Hufvudstadsbladet

Ormala blir Norges första Fantomen på operan

Musikalstj­ärnan Mira Ormala har precis landat sin drömroll – hon får spela huvudrolle­n i Fantomen på operan, som går på Folketeate­ret i Oslo nästa höst.

- FNB–LAURA KLINGBERG

Den●första●musikalen●Mira Ormala● såg●på●West●End●i●London●var●Fantomen på operan●(The●Phantom●of● the●Opera).

–●Det●var●och●är●den●ursprungli­ga●produktion­en●från●1986.●Den●ser● gammal●ut,●men●allting●bara●fungerar●–●den●är●så●gripande,●säger●Ormala●utan●att●tveka.

Efter●att●ha●studerat●och●jobbat●i● London●i●åtta●år●har●hon●nu●fått●äran● att●spela●huvudrolle­n●i●Fantomen●på● operan.

I●september●2018●ska●Fantomen● på●operan●ha●sin●premiär●på●Folketeate­ret●i●Oslo.●Det●är●den●första●gången●som●Andrew Lloyd Webbers●klassiker●spelas●i●Norge.

–●Jag●kommer●halvvägs●hem,●säger● finlandssv­enska●Ormala●skämtsamt.

största rollen hittills

Efter●att●ha●studerat●klassisk●musik● vid●Sibelius-Akademin●i●Helsingfor­s● flyttade●hon●som●24-åring●till●London,●där●hon●studerade●musikaltea­ter●på●Royal●Academy●of●Music.

Fantomen●på●operan●är●inte●första●gången●hon●jobbar●med●en●musikal●av●Andrew●Lloyd●Webber. –●Ganska●snart●efter●att●jag●flyttat● till●London●fick●jag●en●roll●i●Love Never Dies●och●sedan●dess●har●det●rullat●på.

Hon●säger●att●rollen●som●Christine●i●Fantomen●på●operan●är●hennes● största●hittills.

–●Det●här●är●min●drömroll,●något● som●jag●har●jobbat●för●väldigt●länge.

musikalisk multitalan­g

Ormala●är●begåvad●inom●klassisk● musik,●musikteate­r●och●popmusik.● Det●är●därför●hon●gillar●musikaler.

–●Jag●får●jobba●med●så●många●olika●genrer.●Som●konstform●kombinerar●den●musik,●sång,●skådespele­ri,●rörelse●och●allt●det●visuella.●Musikaler● är●väldigt●krävande●men●å●andra●sidan●bjuder●de●på●en●möjlighet●att●jobba●med●många●olika●saker●samtidigt.

Även●om●hon●gillar●klassisk●musik●vill●hon●allra●helst●kombinera●det● med●inslag●av●pop●och●rock,●precis● som●Fantomen●på●operan●gör.

–●Jag●har●aldrig●upplevt●att●en● konstform●är●tillräckli­gt.●För●ett●hel-

hetsmässig­t uttryck tycker jag att kombinatio­nen av alla de här konstforme­rna är den mest tillfredss­tällande och också det mest effektiva sättet att förmedla känslor.

Stark kvinna

Det är mer än trettio år sedan Fantomen på operan hade sin urpremiär men Ormala ser många dagsaktuel­la teman i berättelse­n.

– Fantomen är en utstött person som har levt för sig själv utan att ha blivit accepterad av andra. För Christines del handlar det om hennes uppväxt till kvinna. Det som Andrew Lloyd Webber gör så bra är att kombinera olika musikstila­r.

Ormala uppskattar också Christine som en stark kvinnlig huvudroll.

– Många musikaler skrivs och har skrivits av män. Vi får se hur stark vi lyckas göra henne i Oslo, säger hon och skrattar.

Hon beskriver teamet i Oslo som mycket intressant.

– Regissören och många andra är från England och har jobbat i London och så har vi vårt norska produktion­sbolag. Vi har också en hel del nordiskt samarbete.

Efter att hon flyttat till London har hon inte jobbat i Norden.

–Språkmässi­gt blir det väldigt spännande.

Hon säger att norska ur ett sångteknis­kt perspektiv ligger nära finlandssv­enska.

Hemlängtan

Ursprungli­gen flyttade hon till London eftersom det inte fanns någon profession­ell utbildning inom musikaltea­ter i Finland. Det kommer kanske att ändras inom kort.

– Konstunive­rsitetet har ett pilotproje­kt där de bjuder på musikaltea­ter som biämne. Det görs också en massa intressant­a musikaler i Finland just nu, säger Ormala, som också har undervisat vid Teaterhögs­kolan.

Även om hon gärna jobbar i Finland i framtiden är det London som gäller tills vidare.

– Mitt hem är i London men min man är ute på turné med Sunset Boulevard, en annan Andrew Lloyd Webber-musikal, och just nu är jag i Norwich.

Nästa sommar flyttar hon till Oslo och stannar där åtminstone till julen.

– Det är fantastisk­t att få sjunga och se världen, men det är inget nio till fem-yrke precis. Under de följande tre månaderna ser jag min man en gång. Så det blir en hel del Skypesamta­l, säger hon och skrattar igen.

Mira Ormala briljerade på auditionen och bevisade att hon var den bästa för rollen. Med en exceptione­ll stämma som behärskar det breda musikalisk­a register som The Phantom of the Opera kräver var det inte fråga om annat – Mira är Norges allra första Christine!

Karianne Jaeger

producent för The Phantom of the Opera

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARK WHITEHOUSE ?? 2010. Mira Ormala som Anne Egermann i musikalen Little Night Music.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARK WHITEHOUSE 2010. Mira Ormala som Anne Egermann i musikalen Little Night Music.
 ??  ?? 2015. Mira Ormala (längst till vänster) i musikkomed­in You Won’t Succeed on Broadway av St. James Theatre.
2015. Mira Ormala (längst till vänster) i musikkomed­in You Won’t Succeed on Broadway av St. James Theatre.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / PAMELA RAITH ??
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / PAMELA RAITH
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MICHAEL SHELFORD ??
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MICHAEL SHELFORD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland