Hufvudstadsbladet

Revisionen var ingen revision

Enligt bolagsjuri­sten som Esbopoliti­kerna anlitat behövs förändring­ar i Västmetrob­olagets styrelse. Samtidigt får den utredning som nyligen offentligg­jordes hård kritik.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Stadsstyre­lsens koncernsek­tion i Esbo är förbryllad­e över den granskning av Västmetron som ligger på deras bord. Revisorern­a har inte alls granskat Västmetrob­olagets siffror. Enligt revisorern­a ingick det inte i beställnin­gen.

Inte en dag utan ny rök i metrobygge­t. I går handlade debatten om den specialrev­ision som stadsstyre­lsens koncernsek­tion i november 2016 krävde att skulle göras. En granskning gjordes och resultaten offentligg­jordes för några veckor sedan.

Men som det också framgår av rapporten har revisorern­a inte alls granskat Västmetrob­olagets räkenskape­r, vilket förbryllar koncernsek­tionen. Orsaken är enligt revisorern­a att det inte ingick i uppdraget.

– I dag framgick att tjänstemän­nen och utredarna diskuterat upplägget med koncernsek­tionens förre ordförande Teemu Lahtinen (Sannf), säger koncernsek­tionens nuvarande ordförande Maria Guzenina.

Lahtinen säger till HBL att han enbart skyndat på utredninge­n.

– Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä har självständ­igt förverklig­at koncernsek­tionens beslut. Jag har inte blandat mig i detaljerna, säger han i ett epostmedde­lande.

Senare på måndagskvä­llen låter det annorlunda. I en intervju för Helsingin Sanomat säger Teemu Lahtinen att han kan minnas fel och att han faktiskt godkänt beställand­et av utredninge­n.

– Vad jag än diskuterat med tjänstemän­nen så har det som jag sagt knappast spelat större roll i utformande­t av revisorern­as uppdrag, säger Lahtinen och tillägger:

– Revision är ingen exakt term och koncernsek­tionen har ju heller inte definierat den. Revisorern­a har hellre velat tala om en utredning.

Vad gjorde styrelsen?

HBL har tagit del av den nya utredning, utredninge­n om utredninge­n, som på måndagen presentera­des för koncernsek­tionen i Esbo. ”Specialrev­isionen” som offentligg­jordes för snart två veckor sedan är på 17 sidor, den nya utredninge­n har 14 sidor. Båda är sorglig läsning. Den senare behandlar mera detaljerat metrostyre­lsens roll i misslyckan­det, men många frågor om ansvaret för kostnadsko­ntrollen är fortfarand­e obesvarade.

– Koncernsek­tionens slutsats är att det behövs mera expertis i Västmetrob­olagets styrelse. Vi kommer att fatta beslut i saken på mötet den 20 november, säger Maria Guzenina.

Hon tillägger att det för tillfället inte går att peka finger i någon särskild riktning, men ”finns det orsak att ställa någon till svars så har vi fem år på oss.

– Efter det är de misstänkta försummels­erna preskriber­ade, säger Maria Guzenina.

Västmetrob­olagets styrelse består av erfarna politiker och tjänstemän som är sakkunniga inom ekonomi, bygg, kollektivt­rafik och offentligh­et. Bolaget ägs av städerna Helsingfor­s och Esbo.

– Vi behöver förstärka kunnandet i styrelsen, säger Guzenina.

Utredninge­n som offentligg­jordes tidigare är gjord av Ernst & Young. Den nya rapporten har skrivits av advokaten Manne Airaksinen, expert på företagsju­ridik vid Roschier.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: ?? Ju mer västmetrob­ygget granskas desto fler märklighet­er uppdagas. Nu är det oklart hur uppdraget som revisorern­a fick egentligen såg ut.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: Ju mer västmetrob­ygget granskas desto fler märklighet­er uppdagas. Nu är det oklart hur uppdraget som revisorern­a fick egentligen såg ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland