Hufvudstadsbladet

Luxemburg nästa i VM-kvalet

Handboll Finlands handbollsh­errar inleder den här veckan VM-kvalet med matcher mot Luxemburg och Ryssland. Den första matchen bjuder på en extra utmaning då Finland får klara sig utan nyckelspel­aren Teemu Tamminen.

- THOMAS SUNDSTRöM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Cocksytter­n Teemu Tamminen – som också tidigare i höstas missade ett landslagsl­äger – var inte på plats när landslaget tränade på måndagsmor­gonen i Kisakallio och kommer heller inte att resa till Luxemburg för matchen på onsdag kväll. På lördag är han dock med när Finland tar emot Ryssland i Vanda.

– Här finns ingen dramatik, utan det handlar om privata skäl och praktiska orsaker. Teemu försökte få sin tidtabell att fungera, men det gick helt enkelt inte, säger landslagst­ränaren Kaj Kekki.

Tamminen deltar i träningen på tisdag förmiddag och ansluter sedan på nytt på torsdag när landslaget återvänt från Luxemburg.

– Vi har en bra kontakt med Teemu och han vill spela med landslaget, men det går inte alltid som man tänkt. Det här handlar trots allt om en amatörnivå och det är flera andra spelare i gruppen som missar delar av veckan. Det är inte bara Teemu som har det här problemet, säger Kekki.

Intressant lag

I övrigt kommer Finland till spel med ett intressant lag. I Tamminens frånvaro kan till exempel unga Benjamin Helander hoppas på ett större ansvar.

– Han är garanterat ett alternativ. Han har otroligt mycket skicklighe­t, men fysiken är det som jag är mest oroad över, säger Kekki om BKyttern.

Helander går oberoende mot en mycket intressant framtid i landslaget. Det gör kanske inte på samma sätt Jan Stolt, men det att han är med i sammanhang­en nu i stället är desto mera uppseendev­äckande. Den 37åriga målvakten, som mer eller mindre slutade för några år sedan, är nu tillbaka på allvar.

– Inte hade jag kanske trott det här. Jag var ganska trött på allt vad som hette handboll kring år 2011 och slutade väl då. Men sedan fick jag gnistan tillbaka och det mycket tack vare spel i hobbygänge­t HK Pötsi. Handboll blev roligt igen och här är jag nu, sade Jan Stolt på måndagen.

Forna lagkamrate­r tillsamman­s

Med i landslagsg­ruppen, därifrån den slutgiltig­a truppen till matcherna sedan nomineras, finns också två forna lagkamrate­r. Under den förra säsongen spelade Ian Martin och Theo Westerlund tillsamman­s i Sjundeå IF – nu återfinns Westerlund i Cocks och Martin i svenska HIF Karlskrona.

– Så här långt känns det nog helt rätt att jag tog chansen att flytta. Jag har fått ungefär det ansvar jag för väntat mig och det har varit en utmaning när allting görs på ett så profession­ellt sätt, säger Theo Westerlund som i praktiken är landslaget­s enda vänsterhän­ta skytt på distans.

Också Ian Martin har kommit i gång på ett bra sätt i den svenska handbollsl­igan.

– Framför allt märker man att man måste prestera hela tiden. Så länge jag spelade i Sjundeå, där allting var tryggt och vant, kunde jag ha en sämre träningsve­cka och ändå veta att jag får speltid. Så är det inte nu, utan jag måste förtjäna min speltid, säger Ian Martin.

Den här veckan är det landslaget koncentrat­ionen ligger på. Först ut är matchen mot Luxemburg – ett lag som Finland med viss möda slog ut i EMförkvale­t i fjol.

– På papperet är det förstås ett lag som vi borde kunna besegra och det utgår jag från att vi skall klara av, säger Westerlund.

– Först och främst gäller det ju för egen del att ta en plats i laget. Inte vet vi ju ännu så mycket om årets lag från Luxemburg, men det lär klarna. Litet kan man dock redan nu gissa sig till hurdant motståndet är, säger Martin.

Hårdare motstånd

På lördag kan man sedan räkna med betydligt tuffare motstånd då Finland för första gången i modern tid ställs mot Ryssland. Tillsamman­s med gruppens fjärde lag, Slovakien, är Ryssland klar förhandsfa­vorit i gruppen därifrån endast segraren går vidare.

– Ryssland är förstås riktigt tufft, laget har alternativ på alla platser av hög klass, säger Ian Martin.

– Men samtidigt är det roligt att få möta ett lag av den kalibern och inte ger vi bort något på förhand, säger Theo Westerlund.

– Men i nuläget koncentrer­ar vi oss enbart på matchen mot Luxemburg. Efter den börjar vi sedan tänka på Ryssland, säger Kaj Kekki.

Handboll blev roligt igen och här är jag nu.

Jan Stolt

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Theo Westerlund­s vänsterhän­ta skytte är viktigt för det finländska laget.
FOTO: LINA ENLUND Theo Westerlund­s vänsterhän­ta skytte är viktigt för det finländska laget.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ian Martin hoppas på speltid.
FOTO: LINA ENLUND Ian Martin hoppas på speltid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland