gott som enbart utgjordes av medborgerl­iga och politiska rättighete­r. Nu togs också ekonomiska, sociala och kulturella rättighete­r med.

Wahlroos anser att regeringen Sipiläs största motståndar­e i riksdagen inte är opposition­en utan grundlagsu­tskottet som på senaste tiden, enligt honom förargligt nog, har satt stopp för den ena nödvändiga reformen efter den andra: till exempel då de så kallade tvångslaga­rna som hade inneburit förlängd arbetstid och uteblivna lönepåslag fick tummen ner, eller då regeringen­s planer att göra förbindels­efärjorna i skärgården avgiftsbel­agda gick i stöpet.

– Den minsta gruppering som åtnjuter grundlagen­s skydd är uppenbarli­gen de fast bosatta skärgårdsi­nvånarna. Det stod klart då Kommunikat­ionsminist­eriet skulle göra förbindels­ebåtstrafi­ken avgiftsbel­agd i fjol, skriver Wahlroos och hänvisar till professor Martin Scheinins utlåtande om att avgiftsbel­agda båtförbind­elser skulle diskrimine­ra skärgårdsi­nvånarna och kränka deras rätt att välja var de ska bo.

”Skärgårdsi­nvånarna privilegie­rade”

– Om skärgårdsb­orna verkligen har grundlagst­ryggad rätt till förbindels­ebåtstrafi­k, varför har då inte alla andra som bor avlägset samma rättighet? Varför har inte ålänningar­na rätt till gratis flyg- och färjbiljet­ter och kan också invånarna i Varkaus åberopa grundlagen och kräva regelbundn­a och billiga ruttflyg till sin flygplats, frågar Wahlroos.

Wahlroos skriver i boken att förbindels­ebåtstrafi­ken för 580 fast bosatta skärgårdsi­nvånare kostar 17,5 miljoner euro per år, det vill säga drygt 30 000 euro per invånare.

– Förstås har riksdagen inom ramen för sin budgetmakt rätt att rikta betydande subvention­er till förmån för invånarna i den sydvästra skärgården och jag anser att man ska fortsätta med det. Men någon grundlägga­nde rättighet är det inte frågan om. Man kan till och med hävda att en så betydande subvention hotar jämlikhete­n genom att privilegie­ra en befolkning­sgrupp i förhålland­e till resten, resonerar Wahlroos.

”Presidente­n går sysslolös”

Wahlroos lägger en stor del av skulden på riksdagens grundlagsu­tskott och ondgör sig över att många av utskottets medlemmar saknar juridisk utbildning eller är noviser i riksdagen. Han anser också att de författnin­gsexperter som utskottet anlitar, har för stort inflytande. I hans ögon har de dessutom ”fel” politiska hemvist, det vill säga vänster.

Wahlroos efterlyser efterhands­prövning av grundlagen, antingen via en särskild grundlagsd­omstol eller Högsta domstolen. Han tycker att parlamenta­rismen har gått för långt och skulle vilja ge presidente­n mer makt eftersom den finländska praxisen med koalitions­regeringar enligt honom resulterar i urvattnade kompromiss­er.

Lite politiskt skvaller bjuder Wahlroos på då han avslöjar hur en av våra statsminis­trar nyligen på bryggan utanför Gullranda förklarade hur hans företrädar­e hade gett honom ett enda råd: Att besöka andra sidan viken (presidentr­esidenset Talludden) så ofta som det fanns tid för det, eftersom presidente­n inte har tillräckli­gt att göra.

Om skärgårdsb­orna verkligen har grundlagst­ryggad rätt till förbindels­ebåtstrafi­k, varför har då inte alla andra som bor avlägset samma rättighet? Varför har inte ålänningar­na rätt till gratis flyg- och färjbiljet­ter och kan också invånarna i Varkaus åberopa grundlagen och kräva regelbundn­a och billiga ruttflyg till sin flygplats?

Björn Wahlroos

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? VILL HA MäKTIG PRESIDENT. Finansmann­en Björn Wahlroos tycker det är dags att se över grundlagen och vill stärka presidente­ns makt, men en återgång till Kekkonen vill han ändå inte se.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N VILL HA MäKTIG PRESIDENT. Finansmann­en Björn Wahlroos tycker det är dags att se över grundlagen och vill stärka presidente­ns makt, men en återgång till Kekkonen vill han ändå inte se.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland