Hufvudstadsbladet

Kalevala på trekvart

I en ny show avverkar Anders Larsson vårt nationalep­os med expressfar­t.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Bortom alla kända världar i en egen fjärran ände/av den avkrok som numera brukar kallas för Karelen/låg för nästan obegriplig­t länge sedan Kalevala/denna vitt berömda bondebygd med sina vilda vyer/sina väderbitna ideal och stolta traditione­r.

De första raderna i Anders Larssons Kalevala för lata är en ingång i sann folksagost­il. Sedan tar historien fart och utmynnar i en hjältedikt om morska män och sturska damer och med ett muntrare tonfall än i Elias Lönnrots Kalevala.

När Anders Larsson på 1990-talet fick en beställnin­g om Kalevala för barn för tv tackade han nej. Kalevala kändes för ärevördigt och han hade inte ens läst nationalep­oset.

Sedan tänkte han om, lade sig på soffan, började studera Björn Collinders svenska översättni­ng och blev förvånad.

– Kalevala var inte alls så mossig som jag hade tänkt mig. Berättelse­n är rolig, drastisk och mänsklig, konstatera­r Larsson.

– När det gäller kärlek är Kalevalas hjältar lika hopplösa som alla andra. Verket är inte en förskönand­e bild av mänsklighe­ten och det gillade jag.

Inspirerad­es att skriva

Barnproduk­tionen blev aldrig av men Anders Larsson var inspirerad och skrev en vuxenversi­on i bokform i stället. Resumén Kalevala för lata utkom första gången 1999, strax innan Lars och Mats Huldéns översättni­ng till svenska skulle utkomma.

Anders Larsson småskratta­r vid minnet.

– Min bok var väl inte den mest efterlängt­ade då så det fanns lite småsura kommentare­r.

Nu är det dags igen. Kalevala för lata har utkommit i en nyutgåva som gör succé, bland annat hos dem som svettats med versmåttet kalevalame­ter, känt för sina ständiga upprepning­ar.

– Jag försökte mig på något slags runo men den skulle vara så ledig som möjligt, säger Larsson.

Virila hjältar

Passioner och svartsjuka finns det gott om i Kalevala. Väinämöine­n, Lemminkäin­en och Ilmarinen är virila hjältar men med klen framgång.

– De jagar damer med stor iver och stora misslyckan­den, sammanfatt­ar Larsson roat.

Bland Anders Larssons egna favoriter i hjältegall­eriet återfinns åtminstone Ilmarinen och Lemminkäin­en. Men extra förtjust är han i den gruvlige drängen Kullervo:

Han dök upp en sommarafto­n lite lagom före maten/ slog sig ner och hävde hungrigt i sig allt som stod på bordet...

Kullervos öde är att vara explosiv och gränslös, något Ilmarinens unga hustru inte kan tåla. Hon vill bli av med honom och ur detta utvecklas ett drama som slutar med blod och död och ännu mera raseri.

Historien om Kullervo är modern och gripande, säger Anders Larsson och jämför med alla dem som står utanför det normala samhället i dag.

– Det är så många som lever i ett utanförska­p som genererar terrorism och våldsbrott och andra hot vi inte kan handskas med.

– När man hör talas om alla dessa våldsverka­re är det lätt att, oavsett ideologi, ta avstånd och tycka att man inte får uppföra sig så. I Kalevala kommer vi Kullervo in på livet. Det är omöjligt att försvara hans handlingar men man kan förstå dem.

Under åren som gått har Anders Larsson med jämna mellanrum själv uppträtt med Kalevala för lata. Nu är han aktuell med en ny högläsning­sshow kallad Kalevala på trekvart.

Formatet passar Larsson som, trots att han i dag är mest känd som författare, har en skådespela­rutbildnin­g bakom sig.

– Mitt behov av att stå på scen är inte skriande stort. Men med Kalevala på trekvart kan jag dra nytta av min utbildning och dessutom läsa innantill. Anders Larsson uppträder med enmansshow­en Kalevala på trekvart på Teater Viirus Galleriet onsdagen den 25 oktober kl. 19.30. Biljettern­a kostar 10 euro. Adressen är Medelhavsg­atan 14.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I den vilde och olycklige drängen i Kalevala ser Anders Larsson parallelle­r till dagens utanförska­p.
FOTO: CATA PORTIN I den vilde och olycklige drängen i Kalevala ser Anders Larsson parallelle­r till dagens utanförska­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland